какво значи да сме го оправили с вътрешна заповед - да има, че защото е обявен от Кмета за неработен и неприсъствен, няма да работим. Никой не е работил.
реално всички работни дни за месеца на работещите във Варна са не 23, а 22?
Но не знам дали при подаване на болнични с 22 р.д. и декл.1 с 22 р.д. в НАП и НОИ София дали няма да се чудят и да проверяват. Просто обекта е във Варна - колко фирми има които са със седалище в София а работят и във Варна - Кауфланди, Лидл, частни фирми, как го правят?
Здравейте,
за пореден път имам питане във връзка с датата 15 август и работещи във Варна.
Ние сме фирма, със седалище и управление в София, обаче обектите и работещите са във Варна. 
Варненските НОИ, НАП, ИТ осигурители и работещи вече си знаят - декл.1 с 1 р.д. по-малко, вместо 23 са 22, пълен месец осигурителен и трудов стаж.
Но как подавате д1 - 22 р.д. ли?
И има ли фирми със седалище в София, работещи във Варна, подавате 22 р.д. за 08/2016г. към НОИ болнични, НАП декл.1 и правят ли проблем в София като видят с 1 р.д. по-малко?
Ами още в началото на 2016г. първите ми опита за подаване на приложения за болнични имаха грешки, софтуера им не беше ок, аз се изнервих и т.к. сме малко хора, рядко с болнични и да имам на месец по 1 болничен - нося на флашка и спрях да обновявам версиите на електронното приложение.
Ами да всичко си разпечатах - указания, заповед, протокол ако ме питат или проверяват. Но нали знаете колко е гадно да си на гише и да им се навреш с информация за странен случай за да решат да ни проверят... Хич не ми е до това НОИ да ми прави проверка  :blush:
Супер,
ама сега звъня в НАП София на националния информационен номер, приемали толкова работни дни колко били официални за цялата страна и не могат да дадат специален отговор за работещите във Варна.
Казвам им, че единствено искам да знам, че няма да има проблем като светне в НАП декл.1 с 22 р.д., защото се отчитаме в НОИ и НАП СОФИЯ, но обекта ни е във Варна единия а пък НОИ и НАП ВАРНА като видят нормален месец с 1 р.д. питат и...накрая тез в НАП София нищо не ми помогнаха..казвам им че имам указание на НАП по повод 15 август и че се подава с 1 р.д. по-малко, тя... ми не съм запозната с това указание, не мога да го коментирам...пък мен ме притеснява че НОИ СОФИЯ ще трябва да отида и подам корекция на Приложение 9 на една служителка в продължителни болнични, така, че да съвпадат дните в приложението и декл.1 и вместо 23 р.д. да коригирам за 22 р.д. и на място като съм съвсем да не ме подпитват.
Добре, като пробваш пиши  :smile1: и аз за първа година така ще направя, за да е вярно щом така го искат... за обектите във Варна. Но ми е притеснено де, фирмата е софийска и пуска, подава в НОИ и НАП София и ще има да питат и се притеснявам. :blink:
Ами да, през 2014г. имахме  ревизия от ИТ чак в 12/2014, но искаха ведомости, графици за 08/2014, да видят за 15 август дали сме начислили извънреден труд ако 15 август са работили, или 22 р.д. (с 1 р.д. по-малко) да покажем, заповед, Д1 с 22...та тази година се чух със счетоводителки на варненски фирми и т.к. не работят на 15.08 подават т.16: 02288 ..за 08/2016 пак така. Дори примерно лицето се пенсионира или там нещо прави с УП т.к. е от Велико Търново, Плевен някой работник и им звънят в ТРЗ и счетоводствата да им кажат от НОИ В.Т., НОИ Плавен, че има грешка, те им тупват заповедта за неприсъствен, неработен ден 15.08, за писмата на НАП, закона за местно самоуправление, Протокол от събрание на община Варна и повече не питат.
