Здравейте! И аз искам да попитам нещо - платихме интернет за 6 месеца плюс един. Това стана на 01.11.2018г. Нали за 2018г. си признавам за текущ разход таксата за ноември и декември?За останалите месеци от 2019г сега ще ми останат като разходи за бъдещи периоди, а догодина ще са текущи вече, нали?
Много Благодаря за вниманието и помощта.  :smile1:
Здравейте! Искам да попитам още нещо.-Ние сключихме договор с фирмата  на 29.08.18 за покупката на програмата. Имаме фактура от 30.08.18 . Човека каза, че първият месец ни остава да се обучаваме и за първия месец няма да плащаме абонамент и вече от октомври ще плащаме. Въпроса ми е- нали може да се пише дата на въвеждане в експлоатация - 30.08.18г. в протокола?
Да- така ще направим. Благодаря много!
Много Благодаря за бързият отговор! 
Разбирам, че може данъчната и сч. амортизация да са еднакви. 
Датата на въвеждане в експлоатация трябва да е на базата на документ. Т.с. каквато я напишем в протокола за въвеждане в експлоатация. Може и да е 30.08.
Здравейте! Ние закупихме програма - складова. Тя е на стойност 800лв. без ДДС. Трябва да я заведа в САП и ДАП.Прага на същественост е 700лв. за сч.цели. Искам да попитам следното:
1. По ЗКПО програмата попада в категория 4 и е с год.дан. норма 50%. Така ли е според вас? И евентуално за сч. цели пак да е с Амор. норма - 50%.
2. Става въпрос за датата на въвеждане в експлоатация. Тя ни е инсталирана на 30.08.18г. Тогава ние издадена и фактурата за покупка. И сега се обучаваме на нея и към края на месеца ще ни нулират базата , за да си въведем стоката и да отчитаме продажби на нея от 01.10.18. Коя дата е на въвеждане в екслоатация - 30,08,когато сме я закупили и е инсталирана на компютрите, примерно 26,09 - като ни нулират базата данни или 01.10. когато почнем да отчитаме и продажбите? Ако някой е имал подобен казус с програма ще се радвам , ако ми помогне с мнение.
Благодаря предварително за вниманието
Разбрах. Благодаря за вниманието!
Благодаря за бързия отговор! Питам , защото инспекторката, която завери книжката, каза че ще трябва да се заверява и в бъдеще. И аз от прочетеното разбирам, че не трябва да я зяверявам след 31.12.2015, но мога да поискам да ми издадат такава след датата. Така ли е ?
Здравейте!
Искам да попитам дали след 2015г. трябва да се заверява осиг.книжка? Аз заверявам на СОЛ в НОИ и сме заверили до 2015г. , за 2016 и 2017г. не сме заверявали дохода. Трябва ли да отидем да я заверим или не е необходимо?
Благодаря за вниманието
Здравейте! От всичко, което изчетох за личните данни - разбрах, че трябва да се промени договора със счетоводна къща. Но не мога да разбера -  как стой въпроса със нает счетоводител на трудов договор. В смисъл трябва ли нещо като документ да се попълва? И още трябва ли да даваме декларации на персонала, че са съгласни да им се ползват данните ?
Благодаря за вниманието и отделеното време
Благодаря за бързият отговор! Ние сме  отразили промяната на работното време  в допълнително споразумение.  Разбирам от отговора, че трябва да отразя само до заплатата, че е на 4 часа. Стажа вече като дойде времето.
 :smile1:
Здравейте, интересува ме пише ли се  нещо в трудовата книжка, ако лицето е работило на 8 часа и след това е преназначено на 4 часа? Знам, че се пише , че е на 4 часа до заплатата. Но трябва ли да пиша нещо за трудов и осигурителен стаж? Работника премина на 4 часа от 01.01.2018 по негово желание. Не е прекратявано трудово правоотношение. Или вече като го прекратяваме след време тогава ще пиша, че трудовия и осиг. стаж не се равни?
Здравейте! Искам да попитам когато разликата е една стотинка трябва ли да попълвам нещо в декл.6 ? Нямаме болнични, разликата е от закръглянето.
Здравейте! Искам да пипитам нещо , понеже не съм много сигурна.
При напускане на една работа и започване на друга - какво става с дните , в които не си осигурен? Примерно напускаш на 03.07 и започваш работа на 07.07. Тези дни са прекъсване на трудов и осигурителен стаж. Но произтича ли нещо за лицето от това? Примерно да внася някакви осигуровки.  Според мен за тези дни не се внася нищо, само дето не се признават за стаж.  Интересува ме за самото лице има ли нещо в ущърб?
Благодаря за вниманието.
Здравейте! Аз понеже нямам ТРЗ програма, мога ли на място в НАП да си подам уведомленията? Те са четири на брой.
Разбрах. Благодаря за отговорите!
Благодаря за линка. Почти нищо не разбрах за този ден /8 май/. Само за официалните празници , че се заплаща двойно - това е ясно. Ако сме по график на 8 май - не се заплаща двойно. Така си мисля. А ако не е по график тогава е двойно.
Благодаря за бързият отговор!
Да по график. Но по принцип ме интересува, ако човек не работи на смени - как се заплаща този ден? Къде мога да прочета примерно.
Здравейте! Искам да попитам как се заплаща 08.05.2017г.? Той не е празничен ден, но е почивен. Следва ли да се заплаща двойно като на празник? Блягодаря за вниманието