Благодаря за отговорите! Ще преценя кой вариант е най- удобен.
Здравейте,

изчетох темата и само, за да съм сигурна, че съм разбрала правилно ще си напиша казуса и съответно до какъв извод стигам.

СОЛ собственик на ЕООД, няма доход, самоосигурява се на 420 лв. Д1 му подавам чрез Булстата на фирмата, от фирмата съм упълномощена.

Сега за годишната Д6, доколкото разбирам, трябва да се подаде с ЕГН на СОЛ, който да е като нов осигурител в програмата на НАП. След като не съм упълномощена от СОЛ да го представлявам пред НАП, трябва СОЛ да си подаде с негов КЕП Д6, да ме упълномощи отделно или да си я носи в НАП.

Правилно ли съм разбрала?

При подаването по ел. път предполагам се отмята, че няма основание за подаване на Д1 и за период се посочва при прикачването на файла Януари- Декември 2013.

Благодаря!
Няма как да е равен, ако сте начислили данъка- бил той отсрочен или дължим за съответната година.

Ще се равнят с оборотката преди начислен данък.

Това е моето мнение.
Здравейте,

умувам над следното и по- точно дали следва да се включи в Приложение 4:

Префактуриране на наем между свързани лица. Едното си получава фактура от наемодателя и го префактурира веднага на свързаното дружество. Разчет ли е или не е и съответно да декларирам ли? Не е малка сумата на годишна база  :hmmm:
Собствениците ли?
Точно заради тази т.4.2, буква "а" от указанието съм се хвърлила в размисли.
Колеги споделете, моля Ви!

Аз ги декларирах вноските по чл. 134 от ТЗ. Мсля, че ясно е казано, че се декларират. Не виждам проблем в това, че собствениците са покрили временен недостиг на парични средства в дружеството. Все пак си е регламентирано в ТЗ.

Какво по- точно Ви притеснява?
Обвързва се с данните от баланса

Аз лично не виждам как ще го обвържат с баланса или с каквото и да е друго.
Здравейте, колеги,

имам следния може би елементарен въпрос, но все пак ми се иска да споделите: Група предприятия ли са (за целите на справката на НСИ) български дружества с общ собственик българско ФЛ?
Би трябвало отдолу под самата част вляво да виждате бутон "Премахни". След като натиснете, ще изключи самата част и вляво където виждате частите на декларацията, част VIII няма да свети в зелено. Ама че неясно го обясних. Дано ме разбрахте :)
 
Аз да си продължа с въпросите.
Попълних ГДД, при което на проверка и подаване ми изписа следното.
Глобална проверка:
Стойността на ред 1, Справка 1, Част VIII, трябва да е равна на стойността на ред 1.1, част VI.
При положение, че в част VI в т. 21.5 съм посочил, че ДЗЛ не е задължено да извършва авансови вноски и тнт.... не би ли следвало в част VIII да не трябва да се попълва нищо, както си пише отгоре?
Пробвах да въведа размера на нетните приходи от продажби за 2013г. и така ще ми я приеме, но се опасявам да не е грешно?

Ако не сте задължени съгл. ЗКПО да правите авансови вноски, изобщо не попълвайте тази част. Не трябва да е активна, така да се каже. Така мисля аз. Пише го и на самата част VIII ( че не се попълва, ако лицето не трябва да прави авансови вноски).
Решението не е сделка.
По същата логика, ако през 2012 г. е сключен договор за доставка на стоки, но доставките са извършени през 2013 г. не би трябвало да ги обявяваме.
А трябва.

При заеми и вноски по чл.134, сделката е самото отпускане на средства, понеже това е "парична" услуга.
Указанието да не се следи паричния поток е за случаите, когато сделката е примерно доставка на стоки или услуги, а паричния поток е плащане по нея.

И аз разсъждавам по този казус с вноските по чл. 134 от ТЗ.
Съгл. Указанието трябва да се декларира стойността на изпълнението за 2013 г., което изпълнение, според мен, е сумата на предоставените парични вноски.  Посочено е, че това не се отнася до заемите. А по- натам в Указанието (т.4.2) се казва, че паричните вноски не са заеми. Така че, според мен, следва да се декларира сумата, отпусната през 2013 год.- това е изпълнението, когато говорим за вноски по чл. 134.

И още един цитат от казанието : "Гореизложеното може да се обобщи по следния начин: независимо от вида, формата и момента на постигане на съответната  договореност (сключване на сделката), ако по същата има изпълнение през 2013 г. и към момента на изпълнението лицата са свързани или някоя от страните е лице от юрисдикция с преференциален данъчен режим, се декларира обемът (стойността) на изпълнението."

Моите случаи са:

1. Решение на едно личния собственик през 2013 да предостави 500 лв, реално е предоставил 150 лева- Тук мисля да декларирам 150 лв.
2. Решение на собственика през 2012 год. да предостави някаква сума. Част от нея е предоставена през 2013 г.- Тук мисля да декларирам предоставеното през 2013 г.

Моля споделете и Вашето виждане по въпроса.
Точка 4.3 от указанието изключва договорите за управление за деклариране, с изключение на тези по чл.37 ал.1 т.9:

26. "Трудови правоотношения" са:

з) (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) правоотношенията по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия, извън случаите по чл. 37, ал. 1, т. 9;

На практика за деклариране остават само тези по чл.37 ал.1 т.9:

Чл. 37. (1) (Доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) С окончателен данък независимо от обстоятелствата по чл. 13 се облагат доходите по чл. 8, ал. 11 и следните доходи от източник в България, начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, когато не са реализирани чрез определена база в страната:
9. доходи от управление и контрол, от участие в управителни и контролни органи на предприятия.

А това, че влиза в сила от 01.01.2014?
остават за деклариране договори за управление и контрол с изпълнител друго ЮЛ - има такива случаи, когато представляващият едно дружество също е дружество, а не физическо лице

В т. 26 буква "з" от ДР на ЗДДФЛ има промяна в сила от 01.01.2014 год. Там са изключени ДУК по чл. 37 ал. 1 т. 9.

Това означава ли, че ДУК с чуждестранно лице за 2013 не се декларира?
Според мен е в срок до края на месеца, следващ тримесечието, през което е взето решението за разпределяне на дивидент- чл. 65 (2) от ЗДДФЛ.
Не се дължи ДДС на държавата, щом не е получено плащане.

Но фактурата се включва в дневника на продажбите. Просто не участва при формиране на резултата за периода.
Доколкото разбрах аз, четейки и осмисляйки логиката, доставчика ще внесе цялото ДДС, а клиента ще ползва ДК, след като плати, като сам си състави протокол.
Управителя на една от фирмите има такъв формуляр. Съответно плаща осигуровки в Австрия. Възнаграждението му се изплаща, без да се удържат осигуровки. Не знам дали преди мен са го представяли някъде. Поех фирмата скоро.

Тамошния "НАП" издава удостоверението.
Мисля, че щом не са Ви платили, не внасяте. Ако и когато това се случи, тогава ще си пуснете протокола и съоветно ще дължите ДДС-то. Нали това е смисъла на режима.

Бихте ли споделили за проверката при регистрация. Искат ли много документи? Бързо ли става?
Мен ме притискат собственици на две от фирмите да ги регистрирам, а съм затрупана от работа и не знам как ще смогна.

Благодаря!
Аз имам ето тези:

9859 6031
9859 3071
9859 3207