Да, ама то КИ се издава не само при намалени количества, а и при намалена цена.
Друг е въпросът как ще го направят, но според мен трябва да си остане високата цена и да си осчетоводите правителствено финансиране, с което да закриете част от разчета с доставчика, а другото ще си го платите.

Здравейте! Права сте за КИ. Но в случая излиза, че не ни се намалява цената на тока, а само сумата за плащане. Един вид друг ще ни плати част от сметката. Но сметката си е константа. И ние ще си ползваме и дан.кредит по фактурата.
 Стана много интересно това обсъждане. Радвам се, че се включват повече хора.  :smile1:
Здравейте! И аз щях да отварям тема за компенсацията за ел.енергия. И се радвам да видя, че вече коментирате въпроса.  Аз в началото като видях фактурата с компенсацията  - се зачудих с какъв документ ще си приспаднем сумата. После се замислих, че може да е приход или разчет сумата. И накрая намерих самата програма за компенсиране на небит.клиенти за ел. енергия. И от там разбрах, че парите ще се преведат на Енергото - както и трябва да стане принципно. И в случая излиза, че ние няма да имаме постъпление като пари. А само ще ни се намали плащането. Т.с. няма как да имаме КИ , защото не ни се променя самата сума или количество енергия, ами само сумата за плащане ни се намаля. И засега съм на мнение, че може да е както е предложил колегата в предния коментар - 401/705. Да се отчете като финансиране. Разгледах и едно указание на МФ за мярката 60/40 , но тук не е точно същото. Ако измисля или прочета нещо по темата ново - ще ви информирам. И ще следя вашите коментари по темата.
И аз имам същия случай. Ясно, че няма д се възстановят внесените ДОО за периода от датата на пенсиониране до датата на решението, но как ще се направи годишното изравняване? Ще се изравнява ли и за тези 4 месеца, в които са внасяни ДОО, а човека е пенсионер?
Ще се изравнява. Колегите правилно са ви отговорили. Понеже и аз имам такъв случай с пенсионер от миналата година - и правим годишно изравняване на ДОО за периода от 4 месеца. И принципно си мисля, че е логично така, понеже нали лицето има право да премине на само здравно осигуряване след като излезе разпореждането на НОИ. Преди това е длъжно да внася и ДОО, независимо, че е подало заявление за пенсия. Поне така разбрах от прочетените нормативни документи и сч.статии по темата. 
Здравейте! Когато се подаде и декл. чл 50, ако вече има подадена декл.6 годишна на СОЛ, срока се сменя на 30.06. Поне при мен така стана. Аз първо подадох декл. 6 и вчера подадох и ГДД чл.50 . И веданага задълженията за плащане се смениха на 30.06. Но задължително трябва да се подаде ГДД, за да  сменят срока на декл.6. Иначе остава 30.04.
Здравейте! И аз искам да попитам нещо във връзка със справката за дохода. Лицето е пенсионер. ЕТ е. Има решение за пенсия от миналата година. Лицето подаде документи за пенсия май месец и от октомври вече се изплаща реалната пенсия. Сега изкарах от НОИ едни разпореждания и ги гледам. В Справката на НАП за доходите ми излиза за месеците от май до септември едни суми от 250лв. Нали се дава някаква минимална песния докато излезе решението каква да е точно пенсията. И на 11.09 излиза разпореждането каква да е точно пенсията/реалния размер/. И после преведоха една изравнителна сума на пенсионера. И от октомври е точен размера на пенсията в таблицата на НАП. Въпроса е аз трябва ли да правя корекция на тези месеци от май до септември - като напиша реалния размер на пенсията? Или оставам както са взети данните от Нои за справката на НАП?
1, Не
2.Да
3.Да

Много Благодаря за съдействието и помощта! Днес и с една колежка по телефона обсъдихме въпроса за нулевата ставка и тя ми каза къде си ги отразява в дневниците и че е имала такива покупки и продажби и преди и затова не е ново за нея. И нещата съвпадат с това, каето вие ми казахте.
Благодаря за вниманието и съдействието!
В подобен случай въвеждам два пъти документа. :smile1:
И да попитам още - 1.За покупката не се издава протокол, нали?
 2. И нали се контира 304/401 без сметката за ддс - 4531? Няма логика да се минава през нея, но питам.
3. Нали може облагаема доставка с 0% ДДС да е в колона 9 на дневника на покупките? Питам за по-сигурно, понеже виждам, че вие имате такива доставки. И защото чета в ЗДДС, че само освободените доставки са без ДК. Но в конкретния случай ние нямаме ДДС - данък, нито при покупката, нито при продажбата.
В подобен случай въвеждам два пъти документа. :smile1:
Много Благодаря за информацията и съдействието!
Според мене и двата варианта са възможни, но по принцип Отчет продажби трябва да бъде с информация за сделките с различни ставки.

