Попитайте в НАП - пуснете им запитване по имейл примерно, но аз мисля, че няма нужда да се прехвърлят, нищо че са излизали от ЕООД-1, задължението е по ЕГН.

Вътрешно може да се оправите средствата със Дт 501/ Кт 499 или 498 с платените суми.
Задължително - поне в едно от двете ЕООД-та трябва да се осигурява. Но щом ЕООД-2 има дейност, а ЕООД-3 няма, значи трябва да се осигурява през ЕООД-2.

По принцип сте на прав път.
1. Прекратявате осигуряването в ЕООД-1 с дата 20.07.2016 г.
2. Заличавате подадените Д1 през ЕООД-1 за периода от 20.07 до 31.10.20169 г.
3. Подавате ОКД 5 за ЕООД-2 с начало на дейност 04.04.2008 г. и начало на осигуряване 20.07.2016 г. (не съм сигурна - може да Ви поискат и две ОКД 5 - едно за начало на дейност и едно за начало на осигуряване)
4. Подавате си редовни Д1 от 20.07.2016 г. до 31.10.2016 г. през ЕООД-2
Мисля, че за внесените суми няма да има проблем тъй като и в двата случая задълженията за плащане са по ЕГН и не е необходимо да се прави нищо.
Пробвайте да подадете ОКД5 по ел. път, но се съмнявам да стане - все пак нищо не губите, ако опитате. Също се подгответе за акт за неподаване в срок на ОКД5.



Това е моето мнение, ако има по-компетентни колеги нека споделят.
Благодаря delphine! За 2015 г. са, така че явно няма да стане.

Pupeshche в намаление са. Ако бяха в увеличение се подават редовни само с разликата.

Благодаря!
Така, днес ходих в НАП да коригирам Д1 и Д6, но тъй като до сега не съм правила корекции и не съм наясно какво е нужно, ме върнаха, защото искат ведомости - грешните и новите, платежен документ за изплатени възнаграждения и т.н.  Както и да е.
Въпросът ми е следният - така или иначе, предписанията ми са само за корекция на Д1, мога ли да направя само нея сега, да си пусна заявление за предписания за корекция на Д6 и тогава да ги коригирам и тях, или трябва двете декларации едновременно да се коригират?
*Не се сетих да питам в НАП дали може така, за това питам тук.

Благодаря предварително!
Явно на различните места различно процедират. На мен в момента ми тече срок на издадени предписания за корекция на Д1, като аз сама си бях открила грешката, но НАП - Пловдив казва само със предписания от НОИ. И това при условие, че реално нищо не се коригира - нетният доход е подаден с нула и трябва да се подаде както трябва.
А и повярвайте ми - никога не бих написала нещо, за което не съм сигурна, тъй като мен са ме подвеждали и знам какво е, и аз не искам да подвеждам останалите.

До автора на темата - най-добре си проверете в съответната ТД на НАП - те ще Ви кажат какво и как трябва да се направи.
Открили сте си сами грешката - не знам какво отношение изобщо има НОИ в случая.

Защото без предписание от НОИ в НАП няма да приемат коригираща Д6. Такава ни е системата и цялата държава - бюрокращина до немай къде. Препращат ни от едната в другата институция и обратно. На маймунки ни направиха.  :no:
Благодаря Ви много!
Срокът за корекция на Д1 за 2016 г. е до 30-ти април 2017 г.
За Д6 не съм сигурна как стоят нещата, ако е в намаление. Ако е в увеличение се подава редовна Д6 само с разликите.
Иначе - отивате в НОИ, пускате заявление за задължителни предписания, описвате какво трябва да се коригира, за кои месеци, на кои лица, и чакате да Ви се обадят да си вземете предписанията. С тях и с коригираните декларации отивате в НАП.
Здравейте,
Имам издадени предписания от НОИ за корекции на декларации образец 1 за 2015 г. В предписанията пише да се коригира само осигурителният доход и брутното възнаграждение. Обаче при промяна на осигурителния доход се променя и начисленият облагаем доход, а също и данъка. Разликите не са големи от няколко стотинки до два лева.
Какво да правя - да търся нови предписания, да си направя нещата както трябва да са и да се моля да мине номера в НАП, или да коригирам само каквото пише в предписанията и другото да си стои така?
Благодаря Ви предварително!
Здравейте,
имам няколко въпроса, относно фирма, регистрирана по ЗДДС. Дейността е предоставяне на онлайн услуги.
Тя има приходи от физически лица от и извън ЕС. Част от тях минават през paypal, а останалите - през немска фирма, с която има сключен договор за разплащания по интернет. Ежемесечно, немската фирма издава по няколко кредитни известия - за приходите от всяка държава по отделно, и по един invoice - таксите, които си удържат за услугата.
Въпросите ми са:
1. Трябва ли българската фирма да префактурира тези приходи, или се осчетоводяват по документите, издадени от немската фирма?
2. За приходите от пейпал трябва ли да се издават фактури, или се осчетоводява като отчет за извършени продажби?
3. Начислява ли се ДДС на тези приходи?
Предварително благодаря на всички, които ще се включат в темата!