В случай, че още някой не е разбрал какво точно е ИДЕС... машина за безработни одитори...както са повечето вузове в страната...
Аз работих за пишман одиторка, освен че тя и колегите й се водеха, че работят над 24 часа на ден докато уж са си карали стажа за одитори, в последствие се оказа, че никой от завършилите не работи реално като одитор. Точат пари от европейските проекти като работят в комбина с консултантите и с това се изчерпва дейността им като одитори. Реално погледнато в по - големите градове изявените одитори, които реално правят одит на големите предприятия са 4-5. В Бургас са точно толкова, ако не и по малко. Съотвено доходите на ИДЕС са спаднали значително, понеже хората взимат да се усещат, че и да станат одитори, пари няма да видят, понеже нишата е пренаситена. И сега се опитват да изкарват допълнителни доходи от някъде другаде, главно като посягат на малките фирми и се опитват да тормозят счетоводителите им...Всъщност не е зле ИДЕС да даде подробен отчет за злоупотребите ставащи вътре в нея, при тва на доста високо ниво, понеже за един от бившите й директори упорито се носеше слух пред 2-3 години, че е извършил сериозни злоупотреби и присвоявания в своя полза.
Накратко за мен ИДЕС е машина за безработни и измамническа организация.
да и аз това се чудя, срявняваш с таблицата на КиК, влизаш в личния картон и ръчно ги редактираш...
а Микроинвеста от известно време съпорта им е в отпуска..
Точно изнудване и принуждаване си е, тези дето държат фирмата едно време като стартираха даваха мило и драго за клиентите, сега в момента си се гаврят както си искат. Особенно голяма гавра беше техния измислен Black Friday, където уж предлагаха супер ефтина актуализация, но като се обадих по телефона ме светнаха, че била само за Склад ПРО. Тези дето нямаме Склад явно само ни избъзикаха. Съпорта също е под някогошното ниво, особенно в клона в Бургас. На телефона е горе долу добър, когато успееш да се свържеш със София. В сравнение с другите може би са по - добре, но като цяло имат някои некоректни практики...
За това не съм сигурен, благодаря за корекцията. Имам ГДД за 2013 (не съм сигурен, там СОЛ какви доходи е получавал), освен 550 за СОЛ, има и Доходи, получени за работа без трудови правоотношения извън декларарираните в колони от 5.1 до 5.5 (не ги знам какви са тези доходи, затова предположих, че са личен труд и/или наем), като изравняването е най - вече заради тях.
След корекцията от твоя страна, да кажем че има в случай 1 (с дивидента) имаме изравняване от доходите за положен личен труд.
А в случай 2 където осигурителния доход е 2600 не правим никакво изравняване (поне така предполагам).


Пак остава въпросът, кое би било по - изгодно?
Възможен ли е втория вариянт с голямо възнаграждение за личен труд?
И дали не пропускам някакви други данъци?

Намерих си дискутирана вече тема, така че тази отпада!
Изравнителни върху наем?!
За това не съм сигурен, благодаря за корекцията. Имам ГДД за 2013 (не съм сигурен, там СОЛ какви доходи е получавал), освен 550 за СОЛ, има и Доходи, получени за работа без трудови правоотношения извън декларарираните в колони от 5.1 до 5.5 (не ги знам какви са тези доходи, затова предположих, че са личен труд и/или наем), като изравняването е най - вече заради тях.
След корекцията от твоя страна, да кажем че има в случай 1 (с дивидента) имаме изравняване от доходите за положен личен труд.
А в случай 2 където осигурителния доход е 2600 не правим никакво изравняване (поне така предполагам).


Пак остава въпросът, кое би било по - изгодно?
Възможен ли е втория вариянт с голямо възнаграждение за личен труд?
И дали не пропускам някакви други данъци?
Здравейте,

От вчера разсъждам по - темата - Как е по - добре СОЛ да получава големи суми от фирмата си - като дивидент или под формата на възнаграждение за личен труд?

