За положения личен труд и възнаграждението за него трябва да подадете коригираща декларация обр.1 за предходните месеци с попълнени клетки 31 и 31А - тя ще е с нулева стойност всъщност. Обр.6 не следва да подавате след като няма начислен ДДФЛ.

Благодаря Делфин , ще подам тогава коригиращи Д1 за месеците до сега . Имам проблем ,че месец Юли сол-а е бил 10 дни болнични и ми е трудно да изчисля личния труд , ще има ли данък или не , тъй като осигуровките за месеца не са изцяло за сметка на СОЛ-а ?
Добро утро , налага се да пусна личен труд на СОЛ от началото на годината в размер толкова колкото са му месечните осигуровки - 123лв. Целта е да не се плаща месечно 10% ДОД .

Искам да Ви попитам възможно ли е това и трябва ли да коригирам Д1 за месеците от началото на годината до сега? Трябва ли да подавам месечна Д6 за СОЛ-а след като няма данък за плащане?

 :give_rose:
Здравейте , фирмата ни извърши стройтелна услуга на фирма от Швеция , която не е рег. по ДДС там.
Издадохме фактура с основание за неначисляване чл.21 ал.4 т.1 тъй като обекта е в Швеция.
Не подаваме Виес декларация. Но сега след като няма ДДС номер как да вкарам контрагента в дневник продажби?
Осигурява се чрез дружеството . Мисълта ми е за чистата сума за получаване как е правилно :

1. 600лв - 123 осигуровки= 477х10%= 47.70 ; общо удръжки 170.70 - чиста сума за получаване 600 - 170.70 = 429.30

или без да приспадам осигуровките от 600лв
2. 600лв - 123 осигуровки= 477х10%= 47.40 ; за получаване 600- 47.70 = 552.30

Ако си ги внася отделно ще ползвам вариант 2 , а ако не си ги внася в ПКО на каса вариант 1 нали ?
да , значи от 600 лева възхафраждение удържаме само Д0Д 10% / изчислен 600-123х10%/
Значи ще променим договора ,че ще се изплаща на две части - авансово и окончателно . Относно приспадането на осигуровките за сметка на СОЛ /123/ и данъка ще става при окончателното изплащане нали?
Интересува ме позволено ли е СОЛ да получава аванс за личния труд , като в договора е записано че се изплаща след изтичане на съответния месец?
Здравейте , може ли на СОЛ , който има възнаграждение за  личен труд в ЕООД да му се превежда аванс сега през месеца , а остатъка да му се изплати след като изтече месеца заедно с другите заплати на работниците?
Значи не ги включвам в справката за ДА ,но ги включвам в описа ?
От НАП ни искат опис на дълготрайните активи във връзка с доброволна регистрация , трябва ли във справката да включим и тези активи които са под прага на същественост и са дадени на разход по гр.60?
Отправих питане към програмистите на програмата , иначе не мисля да коригирам , след като са я приели ...
Аз имах обезщетение по чл.224 във ведомостта за м 05.2013г. и днес погледнах Д1 и в т.34 програмата го беше включила ,но от НАП ми приеха декларацията и върнаха протокол че е приета .
Благодаря за помощта момичета и хубави почивни дни :)
А ще има ли проблем че е подадено уведомление до НАП за прекратяване на лицето и в картона му е записана дата на напускане 01.06 ? Проблем с Д1 и Д6 ?
Привет , имаме проблем с едно лице , напусна считано от 01.06.2013г. и има подписан разходен ордер че си е получило заплата и всичко друго и ,че няма да има претенции за обезщетение за оставане без работа , подписана пред двама свидетели. Днес се обади ,че щял да ходи в ИТ   :blink:

Та , това обезщетение се дължи само при поискване от лицето и представяне на трудова книжка от лицето, че не е работило в този един месец след като е напуснало , т.е докато не дойде да си внесе молба за изплащане на обезщетението ние не сме в нарушение.
 
Регистрирал се е иначе в БТ .

Ако сега през Юли депозира молба за обезщетение в ще го включа във ведомостта на м. Юли и ще го изплата през Август , правилно ли ? и трябва ли да подавам Д1 и Д6 за това обезщетение?
Здравейте , предишния счетоводител е завел активи за 200лв и 300лв т.е под прага от 700лв по сметка 205 .  Начислявана им е и амортизация . Какво следва да направа ?
Така ще го попълня , дано всичко да е наред . Благодаря на всички :)
намерих малка подсказка :) в ТД пише ,че е сключен за определен срок , мисля да посоча код 02- срочен договор
Но не пише за какъв срок е , грешно ли ще е ако в уведомлението не посоча полето - срок на договора
той е работил и след тези 6 месеца изпитателен срок , нямам ел.подпис на тази фирма , явно ще трябва да отида до НАП.