За оборудването на къща за гости, която все още не е започнала дейност, се закупува дребен инвентар. Според мен не е правилно да го изпиша в момента на закупуването като разход, защото  ще се наруши принципа на съпоставимост / все още не са започнали да се генерират приходи/. Поради тази причина  този вид инвентар го набирам в аналитична партида на 302.
Въпросът ми е с изписването - на какъв принцип би било най - правилно да се случи това: с цялата набрана сума 601/302 при започване на дейност или ... ?
Според    мен основанието за 0ва ставка е необвързано с осн дейност на дружеството. Мед услуги винаги са освободени доставки според чл. 39 ал1 ЗДДС
Точно така - договорът по чл.114 КТ е допълнителен, а ДУК не е по КТ. Благодаря за отговорите ви.
Управител работи по ДУК и чл.114 в едно предприятие, но междувременно има и договор по чл.67 КТ, по който е  в неплатен отпуск за времето, в което трае ДУК.
Поради характера на договорите, за целите на социалното осигуряване, се облагат доходите на лицето по трудовия договор /чл.114/.
Следва ли, в трудовата книжка да се нанесат данните от ТД по чл.114 за времето, през което лицето не работи на остновния си ТД по чл.67 КТ?
Предстои ми пътуване извън страната,  а същевременно фирма, която водя ще влезе в процедура по ефективно възстановяване и ще й възложат проверка. Чуденката ми е дали съществува легален начин да отложа проверката до завръщането ми?  :hmmm:
Регистрирано по ЗДДС ЕООД има допълнителна дейност таксиметрови превози с патент.
На отчета на кас апарат не е отбелязано ддс на отделен ред поради вида на дейноста може би.
Тези приходи от таксиметров превоз и фактурите за гориво как да ги третирам по ЗДДС ?
Приход или разход е отчетен за 2021г. не става ясно от питането, а това обстоятелство е заложено в определението за недействащо предприятие.
Имам фактура за капаро и първо плащане по предварителен договор за СМР за закупуване на недвижим имот - офис и идеални части към него / остойностени отделно/. Има ли нещо особено при ползването на правото на дан. кредит в този случай?
Вчера ми попадна съдебна практика за отказ от страна на НАП за ползването на ДК в ситуация при която продавачът в последствие ипотекирал строежа и това ме притесни, защото е обстоятелство независимо от купувача, а засяга упражняването на неговото право.
Аз подадох вече на старата версия, няма проблем приема се.
С удостоверение за наследници, плюс акт за смърт  може да се подаде както СД, така и заявление за дерегистрация.
Със смъртта на собственика не се дерегистрира служебно нищо, все пак юридическото лице е различно от физическото.
В случай, че някой от наследниците пожелае би могло да изкупи дяловете от останалите наследници и да придобие фирмата.
Може би неразбираемо поставих въпроса си - става въпрос за продажба на дружествени дялове  и определянето на дан. основа на продавача на дяловете.
И още един въпрос - полученият доход формира ли облагаем оборот за целите на ЗДДС, т.е физ. лице продавач следва ли да се регистрира по чл.96 ЗДДС за получен доход над прага?
Облагаемият доход на практика представлява продажната цена на дяловете минус сумата на основния капитал или сумата на собствения капитал? :hmmm:
При начислен, но неизплатен личен труд какви последствия и начин на подаване на данни би следвало да имам?  Моля да ме поправите, в случай че бъркам някъде:
1. Месечно се подава Д 1 и Д6 ,
2. Годишно се подават данните в Справка чл.73, независимо, че не са изплатени
3. Остават си като задължение на салдо в края на годината
4. Със сумата на начисленията се преобразува за дан. цели фин. резултат, защото е дан непризнат счет. разход
5. Формира дан. временна разлика
6. В следващ период не възникват бъдещи действия при изплащането, освен при ГДД и обръщане на разликата.
По международните стандарти има ли разлика в момента на признаване на приходите от лихви  ?
Не е изход - сумата няма да се компенсира и до края на годината да не подавам код 8
При подаването на Д6 за м.03/2022 към ДОД софтуерът ми е залепил и сумата на данък върху девидент. За съжаление не съм обърнала внимание и вчера открих грешката.
Пробвахда подам корекция на Д6, но ми върна файла, че срока е бил до 03.05.2022г.
Как протича и с какъв обхват е проверката, за да получа разрешение от НАП за корекция ?
СОЛ с личен труд получава доходи по граждански договори. На един от тях са му удържали и СО. В Таблица  1 и 2 следва ли да включвам този доход в к.4 "Осигурителен доход, върху който се дължат авансово осигурителни вноски от самоосигуряващото се лице" ?
Точно лицето  е СОЛ - т.е. остават данните в к.3 и не ги вкл. в други колони?
Обърква ме това осигуряване от държ бюджет.
Т.е игнорирам данните от НАП за  получените доходи на членове на избирателни комисии, без да ги включвам в справкатаи си попълвам ?
Извличайки данни от НАП в приложението тези доходи се зареждат в к.3 "Осигурителен доход, върху който се дължат осигурителни вноски за упражняваната трудова дейност в качеството на лице по чл. 4, ал. 1, ал. 10 и чл. 4а от КСО"