Извинявам се.. както Елеонора Матеева е написала всичкото това упражнение за обезщетение чл.222 (1) е след като изтече обезщетението от НОИ - т.е. след 16.02.2017г.. ако е останало без работа и на какво възнаграждение 
"Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, спиране на работата за повече от 15 работни дни, при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което той работи, когато то се премества в друго населено място или местност, или когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок."

Да, дължите обезщетение по чл.222 (1), ако датата на която ще стане прекратяването е 01.09.2016г., то обезщетението се дължи ако е останал без работа за не повече от 1 месец (01.09.2016 - 01.10.2016). Просто лицето на 01.10.2016г. трябва да донесе трудова книжка, да видите дали е заверена книжката от Нов работодател (ако ДА, то ако възнаграждението му е по-ниско от това при вас - дължите му разликата), ако е регистриран в БТ, т.е. без работа е - 1 БТВ, искайте на дата на която се явява с книжката да попълни декларация, че не е започнал работа до 01.10.2016 (или ако е започнал да впише, че е започнал считано от ... на ОРЗ.... на ..... работно време) и че представя трудова книжка - декларацията и копие от страницата където вие сте оформили и следващите (за да се види истиността и на написаното) си ги пазете към досието. Обезщетението се изплаща с изплащане на заплатите за 09/2016, подавате декларация 1 - код 27.
Да, може би така е правилно, т.к. трябва да ги начисля веднъж, за да се обложат, но реално трябва и да ги удържа нетно, т.к. нетна сума не трябва да получават, т.к. вече са я получили чрез карта - носител. Благодаря!
Точно така, двамата сте прави и аз затова се обърквам - не се дължи 10% данък в/у социален разход в натура, т.к. не отговаря на определението в пар. 34 ДР ЗКПО, облагаем доход е и се дължат осигуровки. Но за мен проблемът е:
- работодателя ще ги заплаща на фирмата с фактура, срещу което ще получава например 10 поименни карти за спорт, заредени с по 40 лв. всяка  и работниците ще ги получат.
- т.к. не е социален разход по смисъла на пар.34 ДР ЗКПО, няма да има 10% данък за соц.разход от работодателя дължим... сумата която е заредена в картата ще е облагаем доход за ФЛ и има осигуровки
- в програмата за РЗ имам 2 опции: 1) социален разход облагаем в/у който се дължат осиг. и здр. вноски, но съответно по Декл.1 отделно се посочва като социален разход, а не  е точно такъв. И 2) доплащане по КТ ( нестандартни, нощен труд, извънреден, допълнително възнаграждение) с постоянен и непостоянен х-р, разбира се НЕ е с постоянен х-р.
- включвам го например в Доплащане по КТ - допълнително възнаграждение... Но едно не ми е ясно: работодателят веднъж е платил картите и са заредени и веднък на лицата като облагаем доход ще им се начислят и след удръжките ще получат сумата и като нетна сума? Не е ОК това, но пък няма как да го начисля като облагаем доход без да го включа в заплатата. А реално това (картата) е доплащане но в натура? Аз ли нещо не съм в час но не го разбирам.
Да, т.е. си за т.2) и 3) от поста, т.к. в скритият текст последното изречение казва, че е и облагаем доход за ФЛ по ЗДДФЛ... и аз така мисля - данъчно и счетоводно е социален разход не свързан с дейността, документално обоснован, но е облагаем доход за лицата - осиг. и здравни вноски и тук ми е питането - хем им даваме карта (която плаща работодателя и е заредена със посещения на стойност 40 лв.) хем трябва да го посоча като облагаем доход, да начисля и удържа осиг. и здр. вноски и данък и нетна сума след  удръжките? Никой ли не е имал соц. разход - облагаем разход и в сущото време в натура 9 т.е. не ни дават пари а чип-карта носител..)?/
Да така е, но имам много неща, които не са ясни, този член не ми помаза за всичко което изписах по-горе
Здравейте,
работодателят е решил по желание на част от служителите да предостави карти за спорт на стойност 40 лв. като ваучер.
