Активи може да има срещу задължения към доставчици, ако не са платени.
Не не всичко е платено от - до. Просто някой хора с по 48-50 фирми са толкова добри счетоводители, че компютърна техника на стойност 8900 лева от края на 2011 година, накрая на 2013 година продължава да си стой (за тях 2 години амортизация няма).
Също им се повяват и се губят 2 лаптопа и един телевизор, като  в гр.20 стоят, обаче в 2411 - какво е ставало не е ясно.
Реално оборотната им ведомост към 31.12.2013 има:
204 - около 10000 лева
206 - около 2000
209 - около 2000

В 241 има около 2600.
Просто е невъзможно 204 с неотписаните активи за 8900 от 2011 да е 10000, а 241 да е 2600 (в смисъл амортизациите на неотписаните активи явно не се водят)
241/гр.20 в такъв случай няма как да стане.

Аз обаче имам друга теория. Активите са се водили, обаче разходи за тях е нямало. Печалбата е била изкуствено завишена в следствие на груба некадърност, и съответно върху нея е имало и корпоративен данък 10% и дивидент след това 5%.
Тоест от 501/503 са платени повече данъци от необходимото.

Не знам дали правят 5000 лева, обаче след като "оправих" активите и сега се водят само актуалните активи след 31.12.2013 по гр.20 и реалните им амортизации в 241, това ми хрумва като идея.

Ако найстина е това, изниква проблем, че от НАП са взели вече парите на база на грешно подаваните декларации. За такава сума - има да се пишат обеснения поне 1 година + ревизия, та абсурдно ми се вижда да се искат обратно от НАП. Много сложна работа, парите хем са на фирмата, хем вече не са на нея....
Да допълня, че аз разъждавам така:
когато се закупи актив, той се плаща през гр.50 (501/503/504) и веднага намаля паричните средства. Тоест активите закупени преди 31.12.2013 години няма как да намалят паричните средства на фирмата за 2014.

Амортизации минават през 603- разходи за амортизации, дори да има грешки, те са се отразили върху печалбата за минали години, а не за 2014 (от когато си водя фирмата аз). Тоест не би трябвало да има ефект върху печалбата за 2014.

Просто не разбирам от къде идва тази разлика от 5000 лева и как "активите ни - компютърна техника и прочие" от лявата страна на баланса, намират израз в дясната му страна - пасива. Ако може някой да ми обясни или да ме просвети.
Здравейте,

Онзи ден с интерес констатирах, че активите на фирмата са били водени неправилно, а някои от тях въобще не са водени.
Тоест по 204 - компютърна техника например има активи (дори такива, който отдавна са амортизирани) - 10 000 лева,  за цялата 241 едвам се събират 2600 лева.
На тези дето водиха фирмата, ту им се повяват разни активи в амортизационния план, ту същите им се губят, въобще трагедия...Амортизации са наичслявали избирателно (в стил както ни дойде)...
Активите изхабени към 31.12.2013 година ги отписах като изхабени, за не объркват допълнително кашата.
Сметнах си наличните активи по 204, 206, 209; както и начислените амортизации по 241.

Проблемът ми е, че за 2014 балансът все още не ми излиза, и още онзи ден констатирах, че именно заради неразборията с активите идва разлика между актив и пасив.
Вкарвам си активите в баланса по тяхната балансова стойност (204;206;209 - 241).

Това, което не разбирам е следното.
Какво трябва да имам като пасив, че да компенсира за тези активи?
Може и да ми е тъп въпросът, обаче пасивите ми са: собствен капитал, печалба и данък дивидент (платен в Януари 2015) като пасиви.
                                                                активите са: изброените по - горе проблемни активи; парични средства по каса и банкови сметки

Ако може помощ, че не остана време да се приключи тази фирма, а последната седмица само разследвам чужди грешки с и без това оскъдните ми познания.

