заплатата си остава същата , само длъжността се променя и МОД-а с 30лв. повече . Значи трябва да се пуснат до НАП допълнително споразумение и уведомление ?
Здравейте, ще правим повишение на служител и сега не знам трябва ли да се пуска ново уведомление до НАП по чл.65 или допълнително споразумение, трябва ли да прекратим настоящия ТД и да го назначим на ново? Нямам опит с повишения  :(
 :wave: имаме две майки , едната се връща на работа след навършването на 1 год. на детето и иска да ползва полагащият й се отпуск- да попитам дали е така:
1.ако не работи и един ден, а веднага излезе отпуска базата за изчисляване на отпуска е полученото възнаграждение за месеца преди да излезе в майчинство?
2.ако се върне и работи един месец и тогава излезе в отпуск базата за изчисляване на отпуска е възнаграждението за месеца,в който е работила след връщането си на работа?

 и още нещо другата майка има 2-3 работни дни и после само болнични преди да излезе в майчинство - за нея като база заплатата  по трудовия й договор към дата на излизане в отпуск ли се взима?
Благодаря!

А задължението за годишно изравняване е съвсем друго нещо. То е за следните категории лица:
1. СОЛ, упражнявали трудова дейност и придобили доходи за съответната година.  Техният годишният осигурителен доход се определя като разлика между декларирания или определения с влязъл в сила ревизионен акт по ДОПК облагаем доход от съответната трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски.  Когато с данъчната декларация за предходната година са декларирани доходи, получени за извършена дейност през минали години, или е определен с влязъл в сила ревизионен акт по ДОПК по-висок или по-нисък облагаем доход, се подава и коригираща справка за осигурителния доход за съответната година в срока на подаване на данъчната декларация.Окончателните осигурителните вноски се дължат върху годишния осигурителен доход в размерите за фонд „Пенсии”, допълнително задължително пенсионно осигуряване и здравно осигуряване.


Здравейте зачетох се в темата , аз през тази година имам 2 месеца на ТД а след това  упражнявам дейност като свободна професия по регистър БУЛСТАТ, значи ли това съдейки по т.1 от цитата, че трябва да си права годишно изравняване понеже съм имал и ТД през годината ?
Привет, може ли в ООД  и двамата съдружници да се осигуряват като СОЛ на 420 лв. или трябва единият да е управител и да е на ДУК или на ТД на  МОД за управители за съответната дейност, а другият да е като СОЛ на 420 лв?
 :wave: Когато се подава заявлението за вписване на фирма в Търговския регистър , трябва ли да се посочва Код на основната икономическа дейност. Ние не го направихме на една фирма и сега се притеснявам да не стане проблем. Иначе във фирмата е само собственика, няма наети лица?
Работничка, която няма никакъв трудов стаж ила ли право на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит ? Аз мисля че не  :hmmm:
Послушах Ви и аз така направих  Irenabrili :) Искам да ви попитам нещо всички,които четете темата как правите: аз си разделям папката за разходните фактури по месеци, като примерно ако в ддс-то за месец 08.2012г. са влезли и разходни фактури от месеци 05, 06, тях също ги "оставям" в месец Агуст. Но нещо май не ми се струва много практично, по-добре всяка фактура в съответния месец ? Вие как правите :)
Здравейте, на лентата от касовия апарат за месеца сумата на ддс-то и на  данъчната основа се разминават с 2,3 стотинки със сумата, която получавам като го сметна с калкулатора. В дневника коя сума да запиша, да не стане после фал заради 2,3 стотинки :(
 :innocent:
Мисля , че Таня иска да и каже, че ако прекрати осигуряването по време на временната неработоспособност няма да се налага да назначава прокурист, при всички положения ще и е по-евтин вариант от осигуряване на прокуриста , обезщетението за отглеждане е едва 240 лв. все пак.
 :thumbup:


Здравейте, ако лицето подаде декларация за прекратяване на дейността по време на получаване на обезщетение ще продължи да го получава до 410 ден. Въпросът ми е ако след като изтекат тези 410 ден лицето подаде декларация за започване на дейнотта и се върне на работа ще има ли право на 1/2 обезщетението за отглеждане на малко дете или да прехвърли майчинството?
Здравейте, за първи път ми се случва осигуровките и на работниците и на собственика да не се плащат, искам да ви попитам как да процедирам- пускам Д1 само за работниците и Д6 пак само за тях с код 2 в последния работен ден на месеца? След като се платят Д1 само за СОЛ-а и Д6 за работниците в код 3 само с данъка. Правилно ли е ?
 да попитам при граждански договор на какви осигуровки и обезщетения има право работникът?
Привет, имам следния проблем - на медицински лаборант е подавана Д1 със законо установено време и отработено време . Съгласно Наредбата за видовете дейности трябва да е 7/7 ч.

1.При пенсиониране на лицето това ще бъде ли проблем ,че е подавана Д1 така 8/7, а не 7/7?
2. Как да подам коригираща  Декларация 1 , за да го направя 7/7?

Благодаря  :(
Като е по ТД само да не се наложи да взема управленски решения в извънработно време :)))))))))

В смисъл, явно не е добра идея ТД
" Каква е разликата между ДУК и СОЛ - ....... и по двата се гледа МОД ..... "

само дето този МОД е доста различен в двата случая...........

Моя грешка, имах в предвид ДУК  и ТД за външно лице, което да бъде назначено като управител
Каква е разликата дали едно лице ще бъде назначено по ДУК или по ТД за управител, като и в двата случая се взима минималния осигурителен доход по съответната дейност .
Да речем за фирма занимаваща се с  производство на мебели  за Управител МОД  е 490лв. Каква е разликата между ДУК и СОЛ - и по двата се осигурява за всички осиурителни рискове, и по двата се гледа МОД .....

 :(
Какво пише за причина на неприемането?

Датата на начисляване/ изплащане не може да бъде във бъдещето  е посочено като причина
УП 3  и то ли се пише по години
Данните са за месец 07.2012г, трябваше да я пусна на 31.08 а не днес