Сега ще им лепнат глоба и ще се научат за догодина, но как аз да разплета възела
Оххх, изядох най -важната част, че облекчението е ползвано при работодател и при двамата.
Технически не си го представям  - махам Прил 10 ли само и то ще ми го добави към дан основа ?
По грешка и двамата родители са ползвали дан. облекчение за деца в пълен размер. Идвамата са декларирали, че другият няма да го ползва ... пълен ужас. Виждам, че е предвидена глоба за случая, но има ли начин да поправя грешката още на етап подаване на деклараци :hmmm:я ?
Как да впиша в ГДД когато платец на доход от наем е ФЛ чужд гражданин, няма ЕГН, няма ЛНЧ ?
 :smile1:
Даа, приключил е само със земеделието.
Зем. производител е чекнат с "прекратен" в  ОКД -5, а не му е пусната годишна декларация 6.  Сега се чудя каква каша ще се заформи - като пусна Д6 по ЕГН, а месечните му декларации бяха по различен идентификатор.
Дайте съвет
И да не пропуснете - дарените и/или финансирани активи нямат място в ДАПл и в ГДД има регулация по чл.68 ЗКПО.
А защо не апорт ?
Случвало ли се е на някого да не е активна за писане декларацията? Някаква контрола ли трябва да деактивирам?
 :hmmm:
Не мога да стигна до отговор на въпроса:
В случай, че ЧФЛ  издаде фактури /няма регистрация по ДДС/, ясно че фактурата ще я третирам по чл.82 ал.2 ЗДДС, но в този случай остава ли валидно физ лице да представи доказателствата по чл.136 ДОПК като основание за прилагане на СИДДО?
Проверете дали има сключена споготба.
БГ Фирма ще изплаща хонорар за услуга на чуждестранно физическо лице с постоянно обитаване Германия.
1. Какъв документ да оформя между ЮЛ и ФЛ ?
2.Видях, че има СИДДО, т.е да разбирам, че осигуровки и данък при източника не се начисляват/удържат, а се изплаща пълният размер на хонорара?
3. Сумата я включвам в годишна спр.чл.73а
Нещо друго важно да пропускам или да греша ?
Не би следвало да се взема предвид, както и когато се осчетоводява фактурата  за доставка, в дневник покупки записът за компенсация няма отношение към ДДС регистрите.
Извинявам се: нашите 600 лв наемодателят да ползва пълен ДК / защото той е наясно, че ще ги хпрефактурира като облагаема сделка  на фирма А/, а за разликата от 400 лв, която е неопределяема в каква част е била за облагаеми и за освободени доставки - частичен ДК.
Т.е на нашите 600 лв наемателят да ползва пълен ДК, а за разликата от 400 лв частичен ДК.
Наемодателят, ползващ частичен ДК получава фактура за доставка на ел. енергия за  1000 лв + 200 лв ДДС = 1200 лв. при ед. цена /2лвбез ДДС/кВтч./
За един от наемателите си - Фирма А има точно сведение за потреблението му 300 кВтч. , но за останалите не.
Коефициентът на частичен ДК, който ползва наемодателят е 0,05.
Когато започва да префактурира ел. енергията на фирма А наемодателя начислява
 в ДО:  300кВтч*2лв   + пропорционална част от дан. кредит, който не е имал право да ползва при осчетоводяването на доставната фактура и на сбора отново начислява ДДС.
Въпросът ми е при осчетоводяването допустимо ли е по една фактура да се ползва едновременно и частичен дан. кредит / за неразграничимите м/у облагаема и необлагаема дейност/ част от консумация на ел. енергия/ и   право на пълен дан. кредит за потреблението на наемателя Фирма А ?
Фирма, имаща право на частичен ДК префактурира ел. енергия на наемателите си. Въпросът е как според вас трябва да определи ед. цена за киловат-на база ф/рата от доставчика на ел. енергия или тр. да включи при ценообразуването и частта от ДДСто, за която няма право да ползва ДК ?
Начисляваш 20% ставка, ти не си в обхвата на този член.
Аз не приемам, че принципът на съпоставимост между прихода и разхода се отнася само при формиране на себестойност. Изписването направо на дребния инвентар ще доведе до увеличен размер на фин. резултат загуба за 2021г. Обектът ще започне да работи едва през 2023г второ тримесечие.