Използвам темата за моя казус: когато е назначен външен управител по ДУК без фиксирано възнаграждение, следва ли да се осигурява ?
 :blush:
Дохода от дейността на ЕТ участва ли при годишното изравняване, т.е Таблица 1 и 2 ?И ако да в к.5 ли ?
В ООД единият съдружник, който е в майчинство иска да напусне дружеството. Ще запази ли правото си на обезщетение за отглеждане на дете до 2г ако я прекратя като СОЛ и я назнача по трудов договор?
И ако има право след назначаването по ТД трябва ли да има отработен ден, за да излезе отново в майчински?
Излишен смут според мен ..  и множество подвеждащи статии навред  :)
Тази обаче ми хареса, т.е написана е разбираемо и я поствам:

https://advokattrifonov.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8/
СОЛ се е пенсионирал от 02/2017 и има вноска по ДОО само за 01/2017, след това е внасял само ЗО. Как би следвало да попълня Таблица 1? Да разделя 460/12 и да го разнеса ?
Здравейте!
При мен имаше подобен казус и го разреших така: 1 фиш, но на отделно перо начислявате сумата по проекта. Пускате отделна рекапитулация за лицето за частта по перото проект и всички плащания, отнасящи се към перото на раб. заплата и осигуровки, изплащате от сметката обслужваща проекта.
Здравейте!
При мен имаше подобен казус и го разреших така: 1 фиш, но на отделно перо начислявате сумата по проекта. Пускате отделна рекапитулация за лицето за частта по перото проект и всички плащания на раб. заплата и осигуровки изплащате от сметката обслужваща проекта.
СОЛ в дружество е продал през годината непреработена селскостоп. продукция. Не мога да разбера изречението от указанието: "...получили доходи от продажбата на произведени и преработени продукти от земеделската им дейност..", т.е включва ли се и произведените и преработените като две отделни опции или се включват само от произведените и преработени  продукции.И така този доход като осигурителен ли е или не?
Моля за мнение за тълкуването на изключването на декларираните доходи по чл.55 от Справката по чл.73.
Малко ми е хикс дали е правилно сумата без ДДС да се посочва за изплатения доход на лица, упражняващи своб. професия - нали сме изплатили реално и размера на ДДСто, нищо, че то не се явява част от облагаемия доход. Това всяка година го премислям ...
 :(
Другото, което недоумявам, е че в изключенията за доходи, които не се включват в справка чл.73 е упоменато  и декларираните в Декларация чл.55 - това ще рече ли, че като платец на доход от наем съм декларирала удържания данък в Декларация чл.55 и изплатените суми не влизат в обхвата на Справката по чл.73?
напълно излишни нови обърквации, но.... и това ще се изтрае ;D
Да си призная, не бях го видяла това указание. До сега винаги ли е било така? Виждам, че в предни години така е попълвана справката.
Трявба да впиша платени лихви по дългоср. банков кредит  - нанасям ги в клетка 5220 и ведтага цъфва предупреждение "сигурни ли сте, че имате платени лихви към нерезистентни банки". Къде трябва да ги впиша?
Здравейте! При мен ситуацията е идентична с вашата. Смятям, че е правилно, но ще се радвам да видя и др. отговор
Ако заплатите за м01 са изплатени на 28/02/2013 и тогава са внесени и осигуровките Д6 само с ДОД до кога би следвало да се подаде - до 25март или ?
за м.11 и 12. 2012 е удържан и невнесен към 09.01.2013 данък / данъка е върху доходи от наем/ от фирма. На 10ти е внесен и е подадена декларация по чл.55 ЗДДФЛ за сумата за 11 и 12месец. Сега имам писмо за коригиране на м.12 и отделна декларация за м.11.Нещо недоумявям?Ясно за четвъртото тримесечие, че не се внася, но е удържан и внесен данъка.
 :no:вече се обърках тотално - нали плащането е през м01?! или срокът беше до 25то число на месеца, следващ този за който се отнася плащането , а не спрямо датата на изплащане.
....и реално ако през м.02 се изплатят 2 суми за януари и февруари - сега вслючвам, д1 и д6 за януарските, а до 25 март февруарските, така ли?
Здравейте! Включвам се направо в тази тема, тъй като въпросът ми е отново за декларациите 1 и 6. По граждански договор е платено на 14,01,2013 сума за период м12.2012г. Осигуровките и дод е удържано и внесено още на 25,01,2012, д1 и 6 също са пуснати тогава, а реално срокът е бил 25 февруари или бъркам?