Но карти смятат да дадат само на тези, които искат и наистина ще я ползват - по-малко от половината служители. И с това се нарушава изискването на пар.34 от т.1 ДР ЗКПО - за общодостъпност на всички служители. Картата ще е пряко предоставена, т.е. поименно и в натура на съответните служители. От тук какво следва за предоставените карти, че е този разход:
1) НЕ е социален разход върху който се начислява 10% данък върху разходите;
2) Ще е социален разход и ще се признава за данъчни цели все пак само ако е свързан с дейността (не е) и е документално обуснован;
3) разходът в натура Е облагаем доход за ФЛ в/у който се дължат осиг.вноски за фонд Пенсии, ДЗПО и ЗОВ;
4)  ако е облагаем доход за ФЛ по чл.24 ЗДДФЛ обаче какво е:
4.1) социален разход, облагаем за ФЛ (има значение, т.к. в Декл.1  за социалните разходи има различни клетки за попълване ) или е
4.2) тип допълнително възнаграждение (в натура?) което е облагаемо?
И т.к. за първи път работодателя предлага изобщо социална придобивка на служителите и нямам опит практически, кка по-точно ако е облагаем доход на съответните служители да го включа? Фирмата, която ще ги предлага всеки месец (на различен брой служители в зависимост колко са пожелали) издава фактура на работодателя за даден месец за примерно 10 карти за спорт, като работодателя изпраща предварително имена, т.к. картите ще са поименни. Плаща фактурата в определения срок. И? Как аз ако картата се дава на лицето реално да му включа тази сума от 40 лв. като облагаем соц.разход (или допълнително възнаграждение ако не отговаря на изискването на соц.разход), като лицето реално не получава сумата а така начислена му се удържат осигуровки, данък и се включва в нетната сума, става така, че веднъж лицето получава карта от работодателя, а друг път т.к. е облагаем соц.разход я начислявам на лицето като доход и накрая получава и нетна сума?
Моля за компетентно мнение, защото това не ми звучи правилно..
Да, не е проблемът в програмата - ако посоча платен отпуск изчислява правилно, ако въведа болничен - взима осигуровки за болничен. Въпросът е кое е правилно да се изчисли и плати ако за прегледа се издаде болничен. Благодаря на всички, на Вас Елеонора Матеева най-вече, че отделихме време да поразсъждаваме заедно. Ще търся още материали, за да убедя как трябва да е, или ще задам въпрос към МТСП, за да се знае все пак, въпреки, че докато отговорят вероятно 1 ден мед. преглед ще се случи..
В смисъл как няма отдавна НМЕ ? Те лекарите трябва да си я знаят, но ние общо взето тук всичко четем и на много казуси търсим решения, които за разни данъчни, експерти и министерства са "твърде сложни или заплетени"..
Ами в случая медицинския преглед може да отнема 1-2 или повече часове, в които да, работодателят е длъжен да освобождава работничката. Но това не значи, че тези часове са цял работен ден. Просто в нейния случай ще е цял ден.
И т.к. в НМЕ си пише, че в зависимост от продължителността на прегледа (+ времето за отиване, връщане) се установява по изискане на чл.313а КТ, че лицето е отсъствало за преглед и за какво време. За някакви часове е служебна бележка. Чл.16 ал.3 НМЕ казва ясно, че за цял ден е болничен. А чл.157 ал.2 КТ не пише, че изрично се ползва за 1-2 часа и 8ч. (пълен раб.ден) медицински преглед.
Въпросът е, ако отнеме цял работен ден (в наши случай е така) ще и издадат болничен. Аз болничния все пак наистина ли да го платя по чл.177 КТ (както пише за отпуск чл.157 ал.2 КТ) или като болничен.
А прилагам едно експетно мнение относно това, че отпуск чл.157 ал.2 КТ нЕ значи, че лицето отсъства цял раб.ден..затова пък има НМЕ.

"В бр. 13/2014 г. на в. „Актив”, Аспасия Петкова, експерт по социално осигуряване отговаря на следния въпрос:
Наша служителка, която установи след преглед и изследване, че е бременна, иска да ползва отпуск по чл. 157, ал. 2 от КТ, когато и се налага да ходи в работно време на медицински прегледи и изследвания. Какви документи трябва да представи пред работодателя и на кое основание работодателя да издаде заповед за отпуск. Трябва ли болничен?
Съгласно разпоредбата на чл. 157, ал. 2 от КТ работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177 от КТ.
За да ползва това право, работничката/служителката следва да е уведомила работодателя за факта на бременността. Основанието за ползването му е - медицински преглед, който трябва да бъде извършен в работно време на работничката/служителката. Това следва да бъде удостоверено от съответните изпълнители на медицинска помощ. Прегледът може да бъде редовен, профилактичен, контролен и т.н. Отпускът е субективно право на работничката/служителката и работодателят е длъжен да я освободи от работа за провеждането на медицинския преглед. В ал. 2 на чл. 157 от КТ не е определена изрично продължителността на отпуска за явяване на медицински преглед. При това положение следва да се прилагат общите правила относно продължителността на отпуска изобщо за явяване на медицински преглед, установени в Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. Продължителността на отпуска ще се определя от времето за провеждане на прегледа, и за отиване и връщане до лечебното заведение.