Измислих следното:
1. Ако парите се взимат под формата на дивидент собственикът плаща 14,5% данъци - корпоративен + дивидент + осигуровки като СОЛ през годината + ДОО за наем + личен (в моя случай ги има и двете) + изравнителни осигуровки върху сумите от наем и личен труд следващата година. Надявам се правилно да разсъждавам.

Сега идва чуденето ми.
Възможно ли е СОЛ да направи следното
2.  Осигурява се върху 2600 - тоест осигурителния доход е 2600 (не 550), изплаща си примерно една голяма сума пари 8000 или 10 000 лева възнаграждение за личен труд (не знам дали е позволено, но не виждам да е забранено). Личния труд го полага за месеци, за които прецени през годината. Накрая в ГДД реално изравняване няма, понеже реално СОЛ се осигурява върху тавана 2600 лева. И фактическите разходи са осигуровките през годината + ДОО, който се плаща през годината. И ДОО за наемът, всяко тримесечие.

Не знам дали ме разбирате. Интересува ме дали не е по изгодно СОЛ да полага личен труд, вместо да разпределя дивидент и да плаща корпоративен данък + осигуровки и ДОО отделно.
Не знам също дали не пропускам някакви други данъци или облагания. Ще се радвам, ако вземете отношение по темата.

Благодаря предварително.
След оказана помощ от @Pupeshche,
достигнах до следното:
Самоосигуряващите се лица сами трябва да определят минималния размер на осигурителния си доход в зависимост от облагаемите доходи, декларирани от тях през 2009 г. по реда на ЗДДФЛ, като имат предвид следното:
- за едноличните търговци облагаемият доход е този, който са декларирали в Приложение 2, част III, ред 9.1 от данъчната декларация;
- за собствениците или съдружниците в търговски дружества и физическите лица, членове на неперсонифицирани дружества, които декларират доходи от извършване на услуги с личен труд в тези дружества, облагаемият доход е този, който са декларирали в Приложение 3, част I, Таблица 7, ред 7.10 (и/или в Приложение 3а, част I, Таблица 7, ред 7.10 – в случай, че за лицата е определено като приложимо българското осигурително законодателство по реда на Регламент 1408/71) от данъчната декларация;

Обаче да си кажа честно, това още повече ме притеснява, понеже лицето има по 420 лева на месец доходи  от личен труд за 10 месеца и отделно доходи от наем - поне 4320 лева за 2013 (облагаем доход от наем).
Ако трябва да гледам само Приложение 3, част I, Таблица 7, ред 7.10 - то доходът е 3780 лева, което практически значи че лицето трябва да се осигурирява върху 420 лева през 2015.
Обаче мен не ми стана ясно, само доходът от личен труд ли трябва да отчитам като облагаем, или и този от наем?
Еххх, точно гледах темата с инструкцията на НОИ по въпроса... пуснете един сърч в гугъл и ще излезе...
Аз сърчвам от към половин час насам и преглеждам различни теми, проблемът е че за пръв път тази година ще подавам ГДД и проучвам бавно, но славно материали по темата от преди Нова Година, но все още се чувствам меко казано объркан.
За ГДД още време да проучвам има, но за осигуровките до 25ти февруари, затова съм се затревожил. Реално погледнато не е грешка, ако се вземе 550, но защо да го правим ако СОЛ трябва да е на 500. В смисъл, СОЛ има доходи от наем, полага личен труд срещу възнаграждение и останалото си е СОЛ.
Та имам съмнение, че ако го запишем на 550, след ГДД за 2015 ще се наложи да му връщат една част от внесените пари. За избягване на този момент, се зоря сега да направя както трябва нещата...
Да продължа малко с разсъжденията:
Ако търсим само облагаемия доход за 2013, той трябва да се намира в:
"Част ІV - Изчисляване на данъка върху общата годишна данъчна основа за 2013 г."
И да се формира (в случая) от Годишна данъчна основа за доходи от трудови правоотношения, Годишна данъчна основа за доходи от друга стопанска дейност,Годишна данъчна основа за доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество  или общо: 7176.56 лева

