Ако имате обявен писмен ДУК и възнаграждение в него, мисля ще търсят осигуровки по тази сума.
В декларация 6 не се посочва данъка по граждански договори. Няма осигуровки, така че няма Д6. От тази година данъка се декларира в декларацията по чл.55.
Имах такъв случай през декември 2012. Дори звънях в НАП. Казаха, че не се подава Д1.
Здравейте,

Моля за помощ по следния въпрос, ако някой се е сблъсквал.

Българско ООД има управител австриец. Няма други назначени във фирмата, а тя извършва консултантска дейност. Управителя получава възнаграждение по ДУК, което не се облага с данък по СИДДО. Колегите преди мен не са го осигурявали досега. Поставих му въпроса за осигуряването и получих отговор, че притежава "Е1", който е валиден в цяла Европа и по тази причина не дължи осигуровки в България. Осигурява се в Австрия. Никъде не можах да намеря информация за този сертификат и дали наистина освобождава от плащане на осигуровки, а ми е важно, понеже ми предстои да възстановявам ДДС и предполагам ще възникне въпроса кой извършва консултациите?

Благодаря много!
Здравейте,

да попитам нещо и аз по темата. Ако може някой да помогне.

Австриец, управител на ЕООД. Няма назначени във фирмата, но фирмата извършва консултантска дейност и има приходи. Получава веднъж гошишно възнаграждение по ДУК.

Колежката, която е водила фирмата преди мен (аз я водя от 3 мес) не го е осигурявала по никакъв начин. Но днес се позамислих дали е правилно това.

Моля за мнения :)
Ами полага труд от гледна точка на това, че ще има приходи, а друг не е назначен във фирмата за момента. А иначе няма възнаграждение. Ще започне да получава като тръгнат нещата след няколко месеца.
Това с данъка нещо обаче не ми е ясно. Върху какво ще го изчислявам след като няам възнаграждение?

И одържа ли го фирмата след като е СОЛ?

Тук май нещо издишам....
Здравейте,

Честита Баба Марта! Да сте живи и здрави и винаги усмихнати!

Сефа на въпроса ми:

имам управител и едноличен собственик на ЕООД. Няма други назначени във фирмата. Не получава възнаграждение и няма ДУК. От 1-ви март обаче фирмата започва дейност (регистрирана е в края на януари 2013) и мисля да регистрирам управителя като СОЛ (съдружник полагащ личен труд). Горе долу съм наясно какво следва да правя, но още едно потвърждение от хора с повече опит от моя никога не е излишно:
1. Като цяло правилно ли съм се ориентирала как да го осигурявам?
2. Трябва ли да подам нещо друго освен Декларацията за регистрация на СОЛ?
3. Осигуровките на 420 лв ли се внасят?
4. По ЕГН на лицето или през БУЛСТАТ на фирмата е осигуряването?
5. При положение, че лицето реално не получава възнагражение, как ще стане изчисляането на окончателния осигурителен доход в декларацията за 2013 г.?

Много благодаря за помощта!
Бихте могли да проверите дали е възможна корекция с оглед на това че не е изтекъл сока за подаване. Не мисе е налагало, просто си разсъждавам...
Можете да подадете коригираща декларация.
Здравейте,

имам следния въпрос. Фирма издава фактура за консултантски услуги за периода 10-12.2012 на дата 31.01.2013. Какво да правя с прихода от тази фактура? Трябва ли да го включа към резултата за 2012 год или не? Има ли някакви условия на база, на които да преценя за коя година да го отчета? Четох счет.стандарт за приходите, но нещо не се можах да намеря отговора.

Благодаря предварително на отзовалите се!
Здравейте,

по коя сметка на НАП трябва да се плати имуществена санкция по ЗДДС, наложена с Наказателно постановление от 2011 год.?

Благодаря!
Благодаря за отговорите!

До този извод стигнах и аз- че дори да няма уговорено възнаграждение, ще трябва да го осигурявам като собственик. А след като започне да получава възнаграждение, по ДУК и евентуално като СОЛ, тъй като е възможно да бъде единствен служител във фирмата известно време.

И да, няма приходи, не значи непременно няма дейност. С една дума, няма да пропуснат да ми вземат осигуровките :)

Благодаря още веднъж!
Здравейте,

въпросът ми е следния: Лице се осигурява от 09.2012 само за здравно и подава Декларация 7. През януари 2013 става едноличен собственик и управител на ЕООД. Предвижда да получава възнаграждение за това, но след 3-4 месеца когато започне да реализира приходи. Въпросът ми е може ли дотогава да продължи да си внася само здравни вноски, както до момента при положение, че не получава доход като управител и след като започне да получава доход след няколко месеца да започне да се осигурява върху този доход (това ще бъде вписано и в договора за управление)?

Благодаря за помощта!
Да, знам, че ще се наложи подаването на декл. по чл.73 и по ЗБУТ, но забравих да ги напиша. Що се отнася до по- специфичните, за тях се информирам. Аз имах предвид по- скоро това, което всеки подава и няма разминаване.

А за НСИ- знам какво е, но доколкото си спомням преди се подаваха отчети заедно с ГДД в НАП и отделно в НСИ. Правилно ли се ориемтирам, че сега са отчетите в НСИ и после номера им в ГДД?

Благодаря на отговорилите!
Здравейте,

предварително се извинявам, че въпросът ми може да Ви се стори елементарен, но за първа година приключвам сама и не искам да пропусна подаването на някой отчет или декларация. Моля да потвърдите дали има още нещо освен:

1. Попълване на отчетите на сайта на НСИ
2. Подаване на ГДД, в която се вписва вх.№, получен при подаване на отчетите в НСИ
3. Публикуване на ГФО до 30.06.2013

И още нещо само да попитам: Отчетите в НСИ заместват и едновремешната статистика ( имам някакъв бегъл спомен от това, но бях в майчинство дълго време и не съм сигурна)- така ли е? Къде се подава счетоводната политика- помня, че имаше такова нещо?

Много благодаря!
В нашето дружество сумите, изплатени на адвокати по фактури се включват в справката по чл.73.
Здравейте,

по този повод да попитам правят ли авансови вноски дружества които са на загуба през 2012 или зависи само от прогнозите са 2013, без да се взема предвид 2012?