:wave: фирмата е регистрирана по ЗДДС , има собствени два камиона, с които ще се извършват услуги в страната , има ли право да си ползва данъчния кредит по фактурите за гориво,резервни части,ремонт на камионите?
Няма да се сливат двете фирми , благодаря за насоките , друго се сещам в трудовите им книжки като ги освободя и пак назнача всичко им се оформя нали - трудов стаж, дата на прекратяване, основание и т.н ? Дали ще им се зачете да кажем ако един от тях се пенсионира с оглед на изплащането на 6 заплати ,че е работил да кажем 9 години в старата фирма и една в новата след прехвърлянето , след като собственика на двете фирми е един и същ?
 :wave: Искам да Ви попитам каква е процедурата за прехвърляне на работниците от фирма ООД във фирма ЕООД , като собственика на фирмата е едно и също лице . Трябва ли да ги освободя от едната фирма и да ги назнача в другата, но по кой член да стане прекратяването и назначаването им и трябват ли нови трудови договори? Как да го направя за да няма прекъсване в стажа им , шефът иска да се направи така ,че да не се ощетяват работниците.

Благодаря Ви !
 :wave: Работник на ТД ,  на който не са му внасяни здравните и пенсионните осигуровки нали е с непрекъснати здравни права и може д получи направление от личния си лекар ?
 :wave: при подаване на Г2 и другите покументи по ел.път или на място  трябва ли да има подпис на края на заявлението ? и точно над подписа има поле за се изброят приложените документи, но аз го разбирам че трябва да се попълни само ако представяме документи от предходно заявление и сме имали отказ по него?
Добър вечер, искам да се консултирам с Вас дали правилно разсъждавам - предстой ни да платим хонорар на адвокат , за да не удържаме данък ние като предприятие трябва аквоката да ни напише декларация,че е самоосигуряващо се лице по КСО и да ни издаде документ за реализирания доход съдържащ реквизитите на чл.7 ЗСч. Така ние няма да му удържим авансов данък и няма да подаваме Декларация по чл.55 за този изплатен хонорар /защото няма да сме удуржали данък/ ?

Правилно ли е ?
 :wave: Здравейте , имам нужда от помощ да разбера какво точно е попълвала в ГДД на едно ЗП колежката преди нас , прилагам снимка на приложение 3 което е попълнено. Не ми е ясно попълването на ред 1.4 и на ред 1.5
и към болничния Приложения 15,8,9 и копие от заповедта за напускане ?
 :wave: Лицето представи болничен след като напусна и да попитам остава ли същият срок за носене на болничния в НОИ - 5 работни дни от представяне на болничния от лицето на работодателя и нали работодателят не плаща нищо, всичко е от НОИ?
Имам издаден първичен болничен на лице за 47 дни от ЛКК в Алексансровска болница , но някъде бях чела че ЛКК еднократно могат да издадът болничен за не повече от 30 дни . Правилно ли е издаден болничния за 47 дни?
Благодаря ТРЗайче :-) и за потвърждение ако в ЕООД-то беше на високия процент трябваше да се вземат 2 болнични листа / един за ЕООД-то , един за трудовия договор/ и нямаше да плаща осигуровки за дните в болнични?
Привет , имам нужда от помощ по два въпроса :)

1. Управител на ЕООД осигуряващ се на ниския процент работи и на трудов договор на друго място. Сега е в болнични по трудовото си правоотношение , според мен в ЕООД-то след като е на ниския процент не трябва да взима втори екземпляр от болничния лист и да го представя в НОИ и продължава на си плаща осигурителни вноски чрез ЕООД-то за дните ,в който е болнични.

2. Момиче работещо професия със законно установено време 7 часа е назначено на 4часов трудов договор при нас . Заплатата е минималната. До сега заплатата е пресмятана 310:8х4 = 155лв , но според мен щом законоустановеното работно време е 7ч. заплатата трябва да се пресметне така 310:7х4= 177лв. Вие как мислите?
Според мен, в раздел В на пасива, в "Други задължения" :smile1:

Мерси Ирка слагам го там  :air_kiss:
 :wave: Къде е правилно в баланса в хиляди лева за статистиката по посоча сумата по крайното кредитно салдо на сметка 493 /разчети със собственика/ ?  В други резерви?

 :give_rose:
Здравейте имам следния случай - чужденец регистрира фирма ЕООД в България , иска да назначи работници на ТД също чужденци,които имат само издаден ЛНЧ номер от НАП. От това което се запознах ,за да има право чужденец да бъде назначен на ТД във България трябва работодателят да му издави разрешение за работа от Агенция за заетостта/ МТСП. Въпросният работодател отказва да вади такова разрешение,явно понее знае че не се взима толкова лесно.

Имате ли подобен случай или знаете ли ако Инспенцията по труда го провери при проверка какви са последствията, защото тя е контролиращия орган?

Благодаря :)
Здравейте, свободните професии , земеделските производители , СОЛ-те които имат сключени граждански договори , договор за наем между две физически лица , общо взето лицата,който трябва сами да си внесат ДОД след изтичане на тримесечието трябва ли да подават Декларация по чл.55 ЗДДФЛ?
да и последно този изплатен доход за личен труд признава ли се за разход на фирмата ?
Ясно продължава да си внася осигуровките върху МОД за СОЛ /420лв да кажем/  и съобразно дохода,който си е определил за личен труд се получава колко е месечния ДОД ,който се дължи върху изплатеното възнаграждение. След като получава доход за личен труд е длъжен да подава и ГДД и справките за изравняване към нея, съответно при попълване на таблица 1и 2 към ГДД ще се види има ли да довнася осигуровки или не :)