Delphine, най-вероятно си права.
Прегледах досиетата и на двамата във времето. Нямат подадено заявление на датата, на която изтича посл. срочен за преминаването им в безсрочен. Просто, след тази дата, 5-6 месеца примерно, в папката се пявява ДС по друг повод, в което ДС пише, че договора е безсрочен....
Всъщност, ако трябва да си призная, уведомления най-често ми връща НАП заради недогледано основание на прекратявания договор  :blush: Софтуерът генерира основание 15, когато има пускани ДС ...
И на мен ми е любопитно какво ще излезе от вашата проверка в стр. на НАП!
Защото току-що прекратих с ел. подпис договори на пенсиониращи се, сключени преди 10г. на основание срочни, във времето станали безсрочни. Но в уведомлението НАП ми прие прекратяването с основание 02 и датата през 2003 (примерно), когато е сключен първия договор с лицето. Логиката (за мен) е, че ти прекратяваш ТД, а не ДС ....
Касиерката ни е от този тип хора, които разбират от всичко, искат да знаят всичко кой къде какво прави, и, смятат, че като повишават глас в спора, това ги прави прави ...
Добре, а за плащането на тези обезщетения може ли да е наистина 6-месечен срока!?
02 - основанието на 1-вия договор с работодателя.
А в т.10- датата на сключване на 1-вия договор.
Естествено, че не записано в ТД.
Благодаря, delphine!  :flowers:
Ако някой се сети за друг норматив, който казва друго ....

Тя казва - "тези обезщетения не ти касаят Д1, може да си ги включиш във ведомостта за следващия месец, или за по-следващия, или...  когато има пари!"
 :wave:
Здравейте!
Имам спор с една колежка и искам да чуя и вашето мнение.
По принцип, обезщетенията по чл. 222, ал.3 и по чл. 224 - тези за неползван платен годишен отпуск ги включваме в последната заплата на лицето.
Сега, ( понеже заплатите ни се правят месец за месец, а не през юли за юни, примерно) в заплатата, която са си получили на 24.06. съм включила обезщетенията на тези, които прекратявам считано от 01.07. Малко... "каруцата преди коня", но ... така съм правила. Да кажа, че това са срочни договори - до дата, или за свършена работа и имам протоколи за свършването й.
Колежка твърди, че мога до 6 мес. да отсроча плащането на тези обезщетения - 6-те заплати на пенсиониращите се и неползвания отпуск.
Къде да го видя това, че е така!? :hmmm:
И дали е така?! ("... кой ще ми каже... и подсвирквам си даже..." :wink1: )
Основание чл.71,ал.1 , без предизвестие, обезщетение - само дни неползван платен отпуск, пропорционално на отработеното време ....
Може да е прехвърлил 10 дни от 2012 за ползване през тази ...
А иначе, за връчването, според мен, при издадена заповед на 17.6., считано от 01.07. дори и да му я връчите след 7-дневния срок за реакция, не би следвало да е проблем. Все пак, той в молбата си иска освобождаване от 01.07., нали?
Хм! Какви неща научава човек от тук!!!
Цитат на: petrova0405 в Вчера в 11:55
По повод на проверка от инспекцията по труда - ни искат удостоверие за пригодност на лицето за дадената работа . Какво е това удостоверие , и кой го издава ?
Петрова,
И с какво "заплашва" ИТ при липсата на подобно удостоверение?
 :(
Ние нямаме такива по досиетата!!!!
А може ли, ако го няма включено в договора ни със СТМ, тя да не ни е длъжна да ни прави на служителите подобни удостоверения. Или, е по подразбиране задължителна част от обслужването :hmmm:
Аз си мисля, че ако навреме се съобщи за бременността има вероятност да се разберете с шефа, отколкото да се крие доколкото е възможно.
Абе, има шефове и шефове!
Моят беше настроен да удължи един срочен договор, така си бяхме говорили, така бях казала и на служителката, но като разбра, че тя е бременна, си промени мнението!. "Не искам да се занимавам с бременни! Прекратявай я!" :blush:
Имам при мен служители и по 111 и по 110.
Миналото лято за няма и месец получих два различни отговора от инспектори от ИТ на въпроса ми за ползването на отпуск на служител по чл. 110.
Първият служител ми каза, че не може да ги ползва в различно време и когато е в отпуск по основния, да се явява на работа по този на 4ч. Защото " какво ползване и каква отпуска ще е това!!!" (цитирам). А следващият път от ИТ ми казаха, служителят може да ползва когато си иска отпускът по доп. и по основния си договор. "Да отиде до хижа "Здравец" предиобеда и около 3 следобед да дойде да си свърши работата по договора за 4ч. А и тези, по чл. 111 как ги контролирате кога си ползват отпуска при основния работодател?! Имате ли система?" (цитирам втория инспектор).
Така, че, наистина е доста свободна трактовката.
Макар, че като чета горното, наистина ... "можеш ли да кажеш нещо против МТСГ?!!"
Не можеш!
Мисля да си принтна горното писмо и да го цитирам на служителите. :-) Защото те по чл.110 имат по-малко отпуск и винаги се налага да допълват до размера на отпуска по основния си договор с неплатен. Което правят с неудоволствие и винаги искат да оспорват....
Елена, така е!
Просто отбелязах логика в съжденията на bobo:"...виждам някаква двойнственост в тълкуванията: когато работникът е в отпуск не можело да му бъде връчен някакъв документ или заповед, а той (работникът) - може да връчи на работодателя. "
Има логика във вметката на  bobo...
Това е като по време на болничен ти донесе следващия, продължението си  и прочие, и ти откажеш да го входираш. Понеже реално не е на работа! И като не е, няма право да ти връчва никакви документи. Не знам...
Ей сега чакам една, която веднага след болничния (в нейния случай - злополука, нетрудова, болничен, който се продължава от февруари) ще си пусне планирания годишен отпуск, както си е по график. Без да се връща на работа....
Да, ако се завърне на работа дори за ден и после излезе в отпуск, вече си има основания за освобождаване по 325,ал.1,т.5. , но въпросът беше под условието -
 Майчинството на служителката изтича на 08.08.2013г. и след това тя веднага ще излезе в платен годишен отпуск.
:thumbup:
Точно така!
Основанието е "завръщане на титуляра" за прекратяване на договора, а той дефакто не се е завърнал. Така че нямате основания за прекратяване.
И при нас правим така - след отпуската!
Разбирам, че не ви се иска за едно и също раб. място да плащате платен отпуск и заплата, но се налага.
Основанието за прекратяване - завърнал се титуляр няма да е действително.
Сега сериозно!
Инспектор от ИТ ми е казвал, че "дисциплинарното уволнение" е най-сладко за оспорване в съда. При 90% от случаите работодателя не е спазил някоя стъпка в процедурата. Така, че всичко, по всеки член и алинея - в писмен вид - и от пиЕниците  :laugh: и от колегите им-свидетели като обяснение!
Все пак обаче ми се струва, че трябва да е доказан рецидив за конкр. служители, за да се пристъпи към уволнението им. Така, с един ден, днешния  ;D няма да е много издържано.