Значи за 2013 счетоводния финансов резултат не е коректен.............. и данъчния също  :smile1:
Явно да, но това което повече ме притеснява е че до 31.03 има десет дни, в който аз трябва да приключа фирмата и да равня по някакъв начин ОПР и оборотна, за да не се пренасят грешките...
ОК влиза като разходи навсякъде, но в данъчните декларации какво е попълвано? В общо разходи в ГДД включен ли е този разход за данък? Ако е включен няма как в данъчната декларация да се получи данък равен на начисления счетоводно. Все пак данъчната декларация е точно за това да се определи размера да дължимия данък след съответните преобразувания по ЗКПО. Аз лично осчетоводявам 123/452 след попълване на данъчната декларация  :smile1: 
Проверете си данъчните декларации и какви счетоводни приходи и разходи са посочени в тях, ако данъка не е включен в разходите корекцията ще ви е по-лесна  :good:
Не мога да разсъждавам много в момента но....
В ГДД за НАП трябва да се включат общите приходи и общите разходи без данъкът (все пак той се начислява именно чрез декларацията).
Тоест в декларацията на НАП се изчислява счетоводната печалба, и те формират данъкът на база на нея.
След като се запишат 123/452  в ОПР се появява сума в "Разходи за данъци от печалбата) и се променя резултатът в Печалба (счетоводна печалба - данък). Тоест "нетна печалба".
Нз това успях да измисля към момента.
ОК влиза като разходи навсякъде, но в данъчните декларации какво е попълвано? В общо разходи в ГДД включен ли е този разход за данък? Ако е включен няма как в данъчната декларация да се получи данък равен на начисления счетоводно. Все пак данъчната декларация е точно за това да се определи размера да дължимия данък след съответните преобразувания по ЗКПО. Аз лично осчетоводявам 123/452 след попълване на данъчната декларация  :smile1: 
Проверете си данъчните декларации и какви счетоводни приходи и разходи са посочени в тях, ако данъка не е включен в разходите корекцията ще ви е по-лесна  :good:
Точно това е проблемът. Какво е правено, имаме данък от 2012. Той вместо на 31.12.2012, се записва 02.2013 (примерн) като разход през 606.
За 2012 проблем няма, обаче какво става с общите разходи за 2013? Според мен те "изкуствено" се увеличават със сумата на данъка печалба.
Поне при мен като махнах 606/.. разликата между ОПР и обортна от 10 хиляди лева (данък от миналата година) се намали до 800 лева.
Предполагам 800 лева са от някакво неправилно осчетоводяване.
да ама като е 606, той си влиза като данък. - Имам в предвид,  че взила като разходи навсякъде,
Данък печалба се осчетоводява
123/452
В ГДД се посочва Общо разходи без данъка.
Ако в ОПР не ви се попълва сумата на данъка в Разходи за данъци от печалбата значи има някакъв проблем в настройките на софтуера с който работите  :smile1:
Благодаря.
Проблемът е, че са осчетоводявали с 606 данъка печалба.
Той влиза като нормален разходи в ОПР, а не в неговата си графа.
Отделно обърква май целия резултат, понежа както каза "В ГДД се посочва Общо разходи без данъка", да ама като е 606, той си влиза като данък.
Сега трябва аз да му мисля как да оправям.
Да се допълня, при попълване на Декларация чл.92 се изисква Общо разходи (посочват се разходите по ОПР) - това значи - общо разходи (без данък печалба) или общо разходите с данък печалба?
Здравейте,

Днеска явно не ми е ден. До преди малко се чудих - "Защо в ОПР има едни суми като приходи и разходи, а в оборотната други."
Накрая ми светна, че това е Данък печалба, който не минава през сметките за разходи.
Изтрих си аз от 03.2014 начисления данък и го върнах в 2013-та година (бях го начислил в 2014, понеже не приключвах аз фирмата миналата година и така или иначе, нямах достъп до 2013, само начални салда).
Връщам се в 2013, където също си спомням, че имаше такова разминаване и какво да видя:
31.01.2013 - 606/452

Общо взето преди мен явно данъкът печалба се отчитал така:
606/452 - начало на година
452/503 - плащане на данъка

От прочетеното по интернет разбирам, че вярно е да се запише:
123/452 - начислен данък (31.12.xxxx)
452/503  - изплатен данък - следващата година

Това, което не разбирам е как да оправя цялата каша, че да ми са еднакви стойностите в ОПР и в Оборотната?
Също се чудя, това 606/452 дали по - някакъв начин не е променило финансовия резултат на фирмата, понеже явно Делта ПРО не включва данъка печалба в ОПР, ако минава като 123/452.

Дано ме разбрахте и чуденията ми също.
Дали ще се получи, ако го заведете с 20 / 241 ? :hmmm:

а в картоните на Про не го отразявайте....

Ако опитате, споделете дали се е получило.
Ще пробвам малко по късно през деня, ако не, може да им звънна по телефона да ги питам те какво предлагат (и това ми минава като идея).
Благодаря много за съвета.
Здравейте,

Накратко:
Автомобилът (без данъчен кредит) е напълно изхабен/амортизиран към 10.2013 година.
Обаче някои "колеги", които уж съветват да се заведе задбалансово не са направили нищо.
Тоест активът се е изхабил и толкова. При преминаване от старата Делта към Делта Про картоните и всичко около активите се губи.
Така в момента реално актив няма заведен.
Той активът, че е изхабен ясно, обаче някак трябва да се включи в баланса (предполагам с нулева стойност).
Въпросът ми какви контирания и сметки да взема, та да го заведа този липсващ актив и да излиза в баланса?
А ако имахте 100 човека доста щяхте да се изпотите. При правилно въвеждане в програмата на данните в личните картони - програмата си знае работата:)
Не съм пробвал, затова питам.
Ще опитам в понеделник и ще видя резултата. Сигурно програма е автоматизирана, но реших първо да попитам, за да не стане грешка.