Да , така е. Но незнам в програмата как ще стане с две основи. Трябва да питам жената, която ми поддържа програмата. Тя ми каза да й се обадя като разбера в кои колони ще бъдат сумите в дневниците и ще ми помогне. Вие, ако сте вкарвали отчет за продажбите с две основи и два типа сделки и  имате представа може да споделите.
Според мене в колона 9 - ДО и данък на получените доставки, ВОП, получените доставки по чл.82, ал.2-6 от ЗДДС и вносът без право на данъчен кредит или без данък
Благодаря за мнението! И аз мисля като вас. Днес доста се замислих логически - ние купуваме и продаваме теста за ковид с 0% ДДС. Т.с нито плащаме , нито получаваме данък. А и нали идеята е да се намали цената за клиента , като се намали ДДС-то - в случая като се махне изобщо. И следователно какъв дан.кредит ще ползваме или получим - било то и частичен. Няма логика да имаме право да приспадаме дан.кредит - при положение, че купуваме и продаваме с нулево ДДС. Все едно го няма ддс-то.
И според мен в дневника за покупките е колона 9, а в дневника за продажбите кол.19. Само остана да разбера за продажбата с какъв документ ще го вкарам в дневника. Мога ли отчета за продажбите да го вкарам два пъти или трябва да имам два отчета за различните %ДДС?
Ние сме аптека и закупуваме тестове за ковид от доставчика ни. Издават ни фактура с 0% ДДС - къде в дневника за покупките следва да отразим покупката- в колона 9 или колона 10? Или друга колона?
Тестовете са посочени в глава трета в ЗДДС чл.36б.
Благодаря за включването. В ЗДДС е чл.36б - облагаема доставка с нулева ставка с място на изпълнение на територията на страната.
Правилно сте разбрал, че ДДС на лекарствата е 20%, но сега на тестовете е 0%. И имаме и фактура, в която пише, че основанието за неначисляване на ДДС е чл.36б от ЗДДС.
И понеже на мен досега не ми се е налагало да осчетоводявам доставки и продажби с нулева ставка, питам каква е последователността да стане това. И плюс това ги и продавам на 0%. И незнам протоколи издават ли се? Или някакви документи. И имам ли право на дан.кредит? Би трябвало да нямам си мисля, нали купувам и продавам все с 0% ДДС. Незнам.
Здравейте! И аз имам същия въпрос за антигенните тестове без ДДС. И е много интересен казуса понеже купуваме и продаваме с 0% ДДС. И аз се чудя къде /в коя колона/  в дневника за покупките и продажбите попадат тези тестове? Аз питах човека, който ми поддържа програмата и ми каза да питам някой от нашия бранш като каква доставка се третира това. И затова щях да питам тук във форума. Но виждам, че някой вече е повдигнал въпроса.
Ще се радвам, ако някой може да помогне с казуса.
Благодаря предварително за вниманието!
Ако изберете упражнявам дейността, то няма да бъде приета ОКд-5, трбява да отбележете с ОЗМ или без.
Така направих без да попълвам за дейността. И ми е приета ОКД5. Но не бях сигурна, дали и нея част не трябва да се попълва. Най-вероятно излиза, че не трябва.
Благодаря!
Здравейте! Само да попитам - в ОКД5 попълва ли се частта с декларирам- упражнявам дейността от и датата и отдолу попълва ли се упражнявам дейност като .........? Това при промяна на процента на осигуряване.
Разбрах! Много Благодаря за вниманието!
След като е пенсионер защо ще се осигурява за пенсия?
Трябва да се подаде декларация ОкД-5 за промяна във вида осигуряване. Срокът е до 01.02.2021 год.

Добре. Тогава да приемем, че не е  пенсионер и иска да си смени процента. Как е тогава положението?
Здравейте! Искам и аз да попитам нещо. СОЛ, което досега се е осигурявало на 23,3% за всички рискове, миналата година се пенсионира. От началото на тази иска да се осигурява на 19,8% само за пенсия. Трябва ли да подава ОКД5 или може само да си смени % в декл.1? От последните  указания на НАП от август излиза, че няма нужда да подава ОКД5, освен ако не прекъсва дейността си, а лицето не е прекъсвало. Просто иска да си смени процента на осигуровка от началото на новата година.
Благодаря за вниманието!
Много благодаря за помощта! И аз мисля като вас. Нали УП-то е за НОИ в крайта сметка. Щом досега си актуализира пенсията без УП, за какво ще й е и сега. Ако случайно на НОИ им трябва ще ти кажат и ще им издадем.
Приятно посрещане на Новата година! Бъдете здрави!
Много Благодаря за отговора!
И аз искам да ви цитирам от Наредбата за пенсиите и осиг. стаж какво пише:

Чл. 40. (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2012 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2013 г., в сила от 09.04.2013 г.) Осигурителният стаж се установява с данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 КСО, с трудови, служебни, осигурителни книжки и с документ по утвърден образец.

(4) (Нова - ДВ, бр. 19 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г.) За времето след 31 декември 2002 г., ако продължителността на осигурителния стаж за лицата, работещи по трудово или по служебно правоотношение, е равна на продължителността на трудовия или на служебния стаж, в трудовата или в служебната книжка при прекратяване на правоотношението се вписва от осигурителя следният текст: "Осигурителният стаж е равен на зачетения трудов (служебен) стаж." Ако в трудовата или в служебната книжка не е направено посоченото вписване, осигурителният стаж се установява с документ по образец, утвърден от управителя на Националния осигурителен институт, издаден от осигурителя.

Това ме притесни, че при нашия случай тр.стаж не е равен на осиг. стаж. , понеже последните три години е работено на 4 часа. И от прочетеното тук виждам, че може би трябва да се издава УП3. И затова реших и да попитам.