Здравейте! Искам да попитам нещо за УП-3 и реших да не започвам нова тема. Четох, че вече отпадало да се издава УП 3 от 2018г. насам. Данните ги има в регистъра на НОИ. Случая ми е следния - служителка ще ни напуска от 01.01.21. Тя е пенсионерка. Работи при нас от 2011г. Само последните три години е на 4 часов раб.ден. И труд. стаж няма да е равен на осиг. стаж. Според вас следва ли да й издавам УП3. Тя всяка година си подава уведомление в НОИ за преизчисляване на пенсията. И НОИ на база на данните си от регистъра и преизчислява пенсията като на работещ пенсионер. За мен те данните ги има при тях и не виждам смисъл да се издава УП3. А и четох, че вече не е задължително.
Благодаря за вниманието
Много Благодаря за бързият отговор и помощта!  :good:
Здравейте, колеги! Имам един въпрос - свързан е с еик на клон. Имаме две издадени фактури за месеца - едната е на едно поделение на партия и поделение на клон на пощата. Като кача декларацията с дневниците в сайта на НАП и ми излиза, че на еди кой си ред има нефатална грешка - грешно еик на контрагент. И когато натисна да подам ми дава -  дали съм сигурна, че искам да подам с нефатални грешки. Питането ми е мога ли да подам с нефатални грешки декларацията?
И да кажа, че май централата не е регистрирана по ДДС. Защото знам, че ако е се попълва за номер по ДДС номера на цетралата. И всичко става наред.
И другото ми питане е , ако не става да се подаде с нефатални грешки - какво следва да попълня в еик - само девет цифри ли? /еик на централата/
Много Благодаря за вниманието и отделеното време
Много, много, много Благодаря за бързият отговор! От така дадените отговори искам да попитам по т.2 - разбирам, че ако ще се осигурява само здравно - отразяваме това само в декл.1. А ако избере да се осигурява за пенсия трябва да подадем нова ОКД5. Та чуденето ми е като подадем нова, трябва ли преди това първо да подадем ОКД5 за спиране на осигуряването и после още една за възобновяване? Примерно на 10 август излиза решението и лицето иска да се осигурява за пенсия - трябва ли да има ОКД5 с дата на спиране 10.08 и после нова с отметка , че е пенсионер и иска да се осигурява за пенсия и дата на възобновяване 10.08. Или само една декларация стига?
Здравейте, колеги! Добро утро! Пиша ви, защото имам някой въпроси относно пенсионирането на едноличен търговец - СОЛ. Понеже досега не съм подавала документи на друг човек за пенсия, а и знам, че има промени в пенсионирето от 2018г или 2019г. и затова имам едни въпроси. Ако някой може да ме посъветва нещо, ще съм много Благодарна. И да уточня, че пенсията е за стаж и възраст. И четох тук там по въпроса за пенсиониране на сол. Въпросите са следните:
1. Следва ли нещо за СОЛ, след като се подаде заявлението за пенсиониране? В смисъл да подаде някакви други документи? Понеже засега сме подали само заявлението.Но са казали, че другия месец ще получи някаква минимална пенсия на първо време.  И си мисля, че би трябвало да продължи засега да се осигурява както си е нормално. И вече като излезе решението тогава да има някаква промяна.
2. След като излезе решението за пенсиониране вече, следва ли да се подаде декларацията за самоосигуряващи се лица - Окд5? И ако реши да продължи да се осигурява за ДОО пак ли трябва да я подаде, в 7дневен срок след излизане на  решението?
3. Знам, че Сол пенсионер може да внася само здравни вноски. И тук ми е следващия въпрос. Как е по-добре да се осигурява само здравно или и за двете /зов и доо/? Имам познати пенсионери сол, който се осигурават само здравно. Но си мисля, че ако се осигурява за ДОО после може да си увеличи пенсията. И сигурно това зависи от размера на дохода , върху който се осигурява, нали? И ми интересно мнението на други хора. Така ли е?
4. Как се попълва декл.1 след като излезе решението? Ще дам пример, че е по-лесно. Примерно на 5 август излиза решението/разпореждането/ за пенсия.  И ако няма промяна в осигуряването /доо и сол/ - следва ли , че няма промяна и в декл.1 ? А ако има само за здравни трябва две декларации 1 за август? Този въпрос е свързан с предходния.
5. Може ли така по-средата на годината да се променя осигуряването? Понеже знам, че СОЛ го променя в началото на годината от 1-31 януари? И затова си мисля, може ли до края на годината да се осигурява както досега и в началото на следващата да попадем Окд5 и да променим, ако решим? Възможно ли е?
Засега това са ми въпросите.
Много Благодаря за вниманието и отделеното време на всички, включи ли се по темата.
Приятен ден от мен
Здравейте, колеги! Много голямо объркване е станало с нашето писмо. Ние не сме го изчели цялото от до. То не било за нас, а за някакъв друг човек от НОИ, който да издаде справката от регистъра на осигурените лица. До лицето, което ще се пенсионипа се изпраща копие от писмото. Т.с. е уведомително писмо. Но трябваше да отидем до НОИ да питаме за да разберем. Аз видях, че пише копие и отдолу пишеше, че документа се издава по служебен път, но понеже друг човек ми каза, че имало такава бележка и аз се обърках вече. НО определено обръщението в писмото не сме го прочели. Но и изобщо не сме предполагали, че НОИ изпраща уведомителни писма , какво прави, без да иска да се носят документи. Никога не бихме предположили такова нещо. Извинявам се на вас ,че открих темата. Дано поне да послужи - ако някой получи подобно писмо да знае какво е.
