Здравейте, Правя годишно изравняване на доходите за 2016г. и ми излиза една разлика от 0,85 лв. - закръглено на 1 лв. за възстановяване на лицето. И помесечно всичко е наред, но натрупано годишно излиза тази разлика. Оказа се, че като са и започнали болничните за общо заболяване от 08/2016 г. с 3 р.д. от работодателя, периодът започва от 01.08.2016 и така за 08/2016 стават:
3 р.д. - възнаграждение от раб-л ( 65,91 лв.)
20 р.д. от НОИ
И от там нататък продължават болнични без прекъсване до края на 2016г.
И сега се усещам, че това възнаграждение от р-ля 65,91 е осигурителен доход, внасят му се осигуровки (удържани 8,50 лв.) но не е облагаем доход върху който се удържа ДОД. И става така, че на годишна база едни 0,85 лв. ми играят като 1 лв. заради това.
Например: за 2016г. общо
Облагаем доход чл.24 ЗДДФЛ = 10215,00 лв. (изключени са 65,91 за 3 р.д. р-л)
удържани осиг.вн. общо=1326,24 (1317,74 + тези 8,50 ...върху 65,91 лв. от р-ля)
ГДО=8888,76
Дължим ДОД=888,88
Ав. удържан ДОД=889,73
Разлика за възстановяване на лицето = -0,85 (-1 лв.)
И сега, помесечно е правилно, правилно е изчислено всеки месец, върху правилната сума облагаем доход, но на годишна основа се натрупва и ДОД си изчислява 10% от общия облагаем доход за 2016г. (но в съответния месец не е имало облагаем доход за ДОД, но пък са удържани Осигуровки, т.к. сумата е била осигурителен не и обагаем доход).
Та, кое е по-правилно - да и правя год. изравняване или защото помесечно е вярно да не и правя? Как мислите? За първи път имам такъв абсурд.



joana_3487, много ти благодаря!
Дано скоро ми донесат документите и всичко при нас също да е наред  :good:
Здравейте,
майка - служител при нас представи I б.л. за 45 дни преди раждането (издаден в България) за периода от 05.09.2016. Трудовият и договор е безсрочен, има доста стаж, полага и се майчинство в БГ.
Две седмици след като ни представя I б.л. е заминала за САЩ, там е станало раждането.
В БГ се връщат преди Нова година.
До днес още не са оправили документите на детето, заради разлики в имената му в САЩ и тук в БГ. Изчислила съм, че III б.л. изтича на 17.01.2017 г.
Но още не ми е представен II б.л. и III б.л...пускаме Декл.1 все едно е в бременност и раждане, внасяне ЗОВ и чакам болничните..
От 18.01.2017 започва периода за разликата от 135д - 410д в отпуск и това не мога да го занеса преди да съм занесла болничните.
Знам, че осигурителят има срок да ги занесе до 10-то число на месеца следващ месеца на представяне и че като нищо не е представено, нищо не мога да направя но..вече много месеци стават, могат ли като ги занеса накуп да направят проблем?
Мисля днес да подавам Декл.1 и 6 - работи ли вече системата на НАП нормално, чета до 06.01.2017 не са били обработвани уведомления, декларация? Колеги, връщат ли ви се вече обработени документите?
Някой с опит, с мнение за започване на осигуряването какво и дали трябва да подам?
Здравейте,
имам лице, което вече не е собственик на капитала на ЕООД. От години се самоосигурява през това ЕООД. Сега от 01.01.17 трябва да подам ОКД5 за прекъсване или прекратяване (според мен е прекратяване, но съм чела коментари за случаи в които ти се  закрива изобщо осигурителната партида като самоосигуряващо се ако дадеш "прекратяване") Лицето има второ ЕООД и преди време е подадена ОКД5 за започване на трудова дейност (без и за осигуряване, т.к. е осигурявано през първото ЕООД).
1) А от 01.01.17 трябва ли през второ, през което ще започне осигуряването да подаде ОКД5 и да впише в полето "начало на осигуряването" -  01.01.17" и да попълва ли сега пак горното поле "начало на трудовата дейност" (за което е декларирано с ОКД5 тогава)?
2) Или само сега се вписва дата на начало на осигуряването и  риска, без да се посочва  кога е започнало трудова дейност, или
3) да не подава никаква декларация сега за начало на осигуряването, а като се подаде декл.1 за 01/2017 през този ЕИК в НАП ще разберат че осигуряването е от 01.01.17 вече по този ЕИК
Едно указание за толкова години не направиха НАП а по телефона едни казват - пускаш ОКД5 всеки път за всяко нещо, а други - само по Декл.1 пусната е достатъчно да се види от кога се осигурява през даден ЕИК..

Аз пък го разбирам обратното това, което сте подчертала - чл.173, ал.5 КТ "да осигури ползване на не по-малко от половината от полагащия се отпуск"...нали това беше новото от 17.07.2015, старият текст преди това беше "могат да отлагат най-много 10  работни дни за следващата календарна година", а сега е"не по-малко от половината", т.е. може и повече от 10 р.д.
Здравейте,
за отлагането на неизползвания отпуск в 2017г.:
Имаме двама служители, които към 31.12.16 имат неизползван платен отпуск: 15 р.д. от 2015 и 20 р.д. от 2016. Единият не е ползвал тези отпуски в 2016г. защото беше в болнични 6 месеца и не е искал да почива повече. Другият изобщо не е поисквал отпуск в  2016г. а си нагласяха графиците с колегите.
И въпросът ми е, с промените от 17.07.2015г. и двамата имат право да отложат за ползване в 2017г. всичките 15 р.д. (от 2015) и 20 р.д. (от 2016г.), нали?
И попълниха искане за отлагане на 20 р.д. от 2016 за ползване в 2017
Здравейте,
лице, което се самоосигурява по чл.4, ал.3, т.2 - като собственик на ЕООД, осигурява се през него. През 2017 г. на какъв осигурителен доход трябва да се осигурява, като през 2015г. в ГДД чл.50 ЗДФФЛ има доходи от наем над 7500 лв., доходи от продажба на имоти също доста, доходи от лихви? Освен това лицето е регистрирано по ДДС за дейност отдаване на собствени имоти под наем - този доход влиза в определящия се за СОЛ, като се има предвид, че да лицето се осигурява през ЕООД, но всъщност се осигурява и внася осигуровки по ЕГН.
Благодаря!
При мен има подобна ситуация, затова ще си позволя да се включа тук.
Здравейте,
шефът ми е собственик на 3 ЕООД-а, като от едно от тях се самоосигуряваше като собственик, но вече продаде целия си дял.
Самият той се оказва че оперира на няколко места някаква дейност или участия с дружества. Въпросът е, че не знам къде, колко, какво (коя съм че да каже) Но знам, че най-вероятно се осигурява и в САЩ, но никога не сме имали информация за такива неща. Но сега след като прекъсваме (прекратяваме ли трябва да е, щом си е продал целия капитал на ЕООД на друго лице?) осигуряването му, което още не е станало, трябва ли да се подават ОКД5 в някоя от другите две ЕООД като собственик. И друго, какво трябва да му кажа (евентуално ако се съгласи да си ги изкара), като документ от САЩ където мисля, че може би се осигурява - България и САЩ още нямат спогодба за социалната сигурност? И освен това само здравно се осигурява в Швейцария. И друго - в това удостоверение А1 какво трябва да декларира пред нашия НАП...исобще пълна каша и липса на инфо. И не съм сигурна, че изобщо щом е прекратил осигуряването като СОЛ от едното ЕООД, защото не е собственик, трябва да почва да се осигурява от някое от другите две ЕООД в България.
И аз така мисля, защото реално има особеност за другият родител е ли е или не е местно лице, получава ли еди какви си доходи или не, за да чекнат различно нещо, дали е родител/настойник/ починал родител/ приемен родител/ родител с присъдени (или лишен от тях) родителски права - документи за това и т.н... И друго ако другия родител е СОЛ или някакъв, който с ГДД чл.50 си ползва облекчението,  няма как да знам всичко това... И освен това го има като новина навсякъде и в НАП и по телевизията и го знаят от нас...аз не мога да знам всички страни - майка, баща, дете какви особености имаш за да може на всяка цена видиш ли чрез нас да ползва облекчението...Може да дават под наем имот, да продават нещо, да си подават декларация чл.50 ЗДДФЛ и като я правят (или им я правят) да си ползват всички облекчения
Те не са подавали никакви декларации още и няма да подадат вероятно, ако не им пиша или не им ги направя. Но на едната знам, че си подава декларация чл.50 всяка година, т.к. има някаква дейност освен на ТД. А другата нямам представа какъв е мъжа и - има ли доходи за облагане с годишна данъчна основа, дали е местно лице, нямам представа. Но си мисля, ние сме работодател по основен ТД на лица - родители на деца до 18г...., ако не ми предадат нищо в периода 30.11 - 31.12, а аз съм задължена да правя годишно изравняване... да не излезе накрая, че ние сме длъжни ако имаме майки при нас, знаем, че имат деца как няма да имат облекчение и т.н.
Здравейте,
имам 2 майки на които ние сме им основен работодател, но са от няколко месеца в болнични / майчинство и в следващите година-две няма да имат брутен доход изплатен от работодателя. През годината са имали брутен доход, но реално нито в 12/2016 нито в 01/2017 няма да имат данъчна основа от която да удържа тези 200 лв. и съответно ще им се получи че трябва да се възстанови 20 лв. ( т.к. без това дан.облекчение чл.22в за 1 дете) нямат разлика за довнасяне/възстановяване. Та как по-точно ще им ги възстановим тези 20 лв., - чисто просто и я възстановяваме ли, т.е. изплащаме ли? И изобщо в такъв случай трябва ли задължително майката да ползва през работодателя си (едната има и др. доходи и ще подава декл.чл.50, а на другата мъжа и работи).
Е ние през този период сме си платили осигуровките, подали сме и декларация 1 редовно (дори сме внесли повече отколко дължи СОЛ, предвид това, че сме внасяли големия %, а т.к. сме изтървали 7-дневния срок за промяната, се дължат осигуровки само на ниския %. Но няма да си искаме разликата мисля).
В случай, че сме си подавали декларация 1 редовно и плащани всички осигуровки включително за 11/2016г. , това, че ще прекратим осигуряването през ЕООД-1 след 7-дневния срок и ще започнем същото през ЕООД-2, пак след 7-дневния срок (но те двете са свързани, едното е нарушено, защото е нарушено първото) и за първи пък имаме такъв пропуск и сами отидем да подадем все пак ОКД5 от двата БУЛСТАТ-а ( с което показваме, че не сме укривали нищо или умишлено) могат ли да ми направят проверка, или ревизия на СОЛ-а ф.л. или на ЕООД 1 и 2? Глоби ясно, че трябва да платим. Просто интересно ми е, дали защото си объркал или закъснял за нещо и искаш да си го оправиш и си платиш глобите, ти правят проверки...ей така за респекта да те е страх и да ги мразиш просто НАП-аджиите.
Докато дойде ред за да правим приключване и облагане на доходите от 2017г. има време - до тогава се очаква, че ще има подробно и точно указание или коментари за тази декларация - вид, форма, текст в случай на ползване на облекчението чрез работодателя, както и в случай на ползване на облекчението с подаване на декларация чл.50 от ф.л.
Така е, той - служителят си носи отговорност за деклариране пред работодателя на неверни данни, щом я подава собственоръчно (а не като справка от НАП/ регистър) И освен това явно от линка, който постнах (Новините на КИК от днес) представянето на тази декларация пред работодателя не се отнася за ползвано облекчение за 2016г., а вече за 2017г.
Ами днес, на страницата тук като новина е излязла статията за Ползването на данъчни облекчения и за 2016г. за деца / деца с увреждания. В статията не е споменато за данъчната 2016г. лицето да представя пред работодателя "декларация, че към момента на подаването ? пред работодателя няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация."...
Дано наистина се отнася за данъчната 2017г.
И друго - що с тоз ПИК по НАП на ф.л. не измислят тази справка за липса на принудителни суми, да я направят - ще ходи всеки от където е по постоянен адрес да чака за тази хартия, пълна глупост...
И друго - изменението (бр.97 от ДВ) става на 06.12.2016, влиза в сила от 01.01.2017г. , а промяната става в периода, който тече за представянето на декларациите (30.11.16 - 31.12.16.... 06.12.16 тез нашите законодатели в европейския съд да ги осъдим ще им паднат промените.)