Анкета

Необходимо ли е лицензирането на счетоводителите, чрез входящ изпит и изискване за поддържане на квалификацията чрез периодични изпити?

Да
240 (20.1%)
Не
954 (79.9%)
Общ брой гласове: 1183

Анкета: Лицензиране на счетоводителите чрез изпити отново на дневен ред

27.11.2013, 13:28 275305 252

#60 | 27.11.2013, 13:28
Публикации: 2 / 0
 Не, не съм съгласна за изпит и да получиш  лиценз!  Това е една идея на  Съюза на счетоводителите в България, не добре обмислена.
#61 | 27.11.2013, 13:37
Публикации: 7 / 2
По темата за лицензирането на счетоводителите:

Мисля, че отправният момент следва да не е изпит и събиране на такси.
На първо място да има контрол върху легитимността, относно образование и право на подпис на отчетите, което поне аз не знам някой да контролира!
Второ не съм уверена, че теста ще бъде коректив на нивото на работещите тази професия!
Всеки който е на пазара поне 10 г.  поддържа счетоводна система за фирмено управление  и други необходими за дейността продукти / легално /, работи с юридически лица, а не обработва просто данъчни декларации, което ни връща към първия абзац, е ниво в областта!
Просто много от нас знаят и причините това да не е така.


В.Толева
#62 | 27.11.2013, 15:14
Публикации: 3 / 3
Съгласан съм с Тoleva66. Изпитът е излишен и предразполага към корупция. Освен това е по-важно да се контролират съставителите на фирми с голям обем дейност- голям оборот (например над 500 000 лв), с ДМА, лизинги, кредити , над 20 души персонал и т.п. отколкото на някоя търговска фирма или фризьорски салон с 2000 лв. годишен приход. Например да има изискване за такива големи компании да имат лицензиран съставител на отчети (извън ДЕС- ако не подлежи на одит, разбира се). Както е с изискването определени компании да имат вътрешни одитори, които също се лицензират. Да се прави  разлика между големи и микропредпирятия, за да не се изпадне в ситуация едно микропредприятие да плати за съставяне на годишен отчет такса, по-голяма от годишната му печалба.
#63 | 29.11.2013, 14:43
Публикации: 3 / 1
Не, не съм съгласна за лицензиране на счетоводителите.Който работи според правилата има фирма за счетоводни услуги и почти всеки ден си опресняваш знанията , тъй като дейностите на обслужваните фирми са различни. Ако клиентите не са доволни, то те сами ще потърсят други колеги. Какво ще стане с колегите, които са на трудов договор ? Ако не издържат изпита и не се лицензират ще ги сменяме ли?
#64 | 01.12.2013, 22:59
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Понеже един от аргументите за нуждата от регулиране на съставителите на ГФО е повишаване на качеството, то аз се разрових и намерих изследвания и анализи за това, че всъщност прекомерно регулиране на професията не само, че не увеличава качеството, а напротив намалява качеството на услугите. То прави достъпа до професията по-труден, а работата по-скъпа.

Поради все още високото регулиране на професионалните услуги в по-голямата част от страните в ЕС, Европейската комисия изготвя редица доклади и предписания, които предупреждават за негативните ефекти от прекомерното регулиране на т. нар. свободни професии и посочват емпирични доказателства за намаляването на качеството и оскъпяването на услугите, както и за затварянето на достъпа до професията, а съответно и ограничаване на конкуренцията в сектора.

Някои примери (материалите са на английски).
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2004:0083:FIN:EN:PDF
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0405:FIN:EN:PDF
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52005SC1064R(01):EN:HTML

Ето и един анализ (на български език е) на Института за Пазарна Икономика.
http://ime.bg/uploads/887b01_Svobodni_Proffesii_IPI.pdf


Казва се “Ефекти от регулирането на избрани свободни професии в България: ОДИТОРИ, АРХИТЕКТИ, ИНЖЕНЕРИ, ФАРМАЦЕВТИ”.

Изнесените данни от изследванията и направените изводи са повече от красноречиви.

Ето някои извадки, но анализът си заслужава да се прочете в цялост:

“Ефектите от високото ниво на контрол и регулиране са намаляване броя на участниците на пазара, по-малко конкуренция, по-ниска продуктивност, по-високи цени, възможности за „координация” между упражняващите професията, картелизиране на гилдията, ограничаване на въвеждането на нови технологии, допълнителната квалификация и предприемчивостта.

Емпиричните проучвания показват обаче, че прекаленото регулиране може да има отрицателни последици за конкуренцията и качеството на услугите. Мярката, която оказва най-значително влияние върху пазара, като променя пазарните стимули, е съществуването на лицензионен режим или задължително членство в дадена браншова организация. Не просто навлизането е под директен контрол, но и потенциалът на лобито на професията да регулира е значително увеличен. 
Значителен брой емпирични изследвания показват отрицателните въздействия, които прекомерното регулиране може да има за потребителите. Ограниченията за навлизане в професията и изискванията за лицензиране или задължително членство в съсловна организация при определени условия в голям процент от случаите са довели до по-ниско качество и по-високи цени в областта на професионалните услуги на пазара. От друга страна, разхлабването на регулациите и ограниченията са довели до положителен ефект върху качеството на услугите и са намалили цените на пазара.

При повечето проучвания не се намира връзка между качеството на услугите и наличните ограничения, при някои обстоятелства дори лицензионните ограничения са оказали отрицателен ефект върху качеството на услугите. В същото време, разхлабването на ограниченията в някои страни-членки е довело до по-ниски цени, без всякакви явни негативни ефекти за качеството.”

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
България се характеризира с едно от най-високите нива на регулации на свободните професии в ЕС. В повечето случаи бариерите противоречат на
принципите на свободно движение на работна ръка, стоки и капитали.

Крайно време е привилегиите да отпаднат и упражняващите свободни професии да се конкурират по между си на равни начала като всички останали професии, без минимални цени и протекции. Но в тези сметки потребителите нямат думата.

И се загърбва правото на предприемчивост. Единствено чрез конкуренцията и реализиране на практика на принципа на свободната стопанска инициатива се гарантира, че цените следват покупателната способност на населението и в същото време качеството на продуктите отговаря на изискванията на потребителите.”
#65 | 03.12.2013, 16:06
Публикации: 3 / 2
Да: за лицензиране на съставители на отчети на публично търгуваните дружества.
Не: за останалите счетоводители. Да остане в тайна следната информация-никой не ползва годишните финансови отчети, за каква смехория плащат работодателите. Ако някой се сети за някой потребител на тази информация, моля да сподели!

Е, ДЕС, службите по трудова медицина и т.н. са видове касички!
#66 | 04.12.2013, 00:55
Публикации: 4 / 7
Някои лобисти май искат да вземат хляба на счетоводителите със закон. И в тая нова организация ще искат да пуснат всичкото одитор де що е взело кетапа през годините, ама без значение, че в моментна е кръгла нула по знания. Пък за счетоводителите ще пуснат някаква малка бройка, която се титулова като велик съставител на отчет.
 
Та гледайте сега как ще ви се обяснява известно време колко са некадърни счетоводителите или колко са неможещи или пък колко е ниско нивото. Ама пък как толкова жизненоважни и жизненоутвърждаващи за малкия бизнес неща, като великите годишните отчети не били качествени. И как видите ли малкият бизнес не може да вземе важни корпоративни решения, заради сегашните отчети. Затуй трябва да бъдат съставяни от велики счетоводители и да им се плаща отделно. Опорни точки, опорни точки ...
#67 | 05.12.2013, 16:33
Публикации: 36 / 6
Това лицензиране е направено от одиторите защото ще им се понижат доходите и целта в случая е те да придобият по този законов начин нови доходи на гърба на останалите счетоводители.
Уважаеми одитори по този начин вие не признавате нашето образование което съгласно действащият закон е същото като вашето и е точно регламентирано относно съставянето на финансовите отчети.
Това че вие сте придобили по висока квалификация от нашата не ви дава правото да бъдете органа който преценява нашите знания и възможности.
Нашето образование е висше и е точно същото като вашето.
Вие доценти ли сте или професори за да претендирате да ни оценявате.
Какво ще стане ако всички браншове си измислят подобни правила които дискриминират техните професионалисти.
Как ви изглежда един инженер да бъде изпитван от друг инженер който се мисли за по голяма работа от него.
Истинският професионализъм се показва в работата а не чрез изпити.
Когато собственикът не е доволен си наема друг счетоводител.
Нещата отдавана са в пазарно равновесие.
Благодаря ви за старанието да се облагодетелствате но моля ви нека да не е на наш гръб а го направете като се трудите
 
#68 | 05.12.2013, 17:19
Публикации: 36 / 6
Носи се слух че тарифата за нотариус е 100 000 Евро. Избивали се за 1-2 години.
Колко ще е за един „лицензиран” счетоводител – ако някой знае нека да ми каже че да започна да събирам пари още от сега.


За този който е завършил – нали като натрупа опита току що това е учил. Какво точно ще промени лиценза.
По отношение на опреснителните – ами нали един човек колкото повече работи толкова по добър става – какво точно ще се опреснява. – Май 501

Моля ви не давайте примери с специалисти по медицина. Опитвате се да внесете заблуда. Специализацията е еднократна и цял живот си оставаш специалист.
Да има хора които наричат себе си счетоводители и са неграмотни но има също и такива лекари и инженери и др.
Това няма как да бъде избегнато. Но това ще се регулира от самият пазар.
В България повечето фирми са малки и това че има 2 некадърни не означава че 2000 трябва да се мъчат и да плащат за да може 200 други да си напълнят гушите.
Тези двата са само повода. Уважаеми одитори смятам и че из между вас ще се намерят двама
#69 | 05.12.2013, 17:43
Публикации: 11932 / 2174
Да видим какво ще излезе от цялата тази работа - ще възтържествува силата на правото или правото на силата..........
#70 | 05.12.2013, 17:52
Публикации: 36 / 6
Счетоводители сме много. Много повече от студентите :)
А най-важното е че след 14 сме свободни.
И понеже си нямаме друга работа може да се отбием пред Народното събрание.
Най-важното е обаче че след всеки 14 сме свободни :) - и така до края
#71 | 05.12.2013, 18:45
Публикации: 2027 / 254
#72 | 05.12.2013, 19:35
Публикации: 1 / 1
одиторите искат да си направят нов бизнес със съставянето на отчетите ... заради прихода от одита, който им се свива . затова както става в ИДЕС  ще допуснат съвсем малко хора , които да са правоспособни в тая Камара.

А ние счетоводителите ще сме само оперативни и цяла година ще правим за малки суми ДДС, ТРЗ, ще завеждаме цялото счетоводство . на края на годината ще пращаме клиентите при съставител за повечко пари да им подписва отчетите . В най-добрия случай ще им даваме готова и изчистена оборотка а въпросните съставители ще пренасят цифрите от нея в десетина реда на отчета. и ще си прибират едни готови и осигурени със закон парички. то като са малко законните съставители клиентите къде ще ходят освен при тях . Ще плащат луди пари само на тях за едно съставяне на отчет. като все едно да направят одита задължителен за всички .
#74 | 05.12.2013, 19:52
Публикации: 11932 / 2174

от линка на alfa

" Ако от една страна се създаде подобен регистър, а от друга НАП, започне да си изпълнява задължения по отношение на контрола, то нещата много бързо ще си дойдат на мястото."


Колко е просто ! Но не е удобно !
#75 | 05.12.2013, 20:54
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Колеги,

Всички тези въпроси бурно се обсъдиха на Общото събрание на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) през миналата седмица. Вече е пусната прозрачна анкета, която има за цел да проучи нагласите на членовете относно Камара на съставителите на финансови отчети, входящи изпити, последващи изпити и задължителен брой часове обучения, изискванията за съставителите на ГФО. Втората част на анкетата е във връзка с начините на транспонирането на Директива 2013/34/ЕС в националното законодателство. Третата част от анкетата касае критериите за задължителен финансов одит на предприятията в България.

Вече участвам в работната група на АССП, която от своя страна участва в работната група към Министерство на Финансите, във връзка с транспонирането на Директива 2013/34/ЕС в националното законодателство. В началото на януари ще има втора среща, на която съм записана в присъстващите. Планира се на срещата да се дискутират важни облекчения в счетоводството и отчетите за малките и микро предприятия, които ще се въведат в националното счетоводно законодателство, във връзка с Директива 2013/34/ЕС, в срок до края на 2015г.

Но за мен е непонятно, след като Директивата няма нищо общо с каквато и да е нова организация за силно регулиране на професията, (напротив целта на директивата е да се даде възможност да се облекчат малките предприятия), то въобще защо въпросът за подобна Камара е обсъждан на първата срещата на 30.Октомври.

Използвам случая да поканя счетоводните кантори да помислят за членство в АССП. Който има въпроси, относно членството в Асоциацията може да се свърже с мен.
#76 | 05.12.2013, 20:59
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
от линка на alfa

" Ако от една страна се създаде подобен регистър, а от друга НАП, започне да си изпълнява задължения по отношение на контрола, то нещата много бързо ще си дойдат на мястото."


Колко е просто ! Но не е удобно !

Авторът на статията от линка е член на АССП. Ние в АССП отдавна говорим, че трябва да има Регистър на съставителите на финансовите отчети, отговарящи на изискванията на Закона за счетоводството. И чрез този регистър НАП и Търговски Регистър да проверяват дали отчета на дадено предприятие е подписано от съставител, вписан в Регистъра.

Дори направихме опит за създаването на такъв. Засега, въпреки водените разговори не срещаме достатъчно подкрепа в лицето на съответните институции, за да се случи това със закон.

#77 | 05.12.2013, 21:33
Публикации: 36 / 6
Сега разбирам защо толкова много се натискат за парите
те не печелят хиляди ами май стотици хиляди
и за това сега ги боли одиторите за тези пари че немогат да ги взимат от фирмите и искат сега да ги взимат от обикновените счетоводители
прочетете тази статия и всичко ще стане ясно.
Хей Ганьо тук е големият келепир
http://www.capital.bg/biznes/predpriemach/2008/02/08/456646_za_cenata_na_edin_ekspert-schetovoditel/

#78 | 05.12.2013, 21:56
Публикации: 17 / 6
Аз рядко се включвам, но сега не издържах. Сега ще ви напиша и моето мнение.

Всичко това е, за да смучат парите на малкия бизнес!

Големият бизнес е лесен. Могат да си назначат куп оперативни счетоводители, главен и зам. главен, отделен ТРЗ отдел, отделни данъчни консултанти и юристи, отделно одитори и тн, и тн. Въобще могат да си назначат по двама счетоводители на всяка сметка – един на дебита, другия на кредита.

Лудост е малкият бизнес веднъж да плаща на счетоводител да го осчетоводява и да се грижи годишно, а втори път да плаща бесни суми за съставяне на годишния отчет на някой отделен съставител на ГФО. Че тя на някои цялата печалба за счетоводство и съставяне на отчет ще отиде, бре?!
#79 | 05.12.2013, 22:07
Публикации: 17 / 6
одиторите искат да си направят нов бизнес със съставянето на отчетите ... заради прихода от одита, който им се свива . затова както става в ИДЕС  ще допуснат съвсем малко хора , които да са правоспособни в тая Камара.

А ние счетоводителите ще сме само оперативни и цяла година ще правим за малки суми ДДС, ТРЗ, ще завеждаме цялото счетоводство . на края на годината ще пращаме клиентите при съставител за повечко пари да им подписва отчетите . В най-добрия случай ще им даваме готова и изчистена оборотка а въпросните съставители ще пренасят цифрите от нея в десетина реда на отчета. и ще си прибират едни готови и осигурени със закон парички. то като са малко законните съставители клиентите къде ще ходят освен при тях . Ще плащат луди пари само на тях за едно съставяне на отчет. като все едно да направят одита задължителен за всички .
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група