Здравейте,

заплатите за м. 01 2014 начислявам и плащам на 30.1.2014, както и един ГД за м. 01.

Мога ли в Д6 в три колони съответно с код 5 за осигуровки за заплати, код 4 за ГД и код 8 за данъка по трудовите правоотношения да декларирам всичко наведнъж като си пусна декларацията в понеделник на 03.2.2014 год? Или трябва отделна Д6 само за данъка?

Четейки ми се струва, че мога, но с тия промени имам чувството, че правя заплати за първи път :)

Благодаря!
Бих искала да допълня питането за личния труд на собственика с още един въпрос, касаещ изравняването на осигурителния доход, който ще трябва да направя догодина.

Ако получава възнаграждение през всичките 12 месеца на 2014 год. е ясно, че в края на годината при попълване на Приложението в ГДД целия доход за годината ще се раздели на 12 месеца и ще се нанесат сумите в таблицата. Как се процедира, ако да речем получава доход през първите 6 месеца, а след това не си изплаща? И възможна ли е хипотеза, при която внася през тези първи 6 месеца да кажем вноски върху получаваното възнаграждение, а след прекъсване на изплащането му внася на 420 лв (не е упражнявал дейност през 2012 год. като СОЛ)?

Иска ми се да мога да го насоча при определяне на осигурителния доход, върху който ще внасяме авансово вноски през годината, за да не се получи накрая, че е надплатил.
Няма нищо, важното е, че го уточнихме.

Благодаря сърдечно още веднъж! Лек ден и спорна работа  :smile1:
Благодаря, delphine! Ще го помисля.

"В хипотезата, при която съдружникът е получил доход за полагане на личен труд в дружеството и подлежи на задължително осигуряване съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО в качеството си на съдружник, декларация образец № 1 „Данни за осигуреното лице” се подава чрез дружеството, като в т. 12 „Код за вид осигурен” се попълва код – 12. В тези случаи, освен данните, свързани с държавното обществено осигуряване, допълнително задължително осигуряване и здравно осигуряване, се попълват и полетата на точки 31, 31а, 32 и 33. В поле 31 се вписва начисленият месечен облагаем доход, а в поле 31а - начисленият месечен данък (размерът на начисления от работодателя данък по чл. 42, ал. 4 от ЗДДФЛ)."

Това е от писмото в по- предишната публикация. Тук пише, че се посочва данъка в Д1  :hmmm:
По т.7 - обр.1 е за ЕГН, а обр.6-за ЕИК. :smile1:

по т.2 процедирам като Алфа, въпреки , че има и други мнения по въпроса. Всеки си преценя.

Това означава, че изплащате възнаграждението, намалено само с данъка. А СОЛ си внася пари в касата?

А може ли да стане, както си го представям (чрез намаляване на сумата за изплащане на СОЛ)?
Да, така е. Посочва ли се в Д1 удържания данък?
Здравейте, колеги,

предстои ми от този месец да започна да изплащам на СОЛ собственик на ЕООД възнаграждение за личен труд. До м. 12 2013 се е самоосигурявал на 420 лева и не е получавал възнаграждение. От началото на 2014 год. иска да за почна да му начислявам и съответно плащам възнаграждение. Тъй като не съм изплащала такова до момента се опитвам да си систематизирам нещата (документи, декларации, начисления, срокове и т.н.), за да съм наясно и да върви всичко гладко. Поизчетох доста, но знам,че във форума има хора, които са наясно и ще ми бъде ценно Вашето мнение дали не пропускам или бъркам нещо.

1. Сключваме договор със собственика. Той не се обявява в НАП, не се налагат действия относно вече подадената миналата година ОКД-5.

2. Начисленията са единствено за възнаграждението и данъка, като ако през фирмата се плащат осигуровките, ги приспадам от облагаемата сума. Това означава ли, че при самото плащане на осигуровките кредитирам 421 и съответно изплащам на СОЛ възнаграждението намалено с осигуровките му?

3. В платежното с осигуровките като задължено лице СОЛ ли се посочва, независимо, че се плащат от банковата сметка на фирмата?

4. А в платежното за данъка задълженото лице дружеството ли е?

5. Деклариране: Д1 под Булстат на дружеството с избрания осигурителен доход, нетен доход също осигурителния. Кодът 12 ли е? Срокът е 25-то число на следващия месец.

6. Д6 пак ли от дружеството се подава чрез неговия Булстат? Тук мисля, че само данъка трябва да посоча. Кодът 8 ли е? Срокът е от 1-во до 25-то число на месеца, следващ месеца на удържане на данъка.

7. Ще ми приеме ли Д1 и Д6 при положение, че Д1 и Д6 няма да са равни?

Пропускам ли нещо?
Много благодаря на всички, които ще вземат отношение!
Някой може ли да ми отговори какво да очаквам в случай, че и аз и управителя на счетоводното предприятие отговаряме на изискванията в ЗСч, но като съставител съм посочила само моето име. Фирмата има договор с фирмата, в която съм на трудов договор.

Благодаря!
Вижте дали това няма да Ви е полезно. Може би става въпрос за транзитна продажба.

http://ezines.zakonnik.net/2009/viewzine.php?id=7672
В декларацията по чл. 55 се деклараира именно удържания данък, който ще внесе осигурителя. След като няма такъв, съответно не се и подава декларацията.
Благодаря много!

Ние сме регистрирани по ЗДДС, но ни предстои регистрация по режима за касова отчетност и се колебаех дали услугите, които сме извършили на клиенти от ЕС трябва да се включат в облагаемия оборот.
Здравейте,

бих искала да попитам още нещо във връзка с изчисляването на облагаемия оборот по чл. 96: включват ли се услугите по чл. 21 ал.2 т.е. с място на изпълнение извън територията на страната?

Колебанието ми идва от факта, че в чл. 12, където е дефинирана "облагаема доставка" се казва, че мястото на изпълнение трябва да е на територията на страната. (като в края е добавено "освен в случаите, в които този закон предвижда друго").

От друга страна в чл. 69  чл. 2 е записано, че за целите на ал. 1  такива услуги се приравняват на облагаеми.

Моля за мнения! Благодаря!
Здравейте,

Съгл. т.26  буква "з" от параграф 1 на ДР на ЗДДФЛ и изменение в сила от 01.01.2014 г. доходите по ДУК с чуждестранни лица вече не са трудови. Би следвало да е декларацията по чл. 55, но нека и друго колеги се включат.

Що се отнася до удостоверението от НАП за удържания данък, сигурно ще му е необходимо, за да не плати данък за този доход в страната, където се облага.
Здравейте,

прикачам едно Разяснение на НАП. Надявам се да Ви е от полза.
Здравейте,

моя въпрос също е свързан с изчисляването на облагаемия оборот във връзка с регистрация по режима за касова отчетност на ДДС.
Дружеството извършва услуги на клиенти и също като в примера по- горе включва във фактурите суми на направени разноски. Едните са например платени държавни такси и други, които са с документ на името на клиента и не влизат в данъчната основа съгл. чл. 26  ал. 5 от ЗДДС. Има обаче и такива, които облагаме с ДДС, тъй като или документа не е на името на клиента или няма как да бъде (напр. банкови комисионни за плащанията). Та въпроса ми е свързан с тези разноски- включват ли се при изчисляването на облагаемия оборот и ако да, всичките или част от тях?

Благодаря!
Трябва да начислите дължимия данък т.е. 7.

Това е моето мнение.
Здравейте,

ако Ви разбирам правилно първият период е м.12 2013. Следователно (освен ако не рилагате чл. 92 ал. 3 от ЗДДС) ще си искате ДДС-то в края на 3-тия период или това е м. 02 2014, ако приемем, че сте на възстановяване м. 01 и м.02.
Ще Ви направят проверка. Обикновено искат следните неща- обяснителна записка за дейността на фирмата, как се финансира, има ли търговки обекти, справка за активите, копия на фактури, договори, плащания, кадрова обезпеченост. Може и да пропускам нещо. Зависи и от конкретната Ви дейност разбра се.
А ще ми приеме ли декларации и дневници за 12 2013, без да е инсталиран ъпдейт на програмата?
Чл. 73а. (1) Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване – платци на доходи, предоставят на Националната агенция за приходите информация за доходите от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на недвижимо имущество, както и за доходите по чл. 37, ал. 1, т. 9, начислени и/или изплатени в полза на физически лица, местни на друга държава – членка на Европейския съюз. Информацията се предоставя веднъж годишно с декларацията по чл. 55, ал. 1, подавана за четвъртото тримесечие на годината.



аз не мога да се сетя къде по-точно може да се обобщи това в дек по чл. 55, или да очакваме изменения в нея или някое приложение..
не намерих нищо? Или не съм разбрал нищо?

Как да декларирам доход от ДУК на лице от ЕС в декл. по чл. 55 при положение, че не удържам данък.

Много се чудя по този въпрос  :hmmm:

За него подавам декларация по ДОПК, тъй като прилагам СИДДО.