Благодаря.

Приятен уикенд.
или пък
Д1-СОЛ + Д1-ТД /в един файл/
и Д6 обща
Може ли малко повече информация за "Д1-СОЛ + Д1-ТД /в един файл/" - как точно трябва да го направя?
Ръчно ли да слея файловете, примерно два реда един под друг, или счетоводната програма (ТРЗ ПРО Микроинвест) може да го прави сама?
Дали това има предвид питащият  :wink1:
Ами общо взето това май.
Неправилно ли се изразих?

Значи да кажем пръви "транш"
Д1 - СОЛ
+
Д6 - обща с данъка

Втори транш:
Д1 - само за работник по ТД

Правилно ли разбрах?

Друга алтернатива по прегледна:
Първи път - Д1 + Д6 - СОЛ
Втори път - Д1 + Д6 - работник
Тоест напълно поотделно.
Здравейте,

Може въпросът ми, да Ви се стори елементарен, но аз се чудя.
Във фирмата има:
1. СОЛ с личен труд - всеки месец Д1 + Д6 (само за данъка)
2. Новоназначен работник (1 брой) - стандартния случай Д1 и Д6 за работник


Трябва ли да пускам за СОЛ и за работника отделни Д1 и Д6, или по някакъв начин да ги комбинирам. Чудя се и не мога да си отговоря, а за пръв път ми се случва такъв казус  :blush:
Да СОЛ Д1 и Д6 не трябва да се равняват, но на работника пък трябва. Ако може кажете какво и колко трябва да подавам...
Благодаря
1. Подавано ли е Окд-5 за въпросното ЕООД? Ако -да, подайте ОКД-5 за спираве на осигуряването през този ЕИК
2. Окд-5 е за осигуряване на СОЛ-а, а не за спиране на дейност за ЕООД-то.
3. Относно спиране на дейност на ЕООД, нищо не се подава.
1.И да е подавано, било е много отдавна. СОЛ от поне 2-3 години се осигурява през другата си фирма, че и личен труд полага там.
В тази само се води собственик и това е.
2. И аз си мисля, че е по скоро за СОЛ, а не за фирмата. НО малоумниците от НАП дали на СОЛ това, като отишъл да каже, че иска да спре временно дейност.
3. Май май нищо няма да подаваме, в крайна сметка промени в осигуряването няма, просто фирмата няма да има дейност (никаква) за определен период от време.

Благодаря много за отговорите.
 Едното ЕООД замразява/прекратява временно/ дейност. Собственикът от друга страна не се осигурява през него, а през друга фирма, която отново е негова. Тоест дори въпросното ЕООД да прекрати временно дейност, СОЛ продължава да се осигурява като такъв (СОЛ).

Нали не се осигурява през това ЕООД? Тогава за какво продължаване на осигуряването питате?


Нищо не подавате по отношение на осигуряването, след като СОЛ-а не се осигурява през това дружество
Ами тука, чета една тема пак от форума, ако СОЛ има едно ЕООД, като разкрива второ ЕООД/ООД пак подава ОКд-5 за новото.
За мен казуса е меко казано малоумен, понеже не мога да разбера по какъв начин да уведомя органите по приходите, че въпросното ЕООД временно спира дейност...Това ми е въпросът, какво да им подам та да разберам, че ЕООД-то няма да упражнява дейност известно време?
На 99% от местата виждам, че се подава ОКд-5 (но никъде не коментират за СОЛ с две ЕООД-та)...
Здравейте,

Търся го този казус някъде, но не мога да го намеря. Едното ЕООД замразява/прекратява временно/ дейност. Собственикът от друга страна не се осигурява през него, а през друга фирма, която отново е негова. Тоест дори въпросното ЕООД да прекрати временно дейност, СОЛ продължава да се осигурява като такъв (СОЛ).
Не мога да разбера в такъв случай подава ли се ОКд-5 за спиране на дейността или не?

Аз така както го виждам ОКд-5 е по - скоро декларация за СОЛ, от колкото за фирми/дружества/предприятеия/юридически лица и т.н.
Та в този случай подава ли се ОКд-5, ако не се подава въобще подава ли се нещо при спиране на дейността (за конкретния случай се интересувам)?

Благодаря предварително
Софтуера на Микроинвест бива, до колкото че алтернативите са по скапани, а това че Собствениците и прочие пресонал лъжат на поразия си е доказан факт.
Когато за пръв път пускаха Делта Про и ТРЗ Про на семинарите се биеха в гардите как приключвали фирми с една ли не милиони документи, бла бла бла, били пробвали на огромни фирми бла бла бла...
Само дето точно след седминара пробвах на 1-2 фирми с под 1000 документа за една година и програмата правеше елементарни грешки при годишното приключване...
Така че, накратко Микроинвест се ползва поради липса на по - добри алтернативи...