Собственикът на фирмата ми обясни,че от 2007 година не се предоставя списък с регистрираните камиони за вадене на копие на лиценз.Международния лиценз се издава на името на фирмата,копията също.Никъде не се цитирали номера на МПС.Освен да вървя да питам данъчните....
Мислите ли,че са прави?Лошото е,че ми предстои още един такъв транспорт.Хептен се ошашках!
Вашият въпрос: Здравейте,ние сме търговска ф-ма.Купуваме и продаваме камиони от ЕС и Швейцария.Купихме камион от Швейцария,за нас е стока,но за да не се връща празен го натоварихме с две леки коли,които са на името на друга фирма,регистрирана в България по ДДС.Техните коли също са закупени от Швейцария.Разполагаме с лиценз за извършване на международен транспорт.Питането ми е-мога ли да издам фактура за транспорт на тази българска фирма -основание:извършен транспорт Швейцария-България с нулева ставка ДДС по чл.30 от ЗДДС при условие,че този камион в който са натоварени техните коли не е включен в нашия лиценз за международен транспорт?Този камион е стока за нас,която ще се продаде.

Отговор:
За да можете да приложите нулева ставка за транспортна услуга по чл.30 ал.1 от ЗДДС, следва да разполагате с документите по чл. 23 ал.1 от ППЗДДС, а именно:


Фактура за транспортната услуга

Международна товарителница /CMR/, в която сте длъжни да впишете номера на превозното средство, с което осъществявате транспорта.

Лиценз за международен  превоз на стоки.


В лиценза за международен транспорт  няма вписани превозни средства и реално бихте могли да ползвате едно от копията, които имате, за да осъществите транспорта. Погледнато така, формално ще отговорите на условията в правилника, за да приложите нулева ставка за услугата.  При проверка обаче ще се установи, че това превозно средство не е включено в списъка на превозните средства към лиценза.  Такава проверка от страна на НАП, ще доведе до установяване на нарушение на Закона за автомобилните превози.  Изискването на ППЗДДС за наличие на лиценз за международен транспорт не е просто формално. Ясно е, че нормата изисква спазване на  условията на ЗАП, за да приложите нулева ставка.   В случай, че извършите услугата  в нарушение на ЗАП, считам, че не можете да приложите нулева ставка за тази услуга.
 
 Благодарим Ви,

Екипът на PortalSchetovodstvo.bg
ето този отговор ми дадоха.
Делфинче,много ти благодаря.Успокоих се.Реално наистина услугата е извършена.
То да си призная,до сега при ревизии никога не са ми искали лиценза.Годишно имаме 4-5 издадени фактури за транспорт,но все са били в рамките на ЕС .За първи път издавам такава по чл 30.
Тя е нулева,ама ако камионът е включен в лиценза.
От това ме е страх,че ако поискат документ,ще видят че този камион не влиза в лиценза.
А ако бях издала фактура с начислен ДДС ,то тогава според мен нямаше да признаят ДДС -то на нашия клиент.
Да,даже си признавам,че ще получа възнаграждение ,което не укривам от НАП.Само да не се заядат за ДДС-то....че е приложена нулева ставка.
Ужас,лошото е ,че издадох вече фактура.
Здравейте,ние сме търговска ф-ма.Купуваме и продаваме камиони от ЕС  и Швейцария.Купихме камион/за нас е стока/,но за да не се връща празен го натоварихме с две леки коли,които са на имато на друга фирма,регистрирана в България по ДДС.Питането ми е-мога ли да издам фактура за транспорт на тази българска фирма -основание:извършен транспорт Швейцария-България с нулева ставка ДДС по чл.30 от ЗДДС при условие,че този камион в който са натоварени техните коли не е включен в нашия лиценз за международен транспорт?Този камион е стока за нас,която ще се продаде.
Сервиза е издал фактура на наше име и съответно вече е платена от нас.Клиентът ,след като ние му издадем фактура -ще плати на нас.Може и без печалба.Какво правя при тази ситуация?
Здравейте,преди време продадохме тов.автомобил на регистрирана по ДДС фирма.В момента камионът се намира в сервиз.Извършен му е ремонт и понеже ние имаме отстъпка в този сервиз ни издахоха фактура за ремонт на наше име.Аз съответно ще префактурирам този ремонт на купувача.Как да издам фактурата-в нея да напиша префактуриране на ремонт или само ремонт?Собственикът иска и малко печалба да има във фактурата.Ние нямаме лиценз за ремонт.Моля,посъветвайте ме как правилно да напиша фактурата.
Здравейте,моля да ми помогнете по следния въпрос:ние сме търговска фирма,но имаме и камион за извършване на международен превоз.Продаваме едно ремарке на клиен в Чехия.Клиентът иска да му го доставим в Чехия,като съответно му издавам фактура за ВОД на стока и фактура за превоз България-Чехия.Проблемът ми е,че клиентът преведе авансово цялата стойнос за стоката плс транспорта.За стоката не би трябвало да издавам фактура за аванс .Но как да процедирам със 100 % аванс за транспорт,който все още не е извършен,ще бъде извършен в началото на юни.Трябва ли да издавам фактура за аванса и какво трябва да направя когато реално бъде извършен този транспорт?
А да цитирам ли и чл 21,ал 2 от ЗДДС?
Здравейте,регистрирани сме по ДДС.Извършваметранспорт България-Германия.Фактурираме на немска фирма,регистрирана по ДДС в Германия.Кой член от ЗДДС да цитираме в издаваната от нас фактура?
Много благодаря!
Весели празници!
Здравейте,дружеството ни е регистрирано по ДДС.Закупихмеавтомобил втора употреба от ФЛ ,нерегистрирано по ДДС от България.Покупката е с нотариално заверен договор за покупко-продажба.Трябва ли да отразим тазипокупка в дневник покупки и ако трябва с какъв вид документ?
Здравейте,дружеството ни е регистрирано по ДДС.Закупихмеавтомобил втора употреба от ФЛ ,нерегистрирано по ДДС от България.Покупката е с нотариално заверен договор за покупко-продажба.Трябва ли да отразим тазипокупка в дневник покупки и ако трябва с какъв вид документ?
според вас в кое перо на опп да ги сложа-             Парични потоци, свързани с трудови възнаграждения
или в
             Други парични потоци от основна дейност
Здравейте,къде посочвате внесените осигуровки през годината на самоосигуряващо се лице в Отчета за парични потоци?
Осигуровките през годината ги плащам по ЕГН ,но от сметката на дружествато.
Накрая на годината собственика погасява тези осигуровки.
Огромно БЛАГОДАРЯ!