Ами за първа година ще го правя но всичките ми колеги така го правят във Варна, подават в НОИ така, дори в НОИ Варна се пулят ако е с ден повече, защото знаят, че от 2012г.-2013г. със закона за местно самоуправление и решение от съвета на община Варна и писмо на МТСП, писмо на НАП за Варна и казуса 15 август се подава с 1 ден по-малко. счита се, че ако за една фирма това са всички работни дни официално, т.к. този ден 15.08 е официален неприсъствен и неработен и работниците са отработили всички работ ни (определените всички работни дни за Варна са с 1 р.д. по-малко, т.е. 22 р.д.), то Д1 се подава за всички р.д. - за Варна 22
Здравейте,
Представиха ми болничен преди седмица за периода 12.08.16 - 10.09.16 за временна неработоспособност - продължение. При попълване съм попълнила периода за 08/2016 с 1 работен ден повече. Днес се усетих, досега в 2016г. не съм правила корекция, какво трябва да направя:
- подавам наново Удостоверение 9 с код "корекция",
- в частта, I.Удостоверявам следните обстоятелства - попълвам всичко както си е било, но на брой работни дни вписвам коректните?
Само това като корекция, нали? Правилно ли мисля и ще ми го приемат ли в НОИ, т.к. е за периода 12.08 - 31.08, подала съм 14 р.д., но за Варна и заради 15.08, в този период са 13 р.д.
Става въпрос за работещи в обект във Варна - работни дни за обекта са 22 р.д., за декл.1 също, но болничния без да искам автоматично за август го подадох така сякаш е по календар? Благодаря
Здравейте,
от дни нищя един казус за самоосигуряващо се лице, юристи казват едно, но накрая излиза, че не са наясно с осигуряване и наредби. Обаждахме се по телефона на НАП, писах и тук подробно. Накрая отидох в ТД на НАП, за да оправим на място след 7-дневния срок ОКД 5, с която да прекратим самоосигуряването от фирмата е бил СОЛ, готови да си платим глоба и каквото има, само и само поне да оправим нещата, т.к. са за 07/2016г. в срок днес 25.08.16, за да мога да коригирам после и Д1 за 07/2016 в срок до 25.08.16.
Но в НАП попаднах на супер разбрана жена, беше готова да приеме всички декларации - за прекратяване след срока, за започване на друго основание в дриго ЕООД пак след срока и започна да нищи казуса и е категорична, че не е нужно да спираме самоосигуряването и да се почва някъде и на други основание осигуряване. Но, за да се защитим и пред собственика, пред юристите и за действията си - да пиша официално запитване до НАП да ни отговорят.
Та т.к. наистина не съм писала още запитване и искам да е до компетентни органи, как (може ли с мейл) и до кой НАП.
Виждам, че на "Въпроси и отговори" не мога да пиша, остава с писмо, куриер, но до кой НАП - по постоянен адрес на ФЛ самоосигуряващо се, и към кой отдел?
Или мога към сайта на  infocenter@nra.bg - те тези, които отговорят по телефона ли са? Защото повечето обща информация не знаят по телефона, камо ли да ми отговорят експертен отговор...
Та някой писал ли е, получил ли е отговор, къде пише, как го изпраща и до колко време да очаквам отговор? Благодаря!
Ами мисля, че прекратяване - лицето спира да е едноличен собственик на капитала, прекратяване нали?
И вписаната промяна в ТР е на 04.08.2016 - т.е. той не е собственик вече - коя дата в Окд5 пиша - 04.08.16 или предната 03.08.16
здравйте,
имам няколко въпроса за срока, попълването на Окд5:
1) Имам ел. подпис на физическото лице, което се самоосигурява - ще ме пусне ли системата с електронен подпис да подам Окд 5 след 7-дневния срок за започване/ прекратяване на дейност?
2) В Окд 5 клетка "Прекратявам дейността", коя дата се взима - лицето трябва последен ден в осигуряване да е дата 04.08.2016, т.е. в д1 се пише последния ден в осигуряване, но въпросът е в клетката на Окд5 коя дата се пише - първата дата от която прекратява дейността и осигуряването, или последната дата на която е в осигуряване и на която има дейност като СОЛ?
