Здравейте! Въпроса ми е дали се подава Д6 на лице, което е в болничен? Ако се подава, как се вписва? Благодаря! :)

Д6 не се подава за всяко лице поотделно, а обобщено за осигуровките и ДДФЛ на всички работници .
За лицата в болничен се дължат осигуровки. Поне здравни.  И тези дължими осигуровки се включат в сумите по "пера".
Предприятията са различни. Може

ПП Ако го стягате за борсата, гответе се за проверка
В приложението за НОИ не се отбелязва дали болничния е първичен или продължение.
Щом между двата няма работен ден, за втория няма 3 дни от работодател.
Друго не Ви интересува. В дневника си ги описвате както са издадени - като първични
Ако не си плащате възнаграждение за личния труд, няма да имате осигуровки за довнасяне. Ако си плащате по ≤610 лв, също няма да довнасяте.
Пет процентния данък не е задължителен. Само ако си усвоите част от печалбата като дивидент.

 Намерете си счетоводител!
Разбрах какво искате на ни обясните. Интересен прочит на законите.  :hmmm:

Ще Ви задам още един, последен въпрос: занимавали ли сте се някога по договор и срещу заплащане с ТРЗ, счетоводство и/или осигуряване?
До уточня тогава:
При двамата работодатели е бил на ТД на 5 дневна работна седмица и 8-часов работен ден. И при двамата за посочените периоди няма отпуски и други отсъствия.
При работодател А е отработил 1/2 от всичките работни дни а месеца, а при работодател Б 1/3 . В периода 16 - 19-ти е бил без работа без да получава обезщетение за безработица.
Помолих само за две числа: осигурителен доход, върху който се дължат осигуровки от работодател А и осигурителен доход, върху който се дължат осигуровки от работодател Б. Ако ми трябват други обяснения, ще поискам в последствие.
Следя темата с интерес, но така и не разбрах какво се има предвид под "удържани в повече осигурителни вноски" и "платен по-малко данък"?
Ще задам въпроса си с пример:
От 01 до 15-ти едно лице работи при работодател А с месечно възнаграждение 7000 лв и за отработените дни от месеца получава брутно възнаграждение 3500 лв. Сумата се плаща на 25-то число на текущия месец. МОД за длъжността - 2000 лв
От 20-ти започва работа при работодател Б с месечно възнаграждение 6000 лв (будала си е човекът) и за отработените дни получава 2000 лв. Сумата се плаща на 10-то число на следващия месец. МОД за длъжността - 2100 лв.

gergenetsite,  бихте ли отговорили само с две числа: върху какъв осигурителен доход се начисляват осигуровките при работодател А и върху какъв при работодател Б?
Предварително благодаря!
На с/ка 604 не може да бъде, защото там са начислени 610лв, а не тези, които реално се изплащат

Мисля, че точно 604 е мястото, където би трябвало да водите аналитичност.
Нали там начислявате възнаграждението. Начислявате 610, плащате 610. От тези 610 СОЛът си погасява част от задълженията по разчетите със собственика (данък, осигуровки....)
За юли - заличаваща
За юни - корекция или заличаване, според наличието на работни дни.
Едновременно с това коригирате и Д6. За м.06 май ще трябва предписание
Вписват се обезщетенията, които се дължат. Ако няма обезщетения, не се вписва нищо. Ако много държите, може да напишете "не се дължат обезщетения"

Понеже прекратяването е по чл.71, задължително посочете по чия инициатива е.
Всичко може :)
Той и от заплатата си може да се откаже.
Според юристите отказът от права няма правна стойност. Т.е. ако не си иска обезщетението, дори да е изразил отказа си писмено, Вие не сте освободени от задължението да го начислите и платите. Давността на вземането е три години.
При 20-дневен годишен отпуск - 2 дни.

Предния работодател не Ви интересува, освен ако там е ползвал повече отпуск, отколкото му се е полагал за отработената част от годината
нямам право на парично обезщетение т.к. последният ми трудов договор е бил със срок 8 месеца
Наистина ли точно това е мотива за отказ? И само това ли?
И при регистрация от 05.01., чак сега ли получихте отказ?

ПП  Не се заяждам. Любопитно ми е
Касов апарат - ако имат. :)
Нали питането (поне според заглавието) е за свободна професия
 А самата заповед за освобождаване с коя дата да се издаде, защото старата директорка я освобождават и нея от 17.08. и тя не може да подпише заповедта.
Ще издаде заповедта с по-ранна дата и ще я подпише докато е на работа
Ако нямате такава регистрация годишно плащате осигуровки и данък с подаване на Годишна данъчна декларация до 30-ти април.

Здравейте, явно разбирате от осигуряване на лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Искам да попитам: тези лица, попадайки  в обхвата на чл.4, ал.3, т.2 на КСО, не са ли задължени  да се самоосигуряват авансово върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година (чл.6, ал.8 от КСО) и след това да правят годишно изравняване на база реалния доход? Регистрацията като самоосигуряващо се лице не е ли задължителна в седемдневен срок от започването на дейност?
На по-различно мнение съм.
В ЗБДОО чл.9 т.4 е уточнен максималния размер на месечния осигурителен доход.
Ако авансовото осигуряване е на реалните месечни доходи няма как да има изравняване при тези примери. Или в месеца с реален доход 1000 не се довнася до 3000, в месеца с реален доход 5000- авансовото осигуряване е за доход 3000.

Не заблуждавайте питашите. Преди да пишете, че трябваше да си уточните какво е"реален месечен доход" при СОЛ - точно колкото е получил всеки месец, или 1/12 от общия годишен доход.
Ако се осигурявате за ОЗМ, то и при годишното изравняване довнасяте и за ОЗМ. Няма възможност за избор.
ок параграфист
благодаря
но нека да обсъдим факта че промяната в признаването на стажа за неплатена отпуска е в сила от 15,05,2020
т.е. не следва ли до 14,05,2020 неплатения отпуск над 30 дни да си остане без стаж?
Промяната гласи, че за 2020 се признават за осигурителен стаж 60 работни дни неплатен отпуск. И толкоз. Никъде не е уточнено че това се отнася за периоди след 15.05. или след 13.03.
Първо правите корекция на Д1 с код 1 от за м. 02,като увеличите дните неплатен признати за стаж и заличите Д1 с код 28
За сегашния отпуск подавате Д1 с с код 1 за дните до 60. Ако има повече - за тях Д1 с код 28