;D
Извинявай!
Няма да съм ти полезна, но не се сдържам да не споделя, че въпроса ти е много понеделнишки!
Много ме развесели!
 :rofl:
Най-общо казано, виж 186-193 на КТ - за дисциплинарно уволнение ...
Далила е права...
Особено с " и от трета страна, ...", и познавайки човека...
А и сме бюджетно!...
А много ми се искаше да не си го "причинявам"/е ...
Здравейте!
Предстои ни да пенсионираме домакина (който, сещате се, се води МОЛ), ще има ден-два неосигурен и после пак ще си го назначим като домакин. :ok:
Дотук, нищо лошо.
Чудя се обаче дали няма да е грешка, ако при пенсионирането не го освободим от матер. отговорност. Т.е., всичко, което с протоколи му се води, да го предаде на някой друг за деня извън осигуряване. Иска ми се да си спестим бумащината по предаване, после пак приемане, след като пак ще го назначаваме и пак той ще си отговаря за ... инвентара (най-общо казано).
Дали обаче няма да нарушим някой норматив? :hmmm:
Както казах наскоро по друга тема в този форум, при нас вътр. правила за формиране на РЗ казват тр.стаж на какви длъжности се взема предвид при клас прослужено време. И, това важи и при наетите пенсионери.
Точно така, защото основният им е 8-часов. По него си ползват %.
Таня,
предизвикахме си проверка от НОИ по повод един незанесен болничен от нас.
И, от инспекторката зная - входиран ли е до 15-то число, носи го, независимо от несъвпадението с регистъра на осигурените лица. В случая, нямахме глоба, нито на работодателя, нито на лицето, минахме с предписание.
Да, съгласна съм, при несъответствие, не изплащат болничния, връщат писмо до осигурителя. Да, болничният стои при тях. Но, ако е при нас, входиран (по правилника за вътр.тр.ред, лицето трябва да си представи болничния до 3 дни след връщането си на работа) - носим го. И, си пишем писма за несъответсвие на данните, но поне не сме в нарушение и не ни заплашва глоба....
Признаването на професионалният опит става чрез вътрешните правила за организация на рабтната заплата.
Така е.
В нашите пише - "При определяне на ДТВ за тр. стаж и професионален опит се зачита труд. стаж и профес. опит придобит в друго предприятие, когато лицата са били назначени на длъжност:...."
... и са изброени длъжности. Не би следвало, на база акт за раждане това да й се признава за %. Но
Прегледах Постановлението на МС за насърчаване на раждаемостта, чл. 354, т.6 от КТ, чл.9, ал.7 от КСО.
и затова изпаднах в чуденка да не би наистина да трябва да й ги включим тези години. Ще й обясня всичко с разписаното във вътр. правила и точка.
Благодаря на всички за мненията! :flowers:
Казвам й, че това единствено ще й се признае при пенсиониране за осигурителен стаж на база акт за раждане на детето, нали?!
Ще ти кажа как правим при нас.
Учителите по чл. 111 на 4-часови договори не взимат % за клас прослужено време.
Но пък ползват пълна годишна отпуска, в зависимост от това дали са или не са синдик. членове (имаме КТД) - деля я пропорционално на отработеното време по договор. Примерно, има право на 57 дни годишно, но работи до 30.06. - 57/12*6=29дни
Т'ва е .
 :wink1:
Дори и да не е включен във ведомостта и в Д1 за май, щом има входящ номер вече, подай го до 15.6.
Ние си правим заплатите месец за месец и към 15 на месеца няма как да знаем кой ще излезе в болничен на 25 или на 30-ти. Независимо от това, входиран на 5.6. (примерно!) болничен носим до 15. В регистъра на осигурените лица ще има съвпадение на данните, едва когато направим корекция във ведомостите за юни и заместим дадени като отработени дни през май с такива във временна нетрудоспособност.
... дано бях ясна!
Правилно има претенции да й вмъкнете и годините с майчинството дори и за професионален опит, ако е била тогава на ТД.
Не, не е била.
Става дума за жена, която е родила през 1996г. и от ТК е видно, че тогава не е била в ТПО.
Това време НЕ се зачита за трудов стаж. Няма положен труд. Зачита се само за осигурителен стаж при пенсиониране.
Не, не! Погледни 354, ал.1 т.6 от КТ - зачита се за тр. стаж!
За проф.опит се взема САМО времето по ТД на същата или сходна длъжност. Ако майчинството е било по време на ТД - да, но когато е през време без ТД.... не мисля, че се включва.
При нас са учители. И по вътр. правила за РЗ сме разписали, че отделно по сходни длъжности следим учителския им стаж (има си ведомствени там наредби) и общ трудов. Като учителския им следим за стъпка на ОМЗ по таблица, а общия трудов - за класа прослужено време. Та, точно в този общ трудов има претенции да вмъкна годините майчинство. .... :hmmm:
От 1.6. ново ли има? Аз знам за ново от 1.5. - от страницата на НОИ!
Сега ще погледна за ново от 1.6. - пак там!!!!
Здравейте!
Досега четох по темата, но все пак искам да чуя вие как процедирате, ако сте минали през подобен казус.
Става дума за жена, която е родила през 1996г. и от ТК е видно, че тогава не е била в ТПО. От година и нещо е при нас и сега я викнах да си подпише ДС за стъпката с 1г. увеличаване на класа за трудов стаж и професионален опит. Такава е практиката при нас - пускаме ДС. Не е особено еко, но ....
Та! Тя ми казва - "да, ама не си ми взела предвид годините на майчинството, а в предната фирма ми го взимаха..."
И тогава ми поставя казуса - неработеща майка - трудов и осигурителен стаж!
Прегледах Постановлението на МС за насърчаване на раждаемостта, чл. 354, т.6 от КТ, чл.9, ал.7 от КСО. Добре, за осигурителен стаж нямам двоумене. Там, при УП-та за пенсиониране съм включвала този стаж на база акт за раждане. За трудов-ОК. Но, нещо ме човърка и не ми е логично това да се зачита и за професионален опит и да й слагам доп. процент за това време!?
 :hmmm:
Пропускам ли някой норматив?
Имали ли сте такъв случай и какво правите?
?!
Колко време е било назначено по 68,ал.1,т.1 за по 2 часа. И, безсрочният - пак за по 2 часа ли е? Колко му е отпуска за година? - минималните 20 дни ли?
О! Да! При "моите" основният им договор с нас е 8-часов, а този по 110 - 4-часов ....
Ако служител е назначен при един работодател на две длъжности - едната 6ч - осн.ТД, другата 2 ч -доп.ТД при приключване на трудовата книжка би трябвало да се запише само основния ТД, а за другия да се издаде УП-3.

