Правото на приспадане на данъчен кредит може да бъде упражнено за данъчния период, през който е възникнало това право, или в един от следващите 12 данъчни периода.
При определени обстоятелства може.

И те са? Ако другият съдружник се осигурява на максималния осигурителен доход или?
Благодаря!
Здравейте,
Да не отварям нова тема ще питам в тази.
Става дума за ООД - и двамата съдружници работят на трудов договор в друга фирма. Освен това единият е с ТЕЛК 52% и получава пенсия. Може ли въпросният съдружник с ТЕЛК да се осигурява само здравно, а другият да не се осигурява в ООД-то?
Благодаря предварително!
Това ми прилича на задача по счетоводство  :hmmm:
От 01.01.2018 г. не отпадна ли задължението за уведомяване на НАП при ликвидация на ЕТ?
И ако не е - какво се посочва в уведомлението по чл. 77 от ДОПК?
Благодаря!
Здравейте,

Имам няколко въпроса, относно назначаването на ликвидатор:

1. Какво трябва да бъде възнаграждението на ликвидатора на дружество, ако той е външно за дружеството лице?
2. Какви осигуровки и данъци се дължат, и от кой са дължими - от дружеството или от самия ликвидатор?
3. Сключва ли се някакъв договор или решението на едноличния собственик на капитала/общото събрание на съдружниците е достатъчно?
4. Има ли разлика във възнаграждението, осигуровките и данъците когато ликвидатор е едноличния собственик на капитала/управителя, и когато е външно лице?

Предварително Ви благодаря!

Здравейте,

На една фирма установих, че са изплащани дивиденти, данъка е удържан и внасян, но тези пари стоят надвнесени в данъчно-осигурителната сметка, тъй като не са подавани съответните декларации. Тъй като фирмата е в ликвидация трябва да подадем тези декларации, за да се обвържат с внесените пари. Става дума за периода 2011-2013 г. Проблемът е в това, че ГФО за съответните години са подадени едни суми, а в бонковите извлечения - други.

Въпросът ми е, сега като подавам тези декларации, кои суми да декларирам - по банковите извлечения или тези от ГФО.

Благодаря!
До колкото разбирам няма частично плащане - проформата не е официален документ. Официалният документ е фактурата - вие плащате 4 пъти по 150 лв., за което получавате 4 фактури по 150 лв. Ако е така - не разбирам за какво частично плащане става дума?
Един счетоводител отишъл в ресторант да обядва и си поръчва бяло и червено вино. Първо отпивал от бялото, после от червеното. Колегите го попитали:
- Защо първо пиеш от бялото, а после от червеното?
- Първо пия от бялото, а после го сторнирам!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Един счетоводител, който работил 30 години в счетоводство всеки ден като идвал на работа си е отварял чекмеджето и поглеждал нещо в него. След като се оттеглил в заслужена почивка - пенсия, колегите му решили да проверят какво има в това чекмедже, та всеки ден го отварял.
Отворили го и какво да видят. На едно листче имало записано:
- Дебит от ляво, Кредит от дясно!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Счетоводителка:
- Какво разбирате вие!!! Никакъв оргазъм не може да се сравни с чувството, когато балансът се равнява!

Здравейте,

Служител ще е в неплатен отпуск  в продължение на 30 дни по собствено желание. След това ще бъде освободен поради намаляване обема на работа.

Въпросът ми е, може ли предизвестието от работодателя да тече по време на неплатения отпуск или трябва да се върне на работа и тогава да му бъде връчено?

Благодаря!
Здравейте,
Изчакайте да дойде самия акт с евентуалната глоба. Имах такъв случай и мина само с предупреждение. За това по-добре изчакайте. Вероятността да минете без глоба е голяма.
Успех!
Имах две фирми, но те са в ликвидация от 2016, т.е. 2017 не са имали дейност, и подадох само декларация за липса на дейност в търговския регистър.
Погледнете чл. 233б от КТ.
Този човек само 4 дни ли ще работи, какъв стаж е това?
Толкова е срока определен от университета - 4 дни.
Моля за помощ!
Здравейте,

Студент иска да кара преддипломния си стаж във фирмата. Става дума за 4 дни. Въпросът ми е трябва ли да се назначи на договор, какво се подава и какво следва да се плаща за периода на стажа.

Благодаря Ви предварително!
Имах такъв случай скоро - нищо не се издава от фирмата. От НОИ си взимат данните по служебен път.
Това, че не сте получили имейл мисля, че не е фатално. Документът, който доказва подаването и приемането на декларациите е протоколът от НАП, така че мисля, че няма причина за притеснение.