Евентуално с договор за заем между съпругата и ЕООД-то и да се уточни в него, че плащането ще се извърши направо от съпругата...
Не се сещам за друг вариант ...
Може би трябва да се регистрирате като специалист на свободна практика/свободна професия.
По принцип срокът за подаване на Окд5 е 7дневен. Може да опитате да подадете по ел. път с дата 14.07.2021 г. Аз лично бих пробвала.
Ако не успеете да подадете с дата 14.07.2021 г. - да, трябва да му се платят осигуровки до датата на прекратяване.
От сайта на НАП:

Процедура по регистрация
Регистрацията се извършва след като подадете заявление за регистрация по образец в компетентната териториална дирекция на НАП или по електронен път. Заявлението трябва да съдържа основанието за регистрация, като към него прилагате документи, определени в правилника за прилагане на закона. Заявлението се подава:

лично, когато данъчно задълженото лице е дееспособно физическо лице или едноличен търговец;
от лице с представителна власт по закон, когато данъчно задълженото лице е юридическо лице или кооперация;
от лице с представителна власт съгласно учредителен договор, когато данъчно задълженото лице е неперсонифицирано дружество или осигурителна каса;
от акредитиран представител по чл. 135;
от лице, което е изрично упълномощено за това от лицата по т. 1, 2, 3 и 4 с нотариално заверено пълномощно;
от адвокат, изрично упълномощен за това от лицата по т. 1 – 4 с писмено пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата.
Заявлението за регистрация може да се подаде по електронен път. То трябва да съдържа основанието за регистрация, като към него се прилагат документи, определени в правилника за прилагане на закона. При заявяване на регистрация по избор (чл. 100, ал. 1 и 2 от закона) при заявяване за вписване на първоначална регистрация пред Агенцията по вписванията лицето не прилага справка за облагаем оборот

Регистрация по избор, можете да заявите и пред Агенцията по вписванията, като подадете заявление, в което посочвате основанието за регистрация. Към заявлението прилагате документи, определени в правилника за прилагане на закона. При заявяване за вписване на първоначална регистрация пред Агенцията по вписванията, не прилагате справка за облагаем оборот.

В срок 7 дни от постъпване на заявлението органът по приходите извършва проверка на основанието за регистрация.

В срок 7 дни от приключване на проверката органът по приходите издава акт, с който извършва или мотивирано отказва да извърши регистрацията.

Регистрацията по чл. 97, 97а, 98 и 99 се извършва от органа по приходите в 3-дневен срок от подаване на заявлението за регистрация.

В кои случаи органът по приходите може да откаже регистрация по ЗДДС, вижте в заглавие: "Отказ от регистрация" по-долу в текста.
В такъв случай смятам, че е най-добре да си посочите китайците при осчетоводяване на МД.
Съвсем се обърках май  :blush:

Имате ли фактура от китайците за самата стока и фактурата от французите само за доставката ли е или е за стоката + доставката?
Не е ли коректно да се направи по този начин:

Дт Стоки или доставки - статистическата стойност
Дт ДДС покупки - ДДС
Кт Разчети с митници - Сборът от горните две.


Сега се замислям обаче, ако е платено мито и ДДС, то те са платени на агенция митници. И задължението за тези плащания възниква на база МД. За това мисля, че би било по-коректно да се посочи агенция митници като партньор.
Аз в дневника покупки се чудя дали да посоча като контрагент китаеца, защото той ми е записан в митническата като износител. :blush:
Реално имате ли задължение към него?
На база фактурата плащате към френската фирма.
А при осчетоводяване на митническата декларация мисля, че е редно да посочите за партньор Агенция митници. Все пак мито и ДДС евентуално се плащат на митниците.
Когато ние продаваме отпадъчен материал, фирмата, която го взима ни плаща за него. За целта издавам фактура, на която не начислявам ДДС на основание чл. 163, ал. 2.
Така се случват нещата при нас. За първи път чувам подобен случай, когато фирмата предаваща отпадъка трябва да плаща на приемащата го фирма.
Ми и мен това ме гложди, но софтуера ми обвързва документа със задължението към съотвения доставчик. И аз реално дължа за доставката пари на френската фирма.
До колкото разбирам имате издадена фактура от френската фирма и на база нея ще си платите задължението.
Здравейте,
Имам внос от Китай. Директно е пристигнал на пристанище Бургас, има митническа декларация, ДДС и мито - платено по митническа декларация /Бг фирмата е получател и платец/. Фирмата, чрез която е направен вносът, е френска, доставчикът е китайска фирма, и фактурата за внос е издадена от френската фирма, която има ВАТ номер. В митническата като износител е китайската фирма.

Въпроса ми е в дневник покупки с номера и датата на митничиската чие име трябва да фигурира?
На китайците или на френската фирма.

Мисля, че след като в МД е записана китайската фирма би трябвало и в дневник покупки да отразите нея.
Мислех, че знаете това, което е написала maya99, за това не го споменах.
Имах предвид Izg, извинявам се.
болничен 45 дни преди раждане няма 3 дни от работодател , независимо дали преди него има други болнични или не , обезщетенията за бременност и раждане са изцяло за сметка на ДОО
Мислех, че знаете това, което е написала maya99, за това не го споменах.
Щом вторият болничен е продължение няма 3 дни от работодател.
Не мисля, че е Ок да се започва и прекъсва осигуряването 5-10-15 пъти в годината.
Друго е, ако фирмата работи да речем само 3 месеца през годината
Мисля, че няма такъв вариант. Най-добре звъннете в компетентната ТЕЛК и попитайте.
Здравейте,

Налага ми се да поема счетоводството на животновъдна ферма. Моля споделете къде мога да открия всичката нужна информация, тъй като никога до сега не съм се занимавала с такава фирма и нямам идея какви особености има.

Нещо книжка или онлайн материали, от където бих могла да се информирам кога какво и как се прави и подава, интересува ме абсолютно всичко свързано с такава дейност.

Благодаря предварително!
Според мен в съоръжения, но не съм сигурна.