То се отразява в издавания в такива случаи болничен лист или медицинска бележка, съобразно разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза. Основанието за отпускът и правото на парично обезщетение за сметка на работодателя е чл. 157, ал. 2 от КТ.
Съгласно чл. 313а от КТ, бременната работничка или служителка, както и работничката или служителката в напреднал етап на лечение ин-витро, ползва права по чл. 140, ал. 4, т.2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307,309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи. При прекъсване на бременността работничката или служителката е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя."
Никой ли не е имал бременна работничка, която се възползва от чл.157 ал.2 КТ за цял работен ден?  :blush:
Здравейте,
във връзка с темата - имаме бременна служителка, която веднъж в месеца ще ходи на преглед, в друго населено място и с отиването, прегледа, връщането и отнема цял или почти цял работен ден. В НМЕ пише: чл.16 ал.3 "Болничен лист може да бъде издаден само в случаите, когато времето, необходимо за отиване и връщане до и от лечебното заведение и за провеждане на изследванията и процедурите, ангажира цялото работно време на осигуреното лице".
А по-горе в разяснението и към чл.157 ал.2 КТ е записано "Основанието за отпускът и правото на парично обезщетение за сметка на работодателя е чл. 157, ал. 2 от КТ. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177 от КТ."
Та въпросът ми е:
Ако лицето отсъства за преглед цял ден се взима болничен лист но как работодателят ще го заплати по чл.177 КТ като това ще е болничен лист за общо заболяване и диагноза"належащ мед.преглед" , а не 70% за първи ден от болничен лист?
Т.е. текста в "чл.328 (1) т.10 КТ - при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст" да се отнася за освобождаване и на тези, които се пенсионират в момента, както и за тези, които са останали на работа в момента на пенсионирането и когато работодателя иска прекратяване на ТД, може да стане по този член, т.к. служителите са вече придобили право на пенсия.. Може, търсих разяснения но по-скоро представят новостите, цитирайки просто кодекса... Но ме притеснява, че пише "при придобиване право"... а не например "при придобиване или придобито вече право" просто не знам дали влагат смисъл законодателите като пишат текстовете но "при придобиване" се тълкува като "в момента в който придобиват...или в процеса на придобиване"... при придобиване, при придобито, след придобиване..не знам може и да греша, но нищо в текста не ми говори, че е и за тези, които ВЕЧЕ са придобили правото, но не са с прекратено ТПО.
Така и така сме на темата за пенсиониране и придобиване право на пенсия.. Да попитам, имаме следния казус:
Наш служител от 2014г. придоби право на пенсия за осигурителен стаж и възраст на 28.02.2015г. Не сме прекратявали ТД, т.к. считано от 01.01.2015г. беше отменена разпоредбата на чл.94 ал.2 КСО (според която с придобиване правото на ПОСВ се прекратява ТД) и съответно т.к. пък чл.222 ал.3 КТ казва, че обезщетението от 2 БТВ (или 6 БТВ ако работи повече от 10г. при същия работодател) се изплаща при преустановяване на ТД при пенсиониране не сме изплащали на 28.02.2015г. обезщетение по чл.222 ал.3 КТ.
Лицето сега е в продължителни болнични и шефа коментира евентуално да го освободим, още не е сигурно, но казусът си остава. Та... с постановление към изменение КТ от 17.07.2015г. пък излязоха промени за прекратяване на ТПО при пенсиониране, но никой от случаите не включва казуса, ако работодателят иска освобождаване на лице, което е придобило право на ПОСВ и поради отмяна на разпоредбата по чл.94 ал.2 КСО не е било освободено с придобиването. И на какво основание може да го освободи работодателя, като всичките изменени точки в КТ не взеха предвид, че си играха с този КТ през 3 месеца. Та към момента има следните случай на прекратяване на ТПО във връзка с пенсиониране:
1) от  служителя: по чл.327 т.12 КТ без предизвестие
2) от работодателя с предизвестие:
- чл.328 (1) т.10 КТ - при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст;
- чл.328 (1) т.10а КТ - когато на работника или служителя е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване;
- чл.328 (1) т.10б КТ - когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;
- чл.328 (1) т.10в КТ - когато трудовото правоотношение е възникнало с работник или служител, след като му е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване.
....
Та нашият случай е:
- лицето е придобило право на ПОСВ по време на ТПО
- лицето не е било освободено при придобиване правото (поради отмяната от 01.01.15  на разп. 94 ал.2 КСО и избора да не се прекратява ТД при пенсиониране)
- лицето НЕ е придобило право на пенсия в намален размер, а нормално пенсиониране..
Та четирите точки не посочват този случай, но нищо ще си правят законодателите променки, после ще ги връщат, после пак ще ги отменят..И на какво основание например всички работодатели (и работници), които се възползваха от възможността да не се прекратяват ТД при пенсиониране, ако решат могат да освободят работник, който вече е пенсионер? Работникът ясно - може без предизвестие многократно да пожелае да бъде освободен по чл.327 т.12 КТ и във всеки момент фирмата да остане без човек, но работодателя?
 :good: :wink1: Точно! Благодаря ти, Елена-  !
В нашия случай лицето е пуснало отпуск много преди болничния и е имало операция, не е отказало издаване на болничен, а още на следващия ден от изписването получихме болничния по куриер, така, че взимам предвид болничните дни и не попълвам т.12 в Прил.9
Намерих указание официално за попълване на Приложение 9 - 2016г., по отношение на т.12 е указано:
 “Лицето ползва платен годишен отпуск за периода от ........20.... г. до .........20.... г., съгласно заповед № .......... от .........20.... г. “ – попълва се за случаите по чл. 9, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза.
Ето и чл.9 ал.3 от НМЕ:
(3) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) В случаите, при които лекуващият лекар или ЛКК са констатирали състояние на неработоспособност, но осигуреният откаже да му се издаде болничен лист, последният задължително се издава и служебно се изпраща на работодателя/осигурителя, където работи осигуреният. Ако осигуреният желае да ползва платен годишен отпуск за времето, включено в болничния лист, той подава съответната молба до работодателя/осигурителя.
....
Така, че няма какво да му мислим много казано е кога в период на болничен може да се попълни и вземе предвид платен отпуск.
Възможно е да е искала да кажа обратното, но аз и повторих думите като въпрос, отвърна ми: Да.. Все пак някой ти повтаря казаното от теб поради учудване, несъгласие или за да се обеди, че чува правилно. А дали не се е объркала казвайки го, не знам, ако и бях заявила и: бъркате се, има НРВОП и КТ и и цитирам, членът от наредбата в който е написано в кои случай болничният прекъсва друг отпуск нямаше да е приятно..за нея. Ми няма да го напиша този отпуск в т.12 на приложението. Но със сигурно преди да подготвя документите за НОИ ще се обадя на информацията на НОИ с казуса и ще им кажа какво ми е казано от служител на НОИ и какво се казва в наредбата...та да кажат, записват им се телефоните но когато говорят глупости е добре да знаят, че и това се записва.. Преди с Указанието на приложение 15 беше по-ясно. Можеха да направят указание и за приложение 9, 10, 11 по-детайлно, т.к. специално за тази точка не пише нищо.
Току що се връщам от НОИ, носих други болнични листи и попитах служителката на гише, в случай, че лицето е в платен отпуск и представи болничен, при попълване на прил.9, т.12 дните в отпуск, служителката ми каза: Платеният отпуск прекъсва болничните!!
Това не е много правилно, има си НРВОП където се казва, че искане за прекъсване се пуска от служителя при прекъсване или промяна на отпуск от ползване на друг, като болничният лист автоматично прекъсва друг вид отпуск.
И как по-точно платения отпуск ще прекъсне болничния, като лицето има 10 дни платен отпуск..някъде си е , стане нещо, пострада или пък се разболее или в нашия случай - налага се операция с лечение. То е ясно, че болничния лист се издава не за да си почиваш тип отпуск в Тайланд а защото поради някаква причина си във временна неработоспособност. Не съм съгласна или със служителката или с това, което се случва ако попълним в Прил.9, т.12 времето в което се засичат платен отпуск и болнични да се взима предвид отпуск..е да за да не плаща НОИ, ама за да си болен и да се лекуваш внасяш сумати и години не само здравни но и ДОО и от какъв зор накрая като си болен, пострадал, ПТП или друго ако в този период си решил да почиваш, накрая работодателят ще ти плати отпуск все едно си на море, а не болничен. Никога няма да напиша в такъв случай в т.12 наистина че лицето е в отпуск, ето как те карат да не вписваш данни..