И друго, реално дискутираме и търсим на какво законово основание обработване дадени лични данни, но по-скоро трябва да мислим за това колко време съхраняваме даден документ, който съдържа тези данни. А в законите, с малки изключения не пише колко време се съхраняват тези документи, само има поставено изискване да ги имаме, да ни бъдат предоставени от лицата, да декларираме, да ги съхраняваме и предоставяне за целите на контрола. Как законотворците в тези месеци поне от 2018г. не създадоха по едно изменение ясно и категорично колко години да се съхраняват документите, които "трябва да съхраняваме и да пазим".
Но както и да е, пак ние ще си блъскаме главите явно.
Например аз смятам, че в изискването да се пазят 50г. се свързват документите ведомостите, декларации 1 и 6, Уведомленията чл.62 КТ, ТД, заповедта за прекратяване, УП2, УП3, Дневници за ТК, самите ТК непотърсени, Молби (заповеди за отсъствията, т.к. те се описват без да се прави рекапитулация в УП2, което може да ми го поискат да го издам сега и за 1990 г.)
Болничните и приложение 1-8, заедно с доказателствата към тях се пазят 5+1 години.
Документи като служебни бележки, декларация по ЗДДФЛ т.к. са информация за данъчен контрол, поне 5+1 години.
А документите, които събираме на служителите при назначаването, както и по време на съществуването на ТПО по принцип ни ги искат при проверка от ИТ, искали са ни включително досиета на освободени служители "за да видят дали имаме необходимите документи за трудовото им досие".
Та по принцип мен ме притеснява това, че за да смя изрядни през регламента и инструкции за ЗЛД да обработване само минималното необходими, но всъщност за контролните български органи и за изпълним задълженията си по други закони ние не можем да изхвърляме ей така след 3г. или 5г. документи от досието, като може след този срок да дойде някой или НОИ след 10г. и да ги изискат или да издадем документ, или да имаме проверка, за която наличието на даден документ е било основание нещо да се обработва. Сменят се служители, идва един счетоводител. после друг, реално наличен документ е основание, за да се обработи или изчисли нещо точно по конкретен начин. Никой не е длъжен да помни 10г. какво е ставало, още повече когато не си го правил ти, но затова са документите, за да можем да защитим ние нашите действия..как ще унищожа такива неща?? Как да имаме отговорност, ако не можем да докажем, че т.к. сме отговорни дадена информация сме я обработили и я съхраняваме, за да може това да е доказуемо..