Добре, след като подаваме декл. 6 за ДОД за 12 месец и отмятаме на протокола, че няма основание за подаване на декл.1, когато подадем сега вече декл.1 и 6 за заплатите за м.януари, нищо не трябва да отмятаме? или трябва?
Здравейте! И аз искам да попитам нещо за справката на ЕТ? Той като при нас ЕТ е с по-голяма печалба и ще се осигурява на макс.доход - в колоната 5,1 за ЕТ какво следва да напиша - макс. сума на осигуряване или реалният доход, а в предпоследната да напиша 2200?
Здравейте! Искам да попитам в протокола за кой месец следва да напиша, че се отнася декл.6 за ДОД за м.12? За януари нали? Според мен след като я попълвам за период 01,2014 би следвало и протокола да е за м.01.
И още нещо трябва ли да отбелязвам, че няма основание за подаване на декл.1 и 6 - не се прилага чл.2ал4 от Наредбата?
Благодаря за вниманието
И аз имам подобен проблем. Досега съм подавала декл.1 с пореден номер 4, а за моята професия е 2. Става въпрос за 24116004 - счетоводител. И сега от 01,01,2014г. ще я подавам с код 2. Но незнам дали ми се признава за осиг. стаж времето по група 4. Аз сега разбрах, че по първата цифра се определя групата. утре ще си взема ПИК от нои да проверя дали ми се води осиг. стаж или не. Аз нямам нищо против да съм се осигурявала на кат.4 стига да си счита за стаж. Иначе лошо - корекции ще трябва да правя. и то за 2год. назад. Но ще видим.
и какъв проблем може да има, да имам трудов стаж, без осигурителен ли?
Та нали все пак плащам осигуровки и не са ми върнали декл.1 за грешна с този код. Просто ще получа по-малко пенсия и това е.
Здравейте!
Искам да попитам когато нямаме увеличение на МОД, в доп.спроазумение - да го напиша, където пише се споразумяха за основно месечно труд.възнаграждение или където пише за увеличение на осн. труд.възнаграждение или няма значение. При нас има само увеличение на класа - но това знам къде се пише.
Сигурно ми е елементарен въпроса, но все пак да питам :)
Благодаря на всички, включили се по темата ;)
Здравейте!
Промените ги разбирам така - изравняването на декл.1 и 6 ще почне от тези за м.01.2014г. , не за 12.2013г. А сега от 01.01.2014г. трябва, ако заплатите за декември са платени януари да подадем декл.1 както си е, а декл.6 - без ДОД, само с осигуровките до 25 януари. А после февруари подаваме декл.6 веднъж със ДОД за 12-ти месец и после и за осигуровките за януари. Като декларацията за декември за ДОД пишем , че е 01.2014 , код 8 и дата на изплащане 31.01.2014г. Или направо една декл. 6 с две колони.
Долу горе нещо такова схванах, но според мен не е улеснение спрямо сегашния модел.
Няма да се оплаквам. Аз като започнах работа бях без стаж и помагах наистина като помощен персонал. Но сега вече виждам, че групата ми - според моято длъжност е за код 2 и искам от месец януари 2014 да си сменя номера на групата на 2 както трябва да е. Но не знам НАП да не кажат нещо, че декл.1 сега е с друг код на групата професии. Прага не ме притеснява, с ръководителя сме говорили и уточнихме да е както е правилно за 2 група.
Ами тази промяна с код 10 за управители на дружества и ЕТ каква е? В смисъл, че нали ЕТ е самоосигуряващо се лице и се попълва декларация 1 с код 12, сега да няма някаква промяна. Или то се отнася ако има нает управител с трудов договор. Не мога да радбера?
А за декл.6 - значи за декември като сме платили януари осигуровките следва да подадем декл. 6 до 25 януари, без ДОД, колона 16. И после до 25 февруари още една декларация 6 само със ДОД и код 8.
Благодаря за вниманието
Благодаря за отговорите.
Няма проблеми по отношение на осиг. прагове - ще се осигурявам на МОД за група 2 специалисти за дейността на фирмата. Това не е проблем, само исках да знам трябва ли да уведомявам НАП при положение, че ще сменям кода на групата от 4 на 2. Иначе в кода на длъжността няма промяна, тя си остава каквата е.
Аз това с декларация 6 изобщо не го разбрах от указанията на НАП. Защо ще подавам 2 декларации? И от кога ще е така от декември ли? Последно бях чула, че декември остават старите неща, както са досега?
Здравейте!
Става въпрос за следното - на длъжност съм 2411 6004 - счетоводител, обаче досега се водех 4 група професии - помощен и адм.персонал. Обаче, сега разбрах, че за моята специалност трябва да се водя 2 група - специалисти. Уведомлението да НАП ми е с този код за счетоводител. Само, че аз съм подавала декл.1 с пореден номер на групата професии 4. Та въпроса ми е от 1 януари, мога ли да подам декл.1 вече  с пореден номер на групата 2 ?
Тъй като този номер не се пише нито във уведомлението, нито във трудовия договор.

Благодаря за вниманието
Четох доста, но за заповедта не пише много неща, и си мисля след като заповедта е от 02.01 и правилника да е от 02.01.2013г.. Така става ли?
ПВТР - правилник за вътр.трудов ред
АКо заповедта за сумарното раб. време е от 01.01.2013., може ли ПВТР да е в сила от 01.11.2013г. или и той трябва да е от 01.01.2013г.?
Благодаря! Значи с една заповед от началото на годината става да си правя изравняване всеки месец?
И да попитам правилвика за вътр. тл. ред - кога мога да го променям - по всяко време, нали?
Благодаря за отговорите!
Искам да попитам и за тази заповед за сумираното раб.време от кога трябва да е? В смисъл, че при нас е месечно. И ако е от начабото на годината - за всеки месец ли трябва да имам заповед или може да е само една от началото на годината?
Здравейте!
Искам да попитам следното - след като сме изпращали декларация 1 с раб.дни и часове според броя на раб.дни, а сега трябва да правим график за инсекцията по труда със сумарно работно време, то следва, че трябва всеки месец по график часовете да съвпадат с часовете в декларация 1, нали? Или може да са по-малко? И нали може всеки месец да си изравняваме часовете за месеца, и да не подаваме декл.1 с код осигурен 16?
Благодаря за отговорите!
Здравейте!
Искам да попитам следното - след като сме изпращали декларация 1 с раб.дни и часове според броя на раб.дни, а сега трябва да правим график за инсекцията по труда със сумарно работно време, то следва, че трябва всеки месец по график часовете да съвпадат с часовете в декларация 1, нали? Или може да са по-малко? И нали може всеки месец да си изравняваме часовете за месеца, и да не подаваме декл.1 с код осигурен 16?
Благодаря за отговорите!