Така ли е в действителност? :hmmm:

Да. :yes3:
Аз лично така правя, всъщност, и дано да е правилното.  Имам хора по чл.110. За стажа, който трупат по втория си договор при нас, издавам УП-3. Нищо в ТК.
 :agree:
Защо да не се записват в ТК?!
 :hmmm:
Обезщетенията по 224, ал.1 винаги съм записвала на стр.26
Странно - при срочен трудов договор с определен срок да се прави график за след прекратяването.  :no:
Било е практика преди мен.
Показах на шефа досиетата с подписани и утвърдени от него с подписа му графици правени през декември 2011г. на хора, които са били с договори до 30 юни 2012. Там, отпускът е планиран от 2 юли до 19 август 2012 , примерно.
И, шефът ми казва, "да, защото ... (името на колежката преди мен, която е била тогава) е знаела, че ще им бъдат платени при прекратяването на 30 юни" :blink:

JiD, относно темата ви - защо се притеснявате, нали директорът иска работниците да си ползват отпуските - и с график, и без график, пак щеше да ги пусне отпуск.


Напротив! Ако не им е по график, не ги пуска. Пуска ги, само и единствено защото им е планиран в графика, и е заложен още през декември. И, нападките срещу мен са, че са им казала през декември да си заложат дните, които им се полагат пропорционално на отработеното време през 2013-та, в рамките на срочния им договор до юни 2013.. А те са свикнали досега, при договор до 30 юни, в графика през декември да залагат дни след 2 юли примерно,.... Аз вече това го описах всъщност, да не се повтарям....