Другите суми от "Таблица 2 за определяне на окончателния размер на осигурителния доход за 2013 г., върху който се дължат здравноосигурителни вноски" трябва да са по - скоро за осигурителния доход, от колкото за облагаемия и те не оказват влияние при формирането на осигурителния доход за 2015.
Здравейте,

Чувствам се объркан, затова да попитам. Разбирам, че за 2015 на СОЛ осигурителния доход трябва да се формира спрямо декларирания облагаемия доход от ГДД на лицето за 2013.
Не мога да разбера в кой ред от ГДД е записан окончателния пълен размер на облагаемия доход?

Предполагам, че за моят СОЛ ще бъде:
от 6501.01 лв. до 7500 лв. – 500 лв.
или
над 7500 лв. – 550 лв.

Обаче ето какво имам в ГДД (и ме обърква):
"8 Обща годишна данъчна основа(ред 6 - ред 7 ако е получена положителна разлика, а ако разликата е отрицателна нула) 4008 - 7176.56 "
и
"Таблица 2
за определяне на окончателния размер на осигурителния доход за 2013 г., върху който се дължат здравноосигурителни вноски
Доходи, получени за работа без трудови правоотношения извън декларираните в колони от 5.1 до 5.5 - 9840.00 лева
Осигурителен доход за месеца, върху който се дължат осигурителни вноски к.3+к.4 - 7760.00 лева
"
Ако е възможно, малко помощ, ориентирайте ме кой ред да гледам в ГДД за 2013, та да си определя осигурителния доход на СОЛ за 2015?

Благодаря предварително.

 
Защо искате да го махате? При проверка ИТ ще ви накарат да го начислите със задна дата.
Да де, аз затова и го оставих да си начислява добавката.
Въпросът беше, че изведнъж ми промени сумите на осигуровките и докато разбера от къде идва тази промяна, се бях притеснил...
Може, от данни за заплата се маха чавката на "Изчисляване на възнаграждение за ТСПО", но не знам до колко е коректно.
До колкот аз разбрах, може, но при проверка от Инспекцията сигурно ще мърморят.
Аз не разбирам, ама какъв е проблемът:
501/493
493/501

Собственикът внесъл, на собственика са върнати парите и това е.
Ето стигнахте до истината - без отметки:)
Благодаря много.
Чета тука, той автоматичния обмен е май само за чудестранни лица или такива местни на друга страна членка на ЕС.
Няма как да го разберете без да прочетете посочените членове.
Аз донякъде го разбирам, ама пак се чудя несигурен.
чл. 73а, ал. 1 от ЗДДФЛ е за справката към ГДД, където би трябвало да се посочи доходът от дивидента. По тази логика би трябвало да има отметка, обаче моята логика е начинаеща...
Здравейте,

Опитвам се да подвам Д55 за данъка върху дивидента от миналата година, но виждам това:
"Отбележете, ако формулярът се подава за целите на автоматичния обмен на информация на основание чл. 73а, ал. 1 от ЗДДФЛ и/или чл. 201, ал. 5 и/или 6 от ЗКПО".

Като подавам Д55, трябва ли да има отметка за този текст или не? Не ми е ясен какъв е този обмен, сигурно нещо свързано с ГДД, но все пак се чудя да слагам ли отметка като подавам Д55 за дивидента или не?

Благодаря предварително
Здравейте,

За много години. Аз също се надявам преди 31.01.2015 да са достъпни новите формуляри, понеже никак не обичам да ходя в местния НАП.
Здравейте,

Реших да си подам Декларация по чл.55 за дивидента от четвъртото тримесечие, обаче като вляза с електронен подпис в сайт на НАП и профилът на фирмата, нямам активен бутон "Попълване" за декларация. Пробвах на друга фирма пак така.
Това нормално ли е? Как би следвало да си декларирам данакът от дивидента в такъв случай?
Ето и какво ми дава като опции:
http://s9.postimg.org/3yt8h5b8f/Screen_Nap.jpg

Благодаря предварително