3) когато искам да подам Окд5 за прекратяване, трябва ли да подам и датата на която е започнал дейността, да кликна ли това което е кликнато за рисковете и осигуряването като започване в долното поле - т.е. само дата на прекратяване ли се пише, или се попълват всички обстоятелства попълнени и при започване освен това?
Надявам се да се включите с мнение тези, които знаят и имат опит.
Благодаря!
Така е, в КСО пише, че за да подлежи на осигуряване едно лице по чл.4 ал.1 т.7 (т.е. по ДУК) трябва някъде да има посочено възнаграждение. Иначе не подлежи на осигуряване. Но това не значи, че като са решили да не вписват никъде възнаграждение, за да не го обвързват с осигуровки е правилно. Един ден се идва и се вижда, че фирмата има управител, който е и представляващ (без да е собственик) е вписан, но за управлението няма възнаграждение, осигуряване, подаване Д1.. Добре а фирмата има назначен генерален директор по ТД, който е упълномощен за много неща да подписва..но никъде не е вписан и посочен като такъв..но може ли това да се използва, че например всички неща като директор ги върши това лице на ТД, получава възнаграждение...и затова няма нужда от ДУК на собственика. Егати кашата от врътки, понякога наистина няма смисъл да си счетоводител, писва ти да им правиш простотиите
В първото ЕООД в което до сега беше собственик и управител, като собственик е заличен и едноличен собственик на капитала е едно ЮЛ (което е представлявано също от това лице), но на ЕООД-то той вече не е като ФЛ едноличен собственик на капитала. А СОЛ са собственици, съдружници на търговски дружества (чл.4 ал.3 т.2 КСО). И т.к. лицето вече тук където е бил СОЛ спира да е собственик, не може да се самоосигурява през него.
В същото време е взето решение това лице да остане управител, да представлява дружеството (като никъде, в друж.договор, нито в Протокол на ОС, нито в някакъв ДУК не е посочено възнаграждение)... та затова трябва да се осигурява като лице, което представлява и управлява първото ЕООД, но не е собственик. Нямам познати юристи по трудово и осигурително право, за да попитам:
в ТЗ пише следното:
Чл. 147. (1) Едноличният собственик на капитала управлява и представлява дружеството лично или чрез определен от него управител. Ако собственикът е юридическо лице, неговият ръководител или определено от него лице управлява дружеството.
Та дали ако ЕООД се представлява от някакво ЮЛ (което е само правна форма, то се управлява и е собственост пак на това ФЛ), не може да се счете, че лицето ФЛ е като вид едноличен собственик на капитала...но няма кой да питам а срока си минава
Или друго, добре, пишем дата 16.08.2016г. Трябва през ЕИК където е бил СОЛ да прекратим с тази дата. Но той има друго СОЛ за което трябва да подадем Окд5. В същото време в първото, където престава да е СОЛ е управител, трябва да има ДУК.. ако обвържем всичко това с дата 16.08.16, която не е правилната, няма да правят засечки, все пак промените ги има в ТР, ..струва ми се по-страшно да лъжем за дата, излиза, че е умишлено, а иначе е изтърван очевидно срока.
Е по принцип чета назад в годините тук, за изтърван срок - единствено ако се спази 7 дневния срок със сигурност няма да проверяват. Но пък да напишем друга дата си е направо лъжа, има текст под ОКд 5 и си пише, че носим наказ. отговорност за неверни данни. грешката е, че както винаги решенията и промените не се казват на никой и накрая счетоводители и ТРЗ трябва да спасят положението. Затова аз не искам да лъжем за датата, т.к. не е по наша вина на счетоводството и ТРЗ..но ако има глоба, проверка на нас ще ни се взима акъла. Затова питам, има ли подавали след 7-дневния срок с електронен подпис...дали може да не се забележи това?
Здравейте,
изтървали сме срока за прекратяване на осигуряването и дейността през фирмата през която се осигурява шефа ни. Промяната е станала на 15.08.16, 7-дневния срок е бил до вчера 22.08.2016г. - ако подадем по ел. път декларацията за прекратяване с ел. подпис на ФЛ може ли да не се забележи и да няма акт? Някой подавал ли е след  срока, моля да сподели. Благодаря!
