Здравейте. Ще си позволя и аз да се включа в тази тема. Разбирам, негодуванието на колегите към предложените изпити, защото според мен приемате темата много лично и се обиждате именно на лична основа. Смея обаче да изразя мнение, че разглеждате нещата само от вашата гледна точка, а именно на знаещи и можещи счетоводители. За съжаление на мен лично ми е писнало да оправям каши на разни псевдосчетоводители, които УБЕДЕНА съм, ако бъдат подложени на подобен изпит няма да получат правосподобност дори да чакат по опашки в НАП. Отдавна смятам, че трябва да има организация на счетоводителите, както има на инженерите, архитектите и т.н., която да защитава интересите на всички страни участващи в счетоводния процес:
- от една страна да няма вариант, в който да решиш да смениш счетоводителя си и смененият да не ти даде нито един счетоводен документ (в това число оборотни ведомости, декларации, справки по сметки, ведомости и т.н., т.е. всичко различно от фактури) за всички предходни години (имах 4 такива случая само през 2013-та година за период и от 3 - 4 години назад), въпреки, че всички счетоводни хонорари са изплатени, тъй като ще рискуваш да изгубиш лиценза си и съответно да нямаш право д аупражняваш дейност.
- от друга страна ще се постави някакъв минимум за цена на счетоводната услуга и няма да се спекулира с цени от порядъка на 15,00лв. на месец (което за един пенсиониран счетоводител е прилична добавка към пенсията, ако води примерно 10 такива фирми.. - говоря отново от личен опит, сблъсквала съм се с това!)
- ще се поставят минимални изисквания за знанията, които трябва да има един счетоводител, за да се нарича такъв - всички вие сте наясно колко некомпетентни, незнаещи и мързеливи хора водят счетоводство (и не правя извода си от това, че счетоводители искат консултация от други счетоводители по повод казуси, както във вашия форум, а от фирми, каквито убедена съм се появявали и при вас - с объркани всички сметки, грешни начисления, грешни осигурителни прагове, грешно подавани декларации, изчсилявани данъци и т.н.)
Аз не се обиждам от това да бъда изпитана, според мен, който си знае ще знае и на изпита. Но това е лично мое мнение разбира се!