За мен "къде го пише" е много забавен въпрос.
Когато няма правна уредба, за мен е по-правилно да се приложи по аналогия Кодекса на труда, за близки плащания, а не ЗЗД, т.е. общото гражданско законодателство.
 Върху сумата на обезщетението се дължат осигуровки за фонд Пенсии,  ДЗПО и ДДФЛ.  :wink1:
Аз бих взела в/у 1250 лв. заплата за база, но ОВ върху 1299.
1250-((6.58%+2.2%)*1299)-10% ДДФЛ=НЕТО

Защо не четете, колега?
Не е по-избор.

В КСО е написано кой е осигурителния доход в случаите на осигуряване на основание чл.9, ал.3, т.5 КСО
Направо страхотно зададен въпрос.

Може лицето да договаря със себе си, като продавам е в качеството си на ФЛ, а като купувач е в качеството си на представляваш ЮЛ.

За другото колегата писа.

Ако по дружествен договор, няма ограничения за тази сделка, цената е каквато се "договорят", колкото и шизофренично да изглежда.

Данъчната регулация изисква пазарна цена, както колегата отбеляза.
а какъв е срока за изплашане може ли след 2-3 месеца ?
По принцип, което се дължи без срок /няма падеж, определена дата на плащане/ се дължи веднага, но става изискуемо след покана. Това си е правилото на ЗЗД, което някой пренасят и тук.

Така се тълкува от някои юристи, че тези задължения са без падеж.

Не съм съгласна с тях и според мен, те имат падежа на всички плащания по ТПО- до края на месеца, следващ месеца на полагане на труда, доколкото не е уговорена по-ранна дата на плащане в ИТД, КТД, ВПОРЗ или друг акт.
СОЛ се става веднъж, дори да имаш възникнали след това нови 100 основания.

Подава си ОКД5 и посочва само, че продължава да се осигурява през ООД-то.

Изравнява и двата дохода.
Датата, от която влиза.

Дано не се случи нарушена хронология, заради тези закъснения.
Освен, като си ги знаете, да не правите записи, преди да станат ясни промените на заплатите със задна дата.
Нямаш МОД тук, човек.

Имаш БТВ за последния ПЪЛЕН месец.

Вземаш само елементите с постоянен х-р, съгласно НСОРЗ и ВПОРЗ.
Нищо не разбрах.

Почивка за хранене ли имате или време за хранене.
Ако е второто, какви 12 часа за нощната смяна.


И без да коментираме, че от едно място настойчиво и неофициално съветват така да си таманим графиците, че по възможност дните в болничен да съитветстват на официално работните. Особено пък в случай, че като следствие възниква извънреден труд...

И как точно ще стане това, като в някои предприятия не е възможна подобна незаконна практика.
За какво е нужно всичко това, след като НОИ така или иначе, няма да платят часове в +, а от нормата вече се вадят работните дни * работното време, а не заложените по графика, за времето на отпуска.
Тоест, месецът съдържа 160 работни часа, а вие правите графици за 176 часа? Мисля, че такъв график е незаконен.

Не, не е незаконен.

Дължат за 16 ч. плащане за престой.

За осигуряването обаче, не съм сигурна как ще се случат нещата.
Абсолютно не е.
Обаче има маааааалка разлика дали ние тълкуваме нещо или МТСП го тълкува.  :wink1:

Факт е, че когато нещо подлежи на тълкуване ние подлежим на предписания и глоби.
Аз от това най-много се дразня, от двусмислието на някои текстове и от противоречието на текстове от едни закони с текстовете от други.

Но, признавам си, че се заглеждам в практики, особено съдебни.
Някои от тях са си направо фейлетон. :)

Съгласна съм за съдебната практика.
Не съм съгласна за становищата на МТСП.
Нямат никаква стойност и често си противоречат.

Да не говорим, че много често не става дума за противоречие, а за "боза".
И аз като "Новак", нищо не разбрах.

Какви са тези 1250 и 1299 лв.

Отделно какъв МОД. Обезщетението няма общо с МОД.
И какво излиза в крайна сметка, ЕТ,което е извършвало дейност,но не подлежи на одит не публикува ГФО в ТР,а ЕТ,което не е извършвало дейност трябва да подаде декларация за неактивност. :blush:

Не е сигурно.
По-добре не бързайте с изводите.
Чл. 8. (1) Трудовите права и задължения се осъществяват добросъвестно съобразно изискванията на законите.
(2) Добросъвестността при осъществяване на трудовите права и задължения се предполага до установяване на противното.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При осъществяване на трудовите права и задължения не се допуска пряка или непряка дискриминация, основана на народност, произход, пол, сексуална ориентация, раса, цвят на кожата, възраст, политически и религиозни убеждения, членуване в синдикални и други обществени организации и движения, семейно и материално положение, наличие на психически или физически увреждания, както и различия в срока на договора и продължителността на работното време.
(4) Трудовите права и задължения са лични. Отказът от трудови права, както и прехвърлянето на трудови права или задължения са недействителни.



Здравейте, каква ще бъде базата за изчисляване на платен годишен отпуск в м. януари на лице което работи на заработка, когато тя през декември е под МРЗ.

А на какво основание е под МРЗ.

Има ли доказана вина на работника?Чл. 247. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Размерът на трудовото възнаграждение се определя според времетраенето на работата или според изработеното.
(2) Размерът на трудовото възнаграждение за единица изработка (трудова норма) се уговаря между работника или служителя и работодателя и не може да бъде по-малко от предвиденото в колективния трудов договор.

Трудово възнаграждение при неизпълнение на трудовите норми
Чл. 266. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато работник или служител не изпълни трудовите си норми не по своя вина, получава трудово възнаграждение според изработеното, но не по-малко от уговореното възнаграждение за пълно изпълнение.
(2) При неизпълнение на трудовите норми по вина на работника или служителя той има право на трудово възнаграждение според изработеното.

При пълно работно време за длъжността и работа на повременна система, не можете да плащате по-малко от 510 лв. Това вярвам никой няма да оспори.Нямате право при една и съща длъжност да имате разлики в основното трудово възнаграждение.

Ха сега ми кажете, как точно плащате 400 +110 на един и 510 + 0 на друг, при една и съща длъжност и все пълно работно време?



При една и съща работа и длъжност, всички служители трябва да имат едно и също основно трудово възнаграждение.
След като това възнаграждение не може да е по-малко от МРЗ, как точно на Иван Иванов ще платите 450 основно трудово възнаграждение + 60 лв. ДТВ, а на Стефан Стефанов ще платите 510 лв., понеже той няма допълнителни трудови възаграждения?

Това, че МРЗ е основното трудово възнаграждение може да се извлече логически от много места, но нямам намерение да  пиша трактати, защото може да се наложи да тръгнем от принципите на трудовото право.

При издаване на бележка за доходи от трудови правоотношения включва ли се изплатеното обезщетение за неползван отпуск на напуснал служител

Като го изплатихте го обложихте, нали, а сега защо питате дали е облагаем този доход?