224 (1) се отнася за всички, когато има неползван отпуск, независимо от начина на прекратяване на ТД.
Благодаря за отговора.Какъв брутен доход за база при изчисляване на неизползвания отпуск се взема.
При прекратяване на трудово правоотношение на работничка по взаимно съгласие без предизвестие,която е в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. ,полага ли и се обезщетение по чл.224 ал.1 и какви други обезщетения и дължи работодателя?Майката напуска по собствено желание.
Благодаря!Лицата не са свързани с мен по никаква линия.
Не съм проверявана.
Имам споразумение за съставяне на ГФО, като услугата няма да бъде документирана,безвъзмездна счетоводна услуга. Т.Е. няма да получа възнаграждение.При проверка от НАП,тази услуга ще ми я обложат ли с данък по ЗКПО?
Малко глупав въпрос,но все пак искам да Ви питам или да ми дадете съвет.Трябва да съставя ГФО ,на лице което ще ми извърши друга услуга или на приятел и няма да получа възнаграждение за тази услуга.Мога ли вместо договор за сч.услуга да изготвя Споразумение за еднократна безвъзмездна сделка?
Да, така е с-но чл.25 от ТЗ.Благодаря,Ви и успешна нова седмица!
Благодаря!Успешна седмица!
След като ще увеличавате авансовата вноска, защо ще плащате само разликата от 4000 лв.? А 3300 кой ще ги плати?
Аз съм внесла 3300 лв. за 3-то тримесечие,затова сега ще до внеса 4000 лв.,а в декларацията ще посоча 7300 лева.Така мисля.
Аз и за трето съм внесла 3300,затова сега ще до внеса 4000 лева,а в декларацията ще посоча 7300 лв.Така мисля аз.
Аз мисля,че НОИ не трябва да ги известявам,но за оттеглянето на прокуриста от фирмата ще е достатъчно чрез нотариус,както е вписан така и да бъде отписан от ТР.За мое успокоение ще направя един Анекс,защото при започване съм съставила договор за прокура.Все пак трябва да го прекратя и ще го приложа към удостоверението от ТР.Така мисля аз.А в НОИ ще има информация от първата до последната Д1 за стажа.От НОИ ми казаха,че при пенсиониране стажа го взимат от Персонален регистър,защото те нямат нито трудови,нито осигурителни книжки.Много Ви благодаря за споделянето!
Благодаря, delphine!
Прокуриста при мен не е на трудов или граждански договор,а Договор за управление,който се приравнява към трудовите договори, но нищо общо с КТ.Месечното възнаграждение е включено във ведомостта за РЗ заедно с работниците на трудов договор,но като прокурист.Трябва ли да уведомявам ТП на НОИ за прекратяване на управленската дейност или не.Какъв документ трябва да съставя за прекратяване.Това ме затруднява.
Да, за едно тримесечие по 3000 лв.
Фирма ЕТ, временно спира дейността от м.12.2016 г.,или от 01.01.2017 г. От 2002 г. до момента се управлява от прокурист,който е вписан в Търговския регистър и получава възнаграждение по ДУ.Заплатата му се начислява във ведомостта за РЗ.Редовно се подава декл.обр.1 и 6.Въпросът ми е: Как да прекратя този договор като прокурист,защото фирмата вече няма нужда от такъв.Ще го отпишем от ТР,но във фирмата как да го освободя.По принцип той не е назначен,защото уведомление за прокуристи не се подава.Спирам да му начислявам възнаграждение след като се отпише от ТР или какво???????
Здравейте!Трябва да подам декларация за увеличение на авансовата вноска по ЗКПО за 3-то тримесечие на 2016 г.В ГДД за 2015 г. съм посочила авансова вноска от 3300 лева.Сега към м.11.2016 г. установявам,че трябва да увелича вноската с 4000 лв.В декларацията за 3-то тримесечие трябва да посоча 7300 лв. и внеса разликата в размер на 4000 лв.до 15.12.2016 г.Права ли съм?
Благодаря предварително!Усмихнат и ползотворен ден!
При оперативния лизинг няма ограничение за ползване на данъчен кредит за лекия автомобил.
Ограниченията от чл. 70 касаят придобитите или внесени леки автомобили, които са актив за предприятието, а не услугата по наемането на лек автомобил.
За Ваше спокойствие прилагам писмото на НАП по въпроса:
http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=2036:201307epischet&catid=39:epifin&Itemid=52

Благодаря Ви Ирена!Точно това указание прочетох в 6-то издание на АФА от юли 2013 г.,но за всеки случай,реших да споделя.Може нещо да не съм доразбрала.Благодаря!
Може да се придобие наетия при оперативен лизинг автомобил, след изтичане на срока на договора - ако има такова желание/намерение, но с една особеност - не от фирмата страна по договора или от собственика като физическо лице и т.н., а от трето лице, което "не е свързано" с наемателя. Това е заобиколния начин, но предварително се съгласува с лизинговата компания. В противен случай се счита за прикрит финансов лизинг и нямате право на данъчен кредит.
Много Ви благодаря! :good:
Най-грубо казано, финансовия все едно сте си купили собствен актив, а при оперативния - сте си го наели.
Благодаря,Ви за отговора!
Да,така е, но при опертивен лизинг лекият автомобил не трябва ли да се ползва само за икономическата дейност, т.е.,ако дейността е таксиметрови услуги,куриерски услуги или др.за които да се ползва лек автомобил.А  фирмата има само търговска дейност на едро със строителен дървен материал.Аз мисля,че данъчен кредит няма да се признае.Дали съм права.
Колеги,нуждая се от Вашата компетентна помощ!
При закупуване  на ДМА с договор на оперативен лизинг, ДДС се признава само в/у стойността на определената месечна такса,а за подръжка и ремонт също ли ще ми признаят ДДС.
Как е по изгодно да се купи ДМА на оперативен или НА финансов лизинг, относно признаване на ДДС.
Благодаря Ви,колеги!Много сте мили! :good: :smile1
Хубав следобед!