Разпределени дивиденти на трима съдружници в ООД по 8000 или общо 24000 лв. лева от неразпределената печалба за 2012 г. Внесен е данък 5%-1200 лв. Може ли да се изплатят от касата по 7600 лв.за всеки съдружник или е задължително с банков превод.
Благодаря!Хубав ден!
Здравейте! Моля за още поне едно мнение за корекция на дневници по ДДС, когато няма грешка в ДДС-то, а в име на доставчик и съответно ИН по ДДС.Трябва ли да подавам Уведомление или да съставя през м.07. корегираща СС.
Благодаря! И аз мислех така, защото не са изминали 12 месеца, но колежка ми каза, че въпреки това, трябва да подам Уведомление.А стойностна грешка няма.
Здравейте!
Допуснала съм грешка при изготвяне на Дневника за покупките по ДДС за м.06.2014 г.Грешката ми се състои в колона 07(име на доставчик) Техническа грешка при избор на код на доставчик при вписване на СС-я.Името, съответно и ИН по ДДС не отговарят на данните вписани във фактурата.Данъчната основа и начисленото ДДС са верни.Как, да изправя грешката?Трябва ли да подавам Уведомление до ТД на НАП или през м.07.2014 да изправя грешката си?
Предварително Ви благодаря!
Благодаря за отговора!
Реших да не я осчетоводявам защото в с-ка 304софтуера  ще ми иска количество.Стойността, намалена с Т.О. ще я разделя на количеството и ще получа нова ед. цена.Т.О. е отразена във ф-рата в момента на възникване на данъчното събитие, иначе ми се струва, че ще трябва да се издаде кр.известие.
Счетоводни записвания на търговска отстъпка при покупка на стоки.
304 -                100.00
Т.О.-                  -20.00( в коя с-ка -709?)
Дан.основа-        80.00
ДДС 20%            16.00
сума за плащане-96.00 лв.
Моля за помощ!
Благодаря Ви!Като, че ли варианта  със замерване на изразходваното гориво в резервоара ще е най точен.Така и ще направим.Благодаря!
Здравейте!
Фирмата има мотокар, който работи в двора на склада.Не мога да намеря нормативен документ за отчитане разхода на гориво на Мотокари.Чувала съм, че се отчита на отработени часове, но 1 отработен час на колко реални се равнява и каква е нормата?Къде да прочета?Ако някой има моят случай, моля за помощ.Карта на мотокариста имам, но нормата каква е не знам....
Предварително благодаря.
Подкрепям идеята за регистър на правоспособни счетоводители, като съставители на ГФО, срещу представяне на документи според изискванията на сегашният чл.35 от ЗСч, да се плати някаква административна такса и да се издаде документ.Но за изпити съм против.Та знанията не се ли обогатяват с всички промени в законите, които се правят всяка година и то по няколко пъти.Та ние не сме само счетоводители, а и администратори, хора за всичко.Това не означава ли, че сме наясно с всички изисквания на законите?!Ето затова подкрепям тезата за изисквания за стаж по специалността.
Аз и това си мисля, че ГФО на моята фирма занимаваща се със счетоводни услуги няма да мога да си го подпиша като съставител,а трябва да търся експерт да ми го подпише  и естествено да му платя.Ами това се отнася и за другите малки фирми.Не знам какво ще измислят големите глави от горе, но трябва да помислят за малките и средните и за нас счетоводителите, които години наред сме си  гледали съвестно работата.
Благодаря за подкрепата на среднистите счетоводители.Дано всички висшисти и среднисти успеем да се защитим.
Само кажете как.
Този сайт K&K много ми харесва.Има много добри и знаещи счетоводители и експерти!Нека заедно направим така, че да се защитим, за да успеем.
Подкрепям цитата на Дянкова, и коментара на Ирен.Аз съм със средно икономическо образование и стаж като счетоводител 23 години.Мисля, че и ние сме се доказали,натрупали сме опит и от социалистическото счетоводство, а повечето по време на демокрацията.За тези, които нямат икономическо образование съм съгласна , но за нас счетоводителите, какво, без диплом за експерт-счетоводител сме едно нищо.Трябва сами и с подкрепата на малките и средни предприятия да направим нещо общо и да извоюваме това, за което сме се доказали.Всичко е измислено за пари.Ще се купуват дипломи на поразия според мен.
А специално за такива като мен среднисти-счетоводители с голям стаж и опит в счетоводството ще бъдем ли класифицирани изобщо?????
Зададох глупав въпрос.Разбира се, че се признава.
Изплатено обезщетение по чл.222, ал.3 от КТ при придобиване право на пенсия за ОС и възраст, признава ли се за разход.Аз мисля,че да, но искам да споделя с Вас.Може и да греша.
Признава ли се данъчен кредит от НАП при извършени   разходите за ел.енергия и вода при наето помещение за производствени цели.Разходите са префактурирани от наемодателя.Наемодателя е ЮЛ.
Благодаря, не съм известена от фирмата, но ще ги попитам.
Имам следният случай: Работещ пенсионер по трудов договор си е направил пенсионно осигуряване в Граве България и плащането на  вноска е минало по с-ката на фирмената разплащателна с-ка.Какви са счетоводните записвания и възможно ли е да се правят такива вноски за с-ка на фирмата и каква е облагата за фирмата.
Благодаря предварително!
Закупен автомобил за 500 лева.
Трябва ли да направя записване по с-ка от гр.20 и следва ли да начислявам амортизации и със сумата на начислените амортизации да преобразувам резултата, или да не начислявам амортизации  и няма да има преобразуване на резултата? Мога лида го запиша, например в една под сметка от гр.30 или гр.20 с наименование ДМА под минимален стойностен праг и да не начислявам амортизации?
Благодаря! Приятна вечер!
Здравейте!
При подаване на ГДД по чл.92 се получи разлика в/у, която трябва да внасям лихва  по чл.89 от ЗКПО( авансовите вноски).Надявах се програмата на НАП да ми ги изчисли при попълване на декларацията и да ги внеса заедно с годишният данъка. но..........
Въпросът ми е, кога ще ги начислят и кога ще си внеса лихвите?.Или аз сама да си ги изчисля и да си ги внеса.