Наредба 3 на МОН дава нормите на преподавателска заетост - за директор на детска градина, те са (минимум!) 72 уч. часа - за да се признае натрупаният стаж на тази длъжност като учителски стаж при пенсиониране. Но, чл.3, ал. 5 казва точно кога да се изпълнява този хорариум. И, определено, не е
Директора е и учител и всичко каквото си помислите . Няма време за управленческа работа. Често е служебно ангажиран в общината.
... не виждам как да се "вкара" в ПВТР....
"Хорицата" четат тр. си книжка като Дявола Евангелието и казват - тука пише "изплатена сума" и сте ми написали 600лв., а СТЕ МИ ИЗПЛАТИЛИ 400лв (примерно!) -  :devil:
Като се разрових из нета, търсейки чрез чичо ви (знаете кой) - всички казват "бруто"!
Ама на какво основание, не казват!
 :bow:
посипвам си главата с пепел!
Не съм била права!
А норматив?
На стр. 26 обезщетенията - бруто или нето?
Защото аз казвам "нето", нали пише "изплатена сума", гл.сч-л - "бруто".
Някъде норматив, който да разреши спора?!
... опитвам се да забравя колко е жестоко в НЯКОИ частни фирми - там целия срок на договора ти е срок на изпитване  В ПОЛЗА НА РАБОТОДАТЕЛЯ
Смяташ, че дори и да го входирам и занеса в НОИ, и в РОЛ да го (я) водя в болничен, няма да й го изплащат!? (той е за един месец.....)
И аз имам всички тези реквизити долу в договора....
Попълнихме си ги (като пичове) на 7.10. още!  ;D
Явно трябва да се пренаписва и преподписва договора....
Служителят, естествено, иска да му бъде плащан от НОИ боничния.... ::)
Много ги глезят служителите при нас:blink:
Изключвам административния персонал!!!!
Всъщност в случая говорим наистина за счупване, само че на ръка!!!
Ама лицето е диригент и ръката е важна.
Това, малко черен хумор.
Да, нашите данни са в болничния.
Издаден е днес, но започва от 07.10.....

Иначе, юристът на болницата разиграл точно хипотетичната ситуация, описана от ХХХХХ. Защото аз изрично бях казала на лицето да иска болничния поне от 9.10. (защото, както ви казах, ние знаехме за този болничен)
И, казал (юристът), че за него няма никакъв проблем лицето да има и ТД, и болничен от 07.10.
Договорът може да остане с дата 07.10.
Променете в него само встъпването в длъжност, да е денят след изтичане на болничният
ТД е подаден в НАП, като сключен на 7.10.
И, ако съм те разбрала правилно, точката, в която вписвам "Служителят се задължава да постъпи на работа на ... еди-коя си дата, в случая 7.10. или в 7-дневен срок от връчването на екземпляр от настоящия ТД, подписан от двете страни и уведомлението до НАП" - там условието да е "след болничния", или "след временната неработоспособност".... или? :hmmm:
delphine
 :yes3:
Само дето ние знаехме за дългосрочния болничен на лицето... е, надявахме се да не е от датата на сключване на ТД.
... така казах и на шефЪТ-в грешка сме с подобен ТД. Да изчакаме да се възстанови! Не - трябва да запазя този човек, и щата, аз ще му назнача заместник ... :(
А и  по отношение на лицето е пристрастен.Та, какви биха били последствията за работодателя?
Болничният ми се носи днес, издаден е с днешна дата, но е от 07.10. - датата на скл. на ТД  :(
Да ви попитам....
Понеже както става ясно от изказванията ми във форума напоследък съм гола вода и два пръста отгоре :rofl:
Какви биха били последствията за работодателя при сключването на ТД с лице в болничен?
Да, нормална практика е.
Но в НАП се подава (естествено!) датата, считано от която влиза в сила ТД.
Иначе, ми се беше случвало да е грешен кода на прекратявания договор 01, 02 и т.н. Но датата!!!! А служителят (в моя случай) на всичкото отгоре в деня, в който му подаден ТД, според написаното в ТК се е водил на обезщетение от БТ ...
Абе, дали зад- или предкомпютърното устройство!  ::)- който не работи, той не греши.
"ДОГОВОРЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕКРАТИ ПОРАДИ НЕКОРЕКТНО ОСНОВАНИЕ ИЛИ ДАТА НА СКЛЮЧВАНЕ НА ТРУДОВИЯ ДОГОВОР."
Аз веднъж се "пънах" да прекратя договор, на който на ТРИ пъти ми връщаше подобен текст. Гледах и сверявах, каквото се сетих...
Накрая се оказа, че колежката преди 7г. е подала ТД ОТ ДАТА, НА КОЯТО Е СКЛЮЧЕН (горе, в бланката "днес, дата..."), а не от  ДАТАТА, КОЯТО Е УПОМЕНАТА НА "СЧИТАНО ОТ:...."  Стана едно разминаване :( - в тр.книжка датата на "считано от:...", а в НАП уведомлението от 3 дни преди това.... :blink:
Така, че погледни и ДАТАТА на сключване в справката за сключените договори от страницата на НАП!!!! :thumbup:
Благодаря ви за отделеното време и разясненията!
 :bow:
Надявам се да е неправилен!
Защото е в разрез с разписаното и във вътр. правила, и с практиката ни. Опитвам се да намеря нормативна база, която да го подкрепя, но не намирам.
Все пак, реших да ви попитам. Все пак, юрист се е изказвал по вестниците, знам ли, може аз да пропускам нещо....
Но според коментара - на новоназначените, трябва да им се изчислява тр.стаж за клас прослужено време като сбор от две цифри - ЦЕЛИЯТ СТАЖ независимо къде и какъв отпреди 01.07.2007 ; и втора цифра - стажа след тази дата, гледан според вътр. правила за орг-я на РЗ.
"В крайна сметка при преминаване от едно в друго предприятие общият трудов стаж и професионален опит на работника, въз основа на който ще се определя конкретният размер на допълнителното възнаграждение, ще бъде сбор от трудовия стаж преди 01.07.2007 г., такъв какъвто е, и след 01.07.2007 г., ревизиран от работодателя на базата на условията, определени в браншов колективен трудов договор или във вътрешните правила за организация на работната заплата."
... може би и вътр.правила са ни разписани грешно, знам ли.... :hmmm:

Съжалявам, че пак "повдигам" тази тема.
И, знам за препратката по нея към вътрешните правила за орг-я на раб. заплата.
В нашите категорично е записано, че "при определяне на доп. тр. възн-е за трудов стаж и проф.опит за лицата,назначени след 01.07.2007г. за еди-кои се длъжности се зачита трудовия стаж придобит в друго предприятие, когато лицата са били назначени като :.... еди-какво си"
Т.е. нямала съм съмнения.
Но, наскоро ми попадна ето тази статия.
Вярно, че не е мн. нова.
http://www.segabg.com/article.php?id=349424
Ако предпосления абзац в коментара на юриста е вярна, при нас... ощетяваме някои служители....се оказва. :hmmm:
Някой да е срещал такъв норматив?
Който да казва, че тр.стаж и проф.опит, придобит преди 2007-ма, трябва да се взема предвид независимо от къде е и какъв е!?
Бланките наистина са супер глупави и абсурдни, но под "професионален маршрут" е пояснено, че се описват хронологично всички длъжности, описани във всякакви трудови, осигурителни книжки, УП-3 и прочие.... които лицето е заемало.
При нас на 1-вата стр. на Дневника започват номерата (поредни) на издадените от нас нови ТК.На тази, която е продължение също й слагам номер от тази поредност, като на книжката(и в дневника!) пиша "продължение".

Това не е правилно!
На продължението се пише номера на трудовата /първата/ книжка, не се слага нов номер
ОК :thumbup:
Ще променя заварената практика... И мен са ме обхващали във времето съмнежи, че не е както трябва завареното, защото при едно пенсиониране описвах стаж по ТК-и, които, бидейки продължение нямаха самостоятелни номера...
При нас на 1-вата стр. на Дневника започват номерата (поредни) на издадените от нас нови ТК. На тази, която е продължение също й слагам номер от тази поредност, като на книжката(и в дневника!) пиша "продължение".
От 7 стр. нататък заварих написано отгоре на страницата  "Съгл. чл6,ал.2 от НТКТС" - и там записваме представените за вписване на промяна ТК - назначение, актуализация на заплата, длъжност, прекратяване.
Иначе, ок. 7-8 души искат ТК да им се съхранява при нас - те са им в досиетата, заедно с декларация-съгласие за съхранението при работодателя.

Последно този дневник го снимах за адвоката ни, защото уволнен служител твърдеше, че не сме му върнали ТК при прекратяването.
А той изобщо не си я беше дал да му впиша прекратяването, защото твърдеше, че си я загубил. Издадох му УП3. Иди доказвай, че си му я искал, а не ти я е дал.... той твърди, че я е дал, а не сме му я върнали..... :blink:
Ако някой ми каже как да докажа, че съм искала ТК да впиша прекратяване, а не ми е дадена, би било добра застраховка за бъдещи подобни случки ....  :hmmm: Не за мен само, а по принцип.