Здравейте,

От няколко дни го имам това чудене. Все пак СОЛ взима дивидент (ако може да вземе де), а този дивидент идва след печалбата от предходната година и след като си плати данъците първо (поне така е теоретично).
Имам СОЛ с личен труд, за голяма част от нещата личния труд е приравнен към ТД, обаче не ми стана ясно тази мярка с 60/40 дава ли възможност на СОЛ да кандидаства в частта, където е полагал личен труд или е само за нормалните работници на ТД.
Пак казвам, това го мисля от презумцията, че СОЛ няма как да ползва веднага дивидента си и един вид личния труд може да се яви единствен доход през годината.
Не, комуникацията е по повод производство по ДОПК, само това, за проверки и подобни, връчват ти започване, дай-това-онова, на ви това-онова, резултат и чао. Работи сносно, пести много време и разправии. Проблема с който съм се сблъсквал е аналоговата мисъл на отсрещната страна. Може да се прикачват документи, описани са правилата, не е чак толкова зле от към интерфейс.
Да де "могат", аз исках да ги кача, обаче ми казаха НЕ! Пратихме по куриер с обратна разписка!
Иначе останалото е точно.
Последно пиша това и повече няма да пиша, и само ще си чета във форума.
В България отдавна има нещо, за което в САЩ хората са си отворили очите, а ние се правим, че не виждаме. Съвсем накратко:
Ако бизнеса ти генерира 20000 лева на година и 50% отиват за данъци, заплати, наеми и прочие, реалния ти доход е 10хил. лева. Тоест колкото заплата на служител в нормален магазин, но рисковете в часния бизнес са за собственика, а служителя просто си взима заплатата.
Ако бизнеса ти генерира 200 000 лева на година, данъците са почти същите и реалния ти доход сигурно е поне 100 000 лева. Само че, между собсвеник на бизнес №1 и собственик на бизнес №2 има едни 90хил лева чиста печалба разлика. Тоест в САЩ са разбрали, че има доходи, които осигуряват на човек и на семейството му нормално и прилично съществуване като средна класа, ако вече имаш големи печалби в САЩ държавата ти вдига данъка, защото така или иначе тези пари са "бонус", който прави живота ти по охолен, а не необходимост.
В България дали вадиш 1 мил лева или 10 хил лева данъците са все същите! Кой е най - прецакан от цялата работа? Не е работника поне той не поема рискове, не е този дето печели повече от добре понеже риска си струва, тоест дребния собственик и бизнес понеже хем голям риск, хем малки печалби.
Аз не съм изчел темата и тук може някои хора да са на различно мнение,
но със смотаната, понеже тя е такава, програма на Микроинвест и съпорта им, който е доста смотан също (понеже докато се обясним по телефона, аз съм си намирам решение), това автоматично попълване въобще не ми помага. Поради риска от грешки и последващи корекции, и дивотии, така или иначе минава ръчна проверка всичко.
Както на сайта на НАП така и в програмата на Микроинвест.
Ако софтуера бе на добро ниво, можеше евентуално да има предоверяване, но така или иначе, ако стане грешка с автоматичното попълване глобата няма да е по - малка.
От няколко години насам от НАП събират различни декларации и после системата им сама ги засича, така че това с автоматичното попълване беше логично продължение, но като всичкия софтуер в България не може да се има пълно доверие и трябва да се проверява ръчно.
@IVAN_19: те търговиите на дребно поне тези дето аз се сещам за тях спад реален няма.
Малките магазини за хранителни стоки и зеленчуци не спират да работят и да продават. Хората последния месец явно и доста се презапасиха, и понеже хранителните продукти са от първа необходимост, а голям част не исках да се бутат с други по големите вериги, си купуват от месните магазини. Големите вериги пък просто спечелиха от презапасянето.
Тези с домашни потребите спечелиха пък от тоалетна хартия, дезинфектанти и прочие, дори в автомобилни магазинчета виждам да продават дезинфектант.
Останалите сектори, където хората продават на дребно главно електроника и прочие в момента има лек подем, понеже хората са си у тях, цял ден цъкат в интернет и се чудят какво да си купят (поне тези дето имат пари де).
Извинявам се, ако пропускам някакви дребни бизнеси, да закусвалните и тези дето са близо до училища и прочие имат реално огромен спад, също ВЕНдинг автоматите, но там е така не само заради вируса, имах познати със закусвални, още преди няколко години казваха, че отваряш 2 закусвални и едната почти задължително фалира, другата евентуално може да се задържи. Тоест там рисковете не са от сега. Като цяло една част от дребните бизнеси може би са дръпнали напред, проблема е че други като аптеките "дръпнаха" много напред, което с нашата данъчна система и облагане им дава много силно предимство. Служителите в аптеките (понеже вчера търсих лекарство) и бях в 4 аптеки, във всичките имаха адски изморен вид, със сигурност перосонала не беше по - малко, просто човеко потокът към аптеките в момента е огромен. Оборотите им сигурно са поне 10х за последния месец, а облагането по старо му. Може би беше добро решение умерено да се повишат данъците там където оборотите и печалбите са скочили драстично по време на кризата, защото една част от дребния и среден бизнес изпитва големи затруднения, друга част така да се каже "жъне" печалби в момента.
Това, което ще ти кажа от личен опит.
1) Щом отвориш писмото от НАП (на ел поща) и влезеш да го прегледаш това "връчване", от НАП според мен знаят вече, че е видяно и все едно си потвърдила, че е "получено"
2) Не помня дали имаше възможност за прикачване на документи или не, но при проверка на едно друго ЮЛ (явно настрещна) ни искаха на нас документи и там не ни дадоха да ги качим, а ги пращахме до съответната ТД на НАП.
Системата по спомен имаше някои добри функционалности, но мисля, че от НАП или не я ползват активно, или е по - скоро за вътрешни цели, понеже можеше да се вижда информация там, но реално документите ги пратихме по куриер.
Това е от личен опит. Влизам в НАП с електронен подпис, тоест мога да подписвам документи при желание.
Впрочем на месния ни вестник пише следното:
"Заявленията се подават електронно в Агенцията по заетостта. До 7 дни ще получат решение от институцията, а до 5 дни след това ще си вземат и парите от НОИ." - flagman
vs
"Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция „Бюро по труда“ по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция „Бюро по труда”, ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите." - kik
На кого сега да вярвам?!
Вие си се шегувате, но при нас наистина има спад и не е само 20% ами доста повече в сравнение с минали години (дейността конгресен туризъм).
Но пък забелязах нещо много "умно":
"Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция „Бюро по труда“ по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите." - Окай, през цялото време се тръби "седете си вкъщи", не се събирайте,
не ходете навън, почти сме на ниво въобще не излизайте от Вас! В този форум 99% от хората имат електронен подпис най - малкото заради НАП, какво толкова щеше да стане ако се пускаха по електронен път, а не да ходиш на място, където определено ще има доста хора и шанса да те заразят е доста голям.
Още някъде ми се привидя, че пише "прекратили работа", а пък с 20% намалание в приходите. Може да е двусмислица от начина, които аз го чета.
@delphine: "Добре беше казал един бивш министър да не се дават помощи, а поръчки и работа." - те поръчките е ясно на кого се дават, проблемът е че самолетните компании почти спряха работа, хотелите (не само тези в България) си играят с резервациите и въобще правенето на резервация в момента дори за период 3-4-5 месеца напред е доста рисковано начинание. При тази несигурност с транспорт + хотел + вирус, просто хората, голяма част от тях едва ли ще могат да пътуват, което при голямо количество чуждестранни клиенти няма как да се компенсира.
Накратко в момента, ако продавате по интернет каквото и да е, без значение услуги, стоки и т.н.; и ако получавате други плащания освен по банков път, задължително регистрация за ел. магазин + касови бележки, дори клиентите Ви да са в другия край на Европа!
@djidja83: за съжаление за всичко онлайн се издава касов бон, колкото и да не е логично това, изключение може да е само, ако позлвате Еконт/Спиди и т.н., които имат лицензи да го играят оператори на пощенски записи или нещо такова, но от както се заговори усилено за ел. касова бележка, ми се струва, че всички без значение какво, къде и как онлайн трябва да издават касови бележки. Другото, което на мен лично ми е интересно как касовата бележка ще доживее 5 години, при положение че терманлните принтери ги печатат така, че след 2 месеца вече е супер бледа.
По другия въпрос, има една рядка форма на опериране, при която Ви дават като физическо лице БУЛСТАТ/ЕИК вместо ЕГН и си работите с Вашите имена и с ЕИК-а.
Само дето в закона се казва, че ако продавате на лица в ЕС, задължително трябва специална рег. по ДДС; а с ПейПал, дори един холд/тоест задържане на парите/ да Ви направят ми е много мъчно и сложно аз да си обесня, как и какво ще декларирате.
Пример продавате си в ПейПал, те един ден решават да Ви лимитират акаунта за документи, Вие имате вътре 3000 лева приходи и те са блокирани. Пейпал казват: "Нещо не ни кефят Вашите документи, затова акаунта Ви остава блокиран, не искаме да правим повече бизнес с Вас, ще Ви държим парите половин година и ще Ