Т.е. ако работещият пенсионер НЕ иска да се осигурява за социални рискове, а само здравно - няма да подава ОКД5.
Не знам дали би станало, но ако държите да подавате ОКД5 но пък само за здравни осигуровки, то пробвайте да попълните декларацията , като попълните започвам/възобновявам дейността от дата.....
Без да попълвате частта "заявявам, че ще се осигурявам"
и без да попълвате или чеквате "пенсионер съм и желая да се осигурявам"
Копирано от Труд и право:

На основание чл. 4, ал. 6 КСО лицата, определени в чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от кодекса, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по свое желание, т.е. те не подлежат на задължително осигуряване без значение на вида на отпуснатата пенсия. На основание чл. 1, ал. 6 от наредбата пенсионерите, които желаят да се осигуряват, провеждат осигуряването си по общия ред, определен за самоосигуряващите се лица в наредбата.
Съгласно допълнението, направено в чл. 1, ал. 6 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица „за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване, на които е отпусната пенсия, осигуряването възниква от датата, посочена в декларацията по чл. 1, ал. 2, но не по-рано от 1-во число на месеца, през който е подадена декларацията.“
Практиката досега беше пенсионерите, които не желаят да упражняват правото си на осигуряване по КСО, да подават декларация в компетентната териториална дирекция (ТД) на НАП, с която да заявят, че не желаят да се осигуряват.
Предвид обстоятелството, че по закон те не подлежат на задължително осигуряване по КСО и във връзка с прилагане на чл. 1, ал. 6 от наредбата, считано от 09.04.2013 г., само лицата, на които е отпусната пенсия и желаят да се осигуряват по реда на КСО, следва да заявят желанието си чрез подаване на декларация в компетентната териториална дирекция на НАП, в определения срок по чл. 1, ал. 2 от наредбата. В декларацията те определят обхвата на осигуряването си и датата, от която ще се осигуряват.
Следва да се има предвид, че началото на осигуряването не може да бъде по-рано от 1-во число на месеца, през който е подадена декларацията.
Във връзка с прилагането на разпоредбата е променен и образецът на декларацията за регистрация на самоосигуряващо се лице (обр. ОКД - 5).
Румяна СТАНЧЕВА, експерт по социално осигуряване
Така пише да след примера, но това противоречи на това, което самите  те са написали и цитирали в НПОС (чл.38,ал.1) и КСО (чл.9,ал.1) и към 2013г. и към днес, 2017г.
Не може примера в писмото да е по-правилен от текст в общия закон - КСО и специалния закон - НПОС.
Ако ми дойдат на проверка да проверяват как са изчислявани и вписвани УП3 аз ще им цитирам 2 закона - КСО и НПОС и толкова.
Освен това, не знам защо са го написали 40 дни и 5 часа. Може би защото примерът им е за лице работило на 5ч., при законоустановени 7ч.
Сещам се за в чл.10 чл.38 НПОС, според който работите дни се делят на 21 р.д. при 5 дневна работна седмица и на 25 р.д. - при 6 дневна работна седмица. Възможно е в техният пример да не е лице работещо при 5 дневна работна седмица...защото съм сигурна, че и всички въпросни калкулатори, ако им напишем периода и работните часове от примера на НОИ ще изчислят до часове, дни, месеци, години, а те се правят от лица, които залагат алгоритми съгласно последното законодателство..
Моля ви, цитирайте къде пише, че са в дни и часове, защото:
- точно в това указание, изх.номер 91-01-138/ 29.05.2013 абзац 3 пише
"Съгласно чл.38, ал.1 от НПОС осигурителният стаж се изчислява в дни, месеци и години, а след 31.12.2004 г., в часове , дни, месеци и години.
- в абзац 2 е цитиран и КСО, чл.9, ал.1 осигурителният стаж се изчислява в часове, дни, месеци и години.
Супер, мерси.
Това, което намерих още е, че до ден днешен има  ВЪЗПРИЕТИ
- за осигурителен стаж
метод 1: на база едно писмо изх.номер 91-01-88/29.03.2005
метод 2: на база действително отработените часове, сметнати от действително отработените дни по календар, т.е. това е нормативната уредба, включително по чл.38 НПОС и Указанието за УП3 при непълно РВ от 2013г., където се обяснява, че вече се смята осигурителен стаж в РАБОТНИ ДНИ и се запазва това че е в часове, дни, месеци, години - това е и метода по който го изчислих (действително отработени часове в работни дни, а не по 21 р.д. всеки пълен месец какъвто метод няма за осигурителен стаж при непълно РВ, а се отнася за трудпв стаж, в който случай влиза и САМО осигурителен стаж при 8ч. работно време - пълно работно време)

за трудов стаж:
метод 1 - на база правилото за 21 р.д. за да се засечете пълен месец трудов стаж, пълен месец трудов стаж
метод 2 - на база реално отработените дни по календар.

Моят извод относно осигурителният стаж е, че се бърка това правило за 21 р.д. признаващи пълен месец, което е за ТРУДОВ стаж и пълен месец (т.е. при 8ч. РВ), с изчисляване на ОСИГУРИТЕЛЕН стаж за НЕпълно РВ.
За осигурителен стаж за непълно РВ няма такъв метод 21 р.д. да за пълен месец...а само когато се работи на пълно РВ, т.е. ТС=ОС или така да се каже осигурителен стаж при 8ч., пълно РВ.
Моят случай е друг, свързан с НЕПЪЛНО РВ и ОСИГУРИТЕЛЕН стаж.
Някой друг, да се включи, правилно ли съм сметнала осиг. стаж?
НПОС (посл. изм. 23.05.2017г)
....
Чл. 38. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 36 от 2001 г., доп., бр. 19 от 2002 г., изм., бр. 19 от 2003 г., доп.,бр. 24 от 2005 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) Осигурителният стаж се изчислява в дни, месеци и години, а за периода след 31 декември 2004 г. - в часове, дни, месеци и години, за времето, през което лицата са били осигурени за инвалидност, старост и смърт, и за това време са внесени или дължими осигурителни вноски
От къде се вижда промяната, че вече е само в часове? Като е записано след 31.12.2004 - в часове, месеци, години?
Моля, цитирайте текст от който вече е само в часове? Аз търся, за да го направя правилно по Наредба към момента на издаване на УП3.
Здравейте,
служител иска да му изготвя УП3 за времето на работа при нас, работил е на 2ч.
Времето е 07.07.2014 г. - 01.07.2017, на 2ч. (посл. ден в осигуряване 30.06.17)
Смятам общ осигурителен стаж, на 2ч. непълно РВ:  8 месеца, 19 дни, 6 часа.
Т.к. знам, че има метод 1, метод 2, НОИ признавали някакъв...аз нямам достъп до тази калкулация и не искма калкулатори в сайтове да ми го смятат, но изчислявам по НПОС и смятам, че за 2ч. работно време, за период след 31.12.2002г., се взимат действително отработените часове, а не всеки пълен месец да се счита че е по 21 р.д. (това е за трудов стаж, а не за осигурителен),
та накрая ми излиза този осигурителен стаж, на 2ч. - 8 мес., 19 д., 6 ч.
Моля, потвърдете правилно или не съм го сметнала
Супер, вече я инсталирах актуализацията и всичко е наред. Благодаря все пак, за потвърждението  :wink1:
Здравейте,
нещо съм се позабавила и сега ще си актуализирам новата версия 2.1 програма на НОИ. Има ли някакви специфики, например, нали мога да я инсталирам новата версия в същата директория и папка където е досегашната ми програма? Благодаря предварително!
Здравейте,
ЕООД сменя собственика и управителя си, прехвърля ги на друго лице изцяло.
Трябва ли да се:
- оттеглят пълномощните за фирмата (Заявление за подаване с от упълн. лице с КЕП от стария представляващ) и да се подадат нови заявление в НАП за същата фирма (от новия представляващ)
- всички други пълномощни за същата фирма, нотариално подписани от стария собственик и управител, след вписването да се подпишат нови пълномощни от новия собственик, представляващ?

 delphine и n_alex76, благодаря ви, линковете са много добри.
За това писмо на НОИ говорех, че там признават момента до който лицето се осигурява и това да се докаже и с декларация за спиране на трудовата дейност.
Ами логично е, реално лицето да престане на извършва каквато и да е дейност като собственик от момента в който се решава да бъде освободен. А не когато е вписването. Просто, честно казано общото схващане е пишеш дата на вписване в ТР и това е. Така са го правили повечето хора като става въпрос за казуса... А при мен наистина е важно  да се докаже наистина, ако се наложи, че датата е решението или вписването. Всъщност стария собственик няма право да подписва документи нали? ...
За начало на трудова дейност като собственик, ясно, но става въпрос за прекратяването със ОКД5.
ВПИСВАНЕ НА РЕШЕНИЯТА
Чл. 140. (1) Решенията на общото събрание, които се отнасят до вписванията по чл. 119, ал. 2, трябва да бъдат вписани в търговския регистър.
(2) За решенията на собственик при еднолични дружества се прилага ал. 1.
(3) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Решенията относно изменение и допълнение на дружествения договор, и прекратяване на дружеството, влизат в сила след вписването им в търговския регистър.
(4) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Увеличаване и намаляване на капитала, приемане и изключване на съдружник, преобразуване на дружеството, избор и освобождаване на управител, както и назначаване на ликвидатор имат действие от вписването им в търговския регистър.
Тук става въпрос за  прекратяване на дейността (изобщо и трудовата) на собственик към дружеството, което се осигурява за целта като СОЛ. Та, не говоря само за представляване или управление (ДУК) а за това, че се прекратява собствеността и с това прекратява да извършва и трудова дейност като собственик - датата за ОКД5 и за осигуряването по ТЗ е датата на вписване, НАП търсят пти СОЛ също тази дата, но писмо на НОИ (за ДУК)  и доста коментари (пак основно за ДУК) са за дата на прекратяване на осигуряването на датата на вземане на решение. Не може да има разлика в датата в ОКД5 и в датата на Декл.1. Та не знам коя дата вече да взема, но съм повече за дата на всписване освобождаването на съдружник. Т.е. решение е взето на 26.05.17..но реално то влиза в сила по ТЗ от датата на вписване, не от решението на ОС.
Здравейте,
СОЛ е едноличен собственик, управител в ЕООД.
С решение на ОС (едноличния собственик) от 26.05.2017 става прехвърляне на собствеността и се избира нов едноличен собственик и управител.
Вписването още се обработва но мисля, че днес 31.05.17 или 01.06.17 ще бъде и вписано. Въпросът е коя дата да взема за да прекратя осигуряването и извършването на труд.дейност като самоосигуряването с ОКД5 - датата на Решението от 26.05.2017 или датата на вписване в ТР?
Изчетох доста материал, включително писмо от НОИ и НАП, основно обаче касаещи, когато собственика е извършвал дейност по ДУК. При ДУК, ясно, т.к. не се оповестява и декларира в НАП, по-правилно е да се взима датата на Решение на ОС, от която дата лицето престава да е управляващ, представляващ. НОИ тази дата взимат, но НАП признава датата на вписване в ТР. Но всички материали касаят ДУК.
Когато собственика е СОЛ обаче, коя е датата за ОКД5 - обаждах се в НАП (въпреки, че знам, че те смятат и с писмо датата на вписване в ТР) и пак ми казаха, че признават тази дата... Но си мисля, ако започване на тр.дейност като собственик СОЛ декларираш в НАП (това не се отнася за ДУК) е редно да се съобразя с това, което признават НАП - дата на вписване в ТР. Но пък НОИ смятат че конструктивно право даваа Решението на ОС и датата на решението а не на вписването (но пък това им писмо е за ДУК)? Моля, споделете ако може и подкрепено с текст от закон, писмо когато става въпрос за СОЛ дали в ОКД5 трябва да е датата на вписване?
Аз се лутах по подобен казус цял месец, но преди 20 дни като имах да освобождавам служители, пуснах само за освобождаването Уведомление. Между другото, програмата, която ползвам за ТРЗ , много съм доволна от нея, всяка малка промяна се актуализира веднага на датата на която е приета или ден-два след това, но аз от години си пускам Уведомленията направо през програмата на НАП, та, не ползвам за Уведомленията тяхната програма (т.е. не ги изпращам директно Увед. от тази ТРЗ програма) но в инструкцията им дори за една от актуализациите пише: Да не се предлага и да се напомня за уведомление от новия вид за код ЕКАТТЕ, когато се прекратява договор до 31.10.17, сключен преди 01.04.17
Но и на мен ми казаха в НАП "Вие четохте ли промяната, изобщо запозната ли сте и т.н. много ясно че пускате две уведомления". Друг път че е много ясно две, чета повече от тази НАП-аджийка и често за всичко което ги питам объркващо и подвеждащо отговарят или изобщо не са наясно или отговарят "О много е служен казуса ви.." и от всичко прочетено, нямаме задължение да подаваме първо уведомление за ЕКАТТЕ, ако ТД е прекратен към датата на подаване на увед. за ЕКАТТЕ. Аз ще ги подам на 30.09.2017 всичките например и до тогава всички ТД които съм прекратила няма да им пускам и за ЕКАТТЕ отделно. Като искат да дойдат и да ме питат защо, ще четем заедно указанията и т.к. те ги пишат доста завоалирано ще обясняваме заедно този текст Не се изпращат уведомления за трудови договори, които към датата на изпращането са прекратени.
  :good: Така е, казахме и да попълни такова заявление в НОИ и да посочи, че иска данните да се вземат по персонален регистър а периода... от момента на пенсиониране до дата на която подава заявлението (от тогава не е искала преизчисляване на пенсия), а поне ще е на място ако има проблем могат да и кажат за периода.
Здравейте,
имаме служител. който се пенсионира на 01.03.2015г., при нас от години работи на 4ч, има и друг работодател на 4ч.
Сега иска документи за увеличаване на пенсията за двете години 01.03.2015 - 01.03.2017. При нас е работила на 4ч. без прекъсване, но при втория си работодател има прекъсване около 20 дни, до 02.02.2017 е бил ТД при едните, после е започнала на 25.02.2017 при друг, та от втория си работодател и трябват документи за 2г. календарно 01.03.2015-01.03.2017 или от 01.03.2015 до дата около 23.03.2017 когато реално прави 2 години осигурителен стаж (да е 1 г. за 4 ч. при едните и 1 г. на 4ч. при нас...та две години)? Според мен второто - до датата на която прави общо 2 години осигурителен стаж, а не две календарни години.
Имам една фирма ЕООД, където собственичката е СОЛ, после започна да се осигурява и по ДУК. Никога ЕООД-то не е имало банкова сметка, от години плаща всичко на каса, така иска собственичката и никога сме нямали проблем с това.
Така, че за момента плащайте на каса, но през дружеството, както изисква чл.42 ал.2 ЗДДФЛ (т.е. с подпис, печат на дружеството)