Благодаря за вниманието!
Здравейте! Искам да попитам нещо. Подадохме документи за пенсиониране на управителя - едноличен търговец. Самоосигуряващо се лице е. Днес получихме писмо по пощата да подадем някаква служебна бележка, с която да потвърдим стажа и дохода от 01.01.2015 до 21.05.2020г. Приложение пише - справка от регистъра на осигурените лица 22А.  Предполагам, че периода е от 2015г. , защото от тогава не сме заверявали осиг. книжка ,понеже нали вече не е задължително. И във връзка с това са ми двата въпроса. Първият е  служебната бележка от НОИ ли се взема?/Питах една колежка и тя каза там в НОИ има образец и там се попълва/ И втория въпрос е Каква е тази  справка от регистъра на осигурените лица 22А? Не я намерих никъде. Или тя е с ПИК код на човека?
Благодаря много на всички , включили се по темата
Да попитам още нещо само - ако се  се подаде тази декларация за роднините, следва ли , че не се внасят суми по фонд ГВРС за тях, ако са предвидени за годината? И има ли в ел. услуги на НАП такава декларация, че нещо не виждам да има?
Много Благодаря за бързия отговор. Този текст и аз го прочетох и си направих извод, че както ние работим семейно - излиза, че при сключване на трудовия договор е трябвало да се подаде такава декларация. Но то от тогава до сега не е имало внасяни суми по фонд ГВРС. И после аз въобще сега чувам, че такава декларация съществува, незнам как досега никъде и някога не е ставало въпрос за нея. И затова реших да попитам вие как го разбирате текста.
Още веднъж Много Благодаря за вниманието.
Здравейте! Искам да попитам кога се подава Приложение № 3 - Декларация към чл. 7 от Наредбата за реда и начина за информиране на работниците и служителите и за отпускане и изплащане на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя? В смисъл - когато работодателя е обявен в несъстоятелност или при сключване на трудовия договор? И втори въпрос за кого се подава - само за роднини по права линия или за всички работници по трудов договор? Четох малко по въпроса, но май повече се обърках и затова реших да попитам.
Благодаря предварително за отделеното време и внимание.
Разбрах ви. Много Благодаря за вниманието!  :smile1:
Здравейте! Прочетох го , прочетох и разни коментари по случая и затова питам. Аз от прочетеното разбирам, че фактурата и датата на дан.събитие е последния ден на месеца - примерно за август - 31-ви, независимо че последната кас. бележка е примерно от 15-ти август. Незнам правилно ли съм разбрала?
Здравейте! Искам да попитам и аз нещо за тази сборна фактура. Примерно - едно лице събира целия  месец касови бележки, последната е с дата 23-то число.Идва на 30-то и иска фактура- с каква дата се издава фактурата и каква е датата на дан.събитие? 30-то число ли е или 23-то число? Понеже последната касова бележка е с дата 23-ти ми е интересно с каква дата се издава фактурата?
Благодаря за вниманието!
Здравейте! Искам да попитам нещо във връзка с това становище.
Когато неплатеният отпуск е до 30 работни дни за 1 година - трудовият стаж е равен на осигурителния.
Ако неплатеният отпуск е повече от 30 дни - отбелязваме дните в повече на стр. 24 и ги приспадаме от трудовия стаж. Тогава трудовият стаж отново е равен на осигурителния.
Това се отнася за работници на пълно работно време.
Въпроса ми е как стоят нещата при работник на 4 часа. Признават ли се дните за осиг. стаж до 30 раб. дни или се признават до 15 раб.дни?
Здравейте! Плащането по застрахователна полица включва ли се? Изречението - Такси и комисионни от застрахователни /осигурителни/ предприятия, се отразяват в сектор Финансови предприятия - според мен се отнася за приходи от застрахователни предприятия? Разходите за застраховка не би трябвало да се включват според мен?
Много Благодаря за бързите отговори.
Здравейте! Днес на ел.поща от НАП са ни изпратили писмо, че до 15 март трябва да подадем справката по чл.73, в случай, че сме платци на доходи по ал.1. Справката е за изплатени доходи през 2018г. Аз гледах на НАП конференцията още декември месец и разбрах от чутото, че за трудовите правоотношения ще подаваме през 2020г. за 2019г.
И сега се зачудих правилно ли разбрах или не. От прочетеното и във форума мисля, че е правилно. Сигурно писмото го пращат на всички, които са по ЗДДФЛ си мисля. Ние сме ЕТ.
Въпроса ми е - нали е така, за доходите от ТПО се подава справката през 2020г. за 2019г?
Здравейте! Извинявам се , че пак отварям темата за стотинките. Искам да попитам дали, ако има разлика от 3 стотинки при изравняване на ДОД трябва да се отрази? И мога ли сега за м.ноември да оправя стотинките във ведомостта и да няма разлика после? Или не е редно така? Изравняването ми е м.декември 2017г. - ноември 2018г.
И още нещо по принцип има ли разлика в данъка, когато дан.основа е само от тр.възнаграждение минус осигуровките , без да има облекчения и др суми за приспадане? Разбира се, освен евентуална разлика в закръглянето - стотинки.
Благодаря за вниманието!