Благодаря Елеонора Матеева, днес изчетох всички публикувани и вписани неща в ТР за последния месец (3 на брой) И вписването е станали 25.07.16, но имат искане за изправяне на грешка и заради това обстоятелство ново вписване - 15.08.16.
та мисля да взема предвид тази дата, въпреки, че изправянето на грешка и не вписване и по-следващо вписване не знам дали е второто последно, при условие, че първото не е отказ.
Но въпросът ми сега е следния:
1) ЕООД 1, в което вече лицето не е ед.собственик а управител, няма направен и публикуван ДУК, няма никъде възнаграждение, права, задължения на управителя, а реално само упоменат, че той остава управител и представител. Първо според мен трябва да се публикува ДУК за него.
2) ЕООД1 - прекратяване на осигуряването му.
Тук като се подава ОКд5 в полето:
Декларирам следните обстоятелства: какво да посочи (дружеството запазва дейността, той спира осигуряването през него) - Започвам дейността от....(каквото е подал първоначално) и Прекратявам дейността от...датата на която е вписано прехвърляне на капитала ли?
3) ЕООД 2 - дружеството има дейноста от 2009г., но той просто не с ее осигурявал през него. Трябва да подаде ОКд5, че започва самоосигуряване през това ЕООД - какво попълва само частта: Заявявам, че ще се осигурявам за ...риск ОТ ДАТА: (т.е. без частта за започване упражняването на дейност/възобновяване/прекъсване/прекратяване нали?)
4) Ще има и ЕООД 3 което още не е започнало дейност и въпросът ми е - то ще бъде вписано в ТР, НАП, регистрация, но подаването на ОКд5 с каква дата трябва да стане - като подпише някакъв договор за обслужване, за услуга, или първа фактура за продажба?
Много са въпросите, извинявам се, но такива схеми, че ми писна и пред свършен факт да ги научаваме, че да сме виновни и ние накрая що не е направено в срок и в момента съм много ужасена и не мога да мисля за елементарни неща, то си личи от въпросите..
Трябва да посочи
А има ли някакво значение в новото ЧЮЛ въпросното лице едноличен собственик е съдружник с най-голям дял, управител е и в ЕООД-1 остава също като управител. Просто търся дали няма вариант това ФЛ което е прехвърлило капитала, но остава управител в ЕООД-1, т.к. във ЧЮЛ също е съдружник с най-голям дял и управител, да остане да се самоосигурява през ЕООД-1
Здравейте,
Едноличен собственик К.Г. на капитала в ЕООД-1 и се самоосигурява през него.
Има още ЕООД-2.
Виждам днес, че на 25.07.2016г. е вписано в ТР едноличния собственик К.Г. като заличено обстоятелство и едноличен собственик е ЧЮЛ. В това  ЧЮЛ въпросното лице К.Г. е също съдружник с най-голям дял. В ЕООД-1 лицето остава само управител.
Проблемът е, че той се самоосигуряваше през ЕООД-1.
И не сме подавали нищо за прекратяване на самоосигуряването, ОКд5, а е трябвало нали?
Още по-лошото е, че сме платили заплатите и осигуровките за 07/2016 г. и деклараците са формирани.
Какво можем да направим в този случай - пропуснали сме срока за прекратяване на самоосигуряването в това ЕООД-1 ли?
А нали СОЛ се осигурява по ЕГН, просто през съответното ЕООД-1?
Какво трябва да направя - да пуснем Окд5 за:
Прекратяване дейността от..
Възобновяване дейността от..
Прекъсвам дейността от...
И да се подаде такава Окд5 за другото ЕООД-2.
Но там той е едноличен собственик и дружеството действа от години, реално само ще започне да се осигурява през него. И изтървали ли сме срока за тогава на такова Окд5 за започване на осигуряването..уф направо..ужас.
А за Декл.1 и внесените осигуровки през ЕООД-1 има ли начин да стане само прехвърляне (за периода 25.07-31.07) от един булстат към друг булстат?
Моля помогнете, че такава простотия не се е случвала, да не видим промяна на обстоятелство в ТР..да не знаем за нея де тези, които реално правим нещата.