СС № 8
.............
3.2. Печалбата или загубата за отчетния период включва:
а) печалбата или загубата от обичайната дейност, и
б) извънредните статии.
..............
4.3. Като извънредни статии се представят:
...............
в) сумата на получените застрахователни обезщетения.

Благодаря за отговора delphine!
Имам и още един въпрос:Застраховките на автомобила също са платени от разплащателната сметка.Трябва ли да ги осчетоводя като разходи, след като фирмата не е осъществявала дейност и автомобила е ползван изцяло за лични нужди .Аз мисля,че няма да са данъчно признати и трябва да преобразувам резултата в ГДД или изобщо да не ги осчетоводявам.А данъка в натура съгласно чл.204 ал 1,т.4 трябва ли да начисля и  в/у 100% от р-дите за застраховки?
Здравейте!Запитването ми е следното:
Получена сума по фирмената разплащателна сметка за щета от Застрахователно дружество.Фирмата е недействаща от 2016 година.Няма приходи и разходи свързани с  дейността на фирмата.Следва ли да се отчете като приход и да се обложи с корпоративен данък в ГДД чл.92 за 2017 г.,или да стои като салдо в разчети със застрахователи?
Разходи за застраховки ГО,Автокаско,годишен данък МПС и винетен стикер облагат ли се с 10% данък по чл.204 ал.1
Аз правя точно това, което съм описала по-горе. Не водя специална аналитичност на овърдрафта. Тя все пак се покрива със самата сметка и кредитното и салдо показва усвоената сума от овърдрафта към всяка дата от движението на сметката .

Хубава и успешна 2018 година !
Благодаря Ви ,delphine!
Може при всяко усвояване да вземате операция 503/152, а при погасяване 152/503 като към 152 сметка може да си организирате съответна партида за конкретния кредит. Но това ми се струва излишно, по-лесно е както казва колежката да се отчита и в края на годината отрицателното салдо да се приключи с 152 по партидата на овърдрафта.
Благодаря Ви,miro!
Успешна 2018 година!
Осчетоводявайте си обичайно разплащателната сметка / все едно нямате овърдрафт /. В края на годината тя ще Ви бъде с кредитно салдо, което ще приключите 503/15....
Същата операция вземете със знак минус в началото на следващата година, за да продължите работа и да имате равнение с банковите извлечения.
Благодаря,delphine!Мен точно това ме притесни,че салдото ми в с-ка 503 че ще е кредитно.Но мисля,че все пак трябва да водя аналитичност за отпуснатия овърдрафт.В коя счетоводна сметка да запиша овърдрафта.Или не е необходимо?.Здрава,късметлийска и успешна 2018 година!
Честита нова година колежке.
По отношение на овърдрафта мога да споделя опит за съставяне на СС.
1. Зависи на отделна сметка ли е или е по обичайната разплащателна сметка. По разбрано е когато е на отделна сметка, зашото имаш по голяма яснота по отношение на усвоената сума. По този начин и паричния поток се прави по лесно.
СчС са следните: 503../15.. , след това имаш гр.20/503..
Благодаря за вниманието!
При мен разплащателната сметка на кредитополучателя,по която ще се усвоява и отчита кредита е  обичайната разплащателна сметка.Така пише в договора.Иначе,да!В отделна сметка е нагледно, но в моят случай ме затруднява  съставянето на СС. Моля,ако можете помогнете ми.
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
Бъдете здрави,щастливи и успешни!
Колеги имам нужда от вашата помощ.Изчетох доста за осчетоводяване на овърдрафт,но така и не ми стана много ясно.Може ли да ми помогнете за съставяне на СС при отпускане на овърдрафт?
Добро утро!Колеги няма ли кой да сподели мнение относно счетоводните записвания за отпуснат Овърдрафт за закупен поземлен имот.
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
Бъдете здрави,щастливи и успешни!
Колеги имам нужда от вашата помощ.Изчетох доста за осчетоводяване на овърдрафт,но така и не ми стана много ясно.Може ли да ми помогнете за съставяне на СС при отпускане на овърдрафт?
Да,питащата съм една и съща.Но за по-голяма сигурност реших да повторя искането за съвет .
Благодаря много!
Ако се спрете на чл. 134 ТЗ, лихвите не са задължителен елемент. Може и без такива, това не е заем, въпреки че сумите подлежат на връщане.
Допълнителната парична вноска не се отразява в капитала на дружеството.
Благодаря!
Има няколко варианта и все са правилни, но като стана дума за нещо безлихвено - парична вноска в ЕООД по чл.134 ТЗ ?

Иначе в ЕТ няма понятие като неразпределена печалба . :smile1:
[/quote
Да,няма такова понятие неразпределена печалба в ЕТ.Има салдо по с-ка 122-доход от дейността на ЕТ.Но как е най-правилно-да захрани с-ката със собствени средства,или заем от ЕТ или от собственика,като физическо лице?
Благодаря Ви ,delphine!
Колеги,нуждая се от вашият компетентен съвет,а именно:
ЕООД се нуждае от пари за закупуване на имот.Собственика на ЕООД е собственик и на ЕТ.По банковата сметка на ЕТ има пари,с които може да се захрани сметката на ЕООД.По какъв начин да стане това,за да е най правилно съобразено с данъчното законодателство към този момент.
1.С паричен заем от ЕТ на ЕООД;
2.Собственика да изтегли от банковата сметка на ЕТ ,като физическо лице за с-ка на неразпределената печалба и да захрани с-ката на ЕООД.
3.Може ли ако е заем да е безлихвен,или тъй-като са свързани лица трябва да има лихва за отпуснатия заем.
Как е най-правилно?Моля за съвет.
Благодаря!
Да, заемът все някога ще трябва да се връща :) При това с лихва, съобразена с пазарната. Но нали ЕООД-то ще има дейност, ще има приходи, парични постъпления , печалба, ...
Другият вариант е да се увеличи капитала ня дружеството. Погледнете и чл.134 от ТЗ.
[/quot
А върху лихвите няма ли да има данък?Става въпрос за 160 х.лева заем.И за това мисля.
Ами махнете я тази неразпределена печалба и преведете сумата на ФИЗИЧЕСКОТО ЛИЦЕ, собственик на ЕТ-то. Ползвайте Сметка на собственика или Разчети със собственика.
После това ФЛ да предостави един заем на ЕООД-то и готово.
Благодаря Ви!
И аз мислех така с този заем ще захраня банковата с-ка на ЕООД.А после този заем нали трябва да се връща на ФИЗИЧЕСКОТО ЛИЦЕ.Как ще стане?Не знам защо,но се затруднявам в разрешаване на точно този момент закриване на с-на на собственика в ЕООД.Помогнете ми,моля.Спорен четвъртък!
Имам следният казус:
Фирма ЕООД закупува имот.Собственика на ЕООД е собственик и на ЕТ, т.е. двете фирми са с един и същ собственик.За закупуването на имота на ЕООД не достигат паричните средства налични по с-ки каса и банка.
Как ЕТ-то може да помогне на ЕООД-то?
По банковата  сметка на ЕТ има 298 х.лева.Салдото по с-ка 122 на ЕТ е 299 х.лева.
Как с парите на ЕТ може да се захрани банковата сметка на ЕООД и какви счетоводни статии се съставят в ЕТ и в ЕООД?
Благодаря!
Разбира се, че това е най-важното. Като сме съветвали да си плащат дивидент са си правили оглушки, а сега да им кажем какво да правят, за да нямат проверка. Тези, дето са си платили дивидент и разпределили печалба сега нямат такива терзания.
Права сте delphine,но все от счетоводителя искат съвети.Аз мисля,че ако през периода м.01.07-30.09.2017 се разпределят дивиденти с 12 протокола например,това ще предизвика проверка,защото касовата наличност за 2016 г.остава същата.А ако се коригира декл.по чл.92 е по-малка вероятността за проверка.Управителя обаче настоява за разпределяне на дивидент за 3-то тримесичие.Става въпрос за 120000 лв.
По принцип санкциите са упоменати в съответните закони - каква би била причината да не се налагат и в този случай ? Тъй като срокът за подаване на коригираща декларация е 30.09.2017 г. едва ли някой знае в момента какво следва. Всъщност съгласно законите следват санкции и лихви, но явно ни се иска да вярваме, че приятелското отношение на НАП ги изключва именно сега.

Явно моментът е такъв, че всеки търси някой с опит в ситуацията, но сам не желае да опита. Разбираемо защо. :smile1:
В крайна сметка как е по-добре да коригираме или да изплащаме дивиденти,за да се избегне проверка?
Здравейте колеги,
а някой вече подал ли е коригираща декларация по чл.92 заедно с декл.55 и чл.73? Знае ли са какви са санкциите за късно подедните декларации 55 и73? Ако има някой с опит да сподели.
[/quote
Декл.чл.55 от ЗДДФЛ-500 лв.,справка чл.73 от ЗДДФЛ-250 лв.