Не е нужно да го освободите, освен ако не искат страните да се плати обезщетението.
Да и трябва да се декларират тези две групи лихви- пазарна по заема и обичайната лихва за забава
А лихвата за забава е вид неустойка. Покрива имуществените вреди от забавата на кредитора.
Договорена е лихва за забава, а не лихва като възнаградително плащане за ползването на парите.

Здравей,
Писахме до НОИ и вече имаме отговор. Въпроса го изпратихме с ПИК на физическото лице /така при отговор мисля, че правят и справки по ЕГН-то на лицето/.
От НОИ отговориха, че за юли 2016 ще бъде зачетен доход 2600лв., а не 900 лв.
Никъде от справките обаче не се вижда.
Да се надяваме, че ще е така!
Ще. Споко.
Всяка година имам такъв СОЛ. Даже понякога довнася и за предходни години.
Някой не е приключил с-ка 123.Какво пречи да го направите?

Задължение за данък от това не произтича.
Здравейте,
Управител на ООД, който е и съдружник с над 5% от капитала, който получава възнаграждение съгласно ДУК от фирмата, но няма други доходи длъжен ли е да подава ГДД по чл.50?
Благодаря
Не.


Нищо общо нямат.
Може основно ТВ -510 лв. я МОД-1100 .
Този болничен за дните от 29.01 до 01.02.2018 год. ще бъде издаден от доктора, който е наблюдавал бременността. Вторият болничен е грешен. Той трябва да е за 42 календарни дни. Изравняването до 135 календарни дни се прави в третия болничен.
Точно.
Щом при вас е работи. по договор за допълнителен труд, докато в същото време по основния е бил на пълно работно време, то той няма стаж по договора за допълнителен труд.
И аз да попитам. До м.07.2017 работих по ТД и като свободна професия и се самоосигурявах. След това ми прекратиха ТД и аз се регистрирах на борсата / и си прекратих самоосигуряването-спях дейност/, но от м.08.2017 имам сключени граждански договори /под МРЗ/. Въпроса ми е, при попълване на декл. по чл. 50 трябва ли да изравнявам и осигуровките /по гр. договори не са ми внасяни осигуровки/, и някой знае ли как ще попълвам Т1 и Т2. За данъка ми е ясно, че каквото се получи ще си го внеса. Благодаря за отговорите.

Изравняване и попълвате до м.07- периода на упражняване на тд. Доходът и периодът с ГД- не влизат в т1 и т2
ЕТ няма как да се преобразува в ООД. Преобразуват се търг. др-ва.
Просто впишете на нов ред, името на новия работодател и основанието по чл.123 КТ
Подадохте ли вече уведомленията на това основание?
Иначе, ако наистина към датата на прекратяване на ТД- 01.08.2016 г. е имал право на пенсия за ОСВ, то има право на обезщетение по чл.222, ал.3 КТ
Давността не е изтекла и щеше да  изтече на 02.08.2019 г. Сега тече нова давност. Ако не платите доброволно, може да Ви съди.
Искайте инфо от НОИ и ако е пенсионер за осв от посочената от него дата, трябва да платите.
Чл.99, ал.1 КСО няма т.6.

Чл. 99. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Влязлото в сила разпореждане по чл. 98 може да се измени или отмени от органа, който го е издал:
1. по заявление на пенсионера - когато същият представи нови доказателства за:
а) (изм. - ДВ, бр. 99 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) осигурителен стаж и/или осигурителен доход, придобит преди пенсионирането, извън случаите по чл. 70, ал. 17;
б) гражданското си състояние;
2. по инициатива на органа - когато се установи, че:
а) пенсията е отпусната въз основа на неистински или подправен документ или на документ с невярно съдържание;
б) инвалидността, за която е отпусната пенсията, е причинена умишлено от лицето или е в резултат на извършено от него умишлено престъпление;
в) смъртта на наследодателя, от когото е получена пенсията, е причинена умишлено от наследника или е в резултат на извършено от него умишлено престъпление;
г) пенсията е неправилно отпусната или неправилно е отказано отпускането и;
д) пенсията е определена в неправилен размер.
(2) В случаите по ал. 1 разпореждането се изменя или се отменя:
1. по т. 1 - от датата на представяне на доказателствата;
2. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) по т. 2 - от датата на отпускането или промяната на пенсията, а при неправилен отказ - от датата по чл. 94.
(3) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) В случай че в срока за обжалване на разпореждането са представени нови доказателства за осигурителен стаж, осигурителен доход, гражданско състояние и други, разпореждането се отменя или изменя от датата на отпускането, промяната или отказа за отпускане на пенсията.
Да си отговоря на въпроса в помощ за други колеги.
Независимо, че на другото място е на максимума на ТД, от ДУК-а пак трябва да се подадат документите за 15 дни бащинство, тъй като от НОИ правят засечка.
В декл. 1 в клетка 16,2 - се посочват съответните дни /работни/.;
По всички осигурителни ПО, по които има осигуряване за ОСР ОЗМ се подават документи и се оформя отсъствие, защото иначе няма право.
За съжаление чл.327, ал.1, т.7 от КТ не ви ползва.
Сега, ако сте направили всичко по закон, ще има надвнесен данък, защото от данъчната основа за декември сте извадили само 660, а като извадите 7920, сметката ще бъде друга и ще има да му връщат данък.
Здравейте!
Във връзка с Трудов договор по ЧЛ.68 АЛ.1 Т.2 за извършване на определена работа въпросът ми е:
имам по договора си предизвестие 3 месеца....В КТ пише, че договорът може да се прекрати без да се изисква предизвестие, когато бъде извършена тази "определена работа"......та.....мога ли на някакво друго основание да го прекратя без 3 месечното предизвестие ?
Благодаря!

Ако работата е завършена, то протоколирате и няма никакво предизвестие - договор няма.
Ако работата не е определена в ТД, то се съдите и доказвате, че има нарушение, от което следва, че договорът е безсрочен, от което следва, че дължите 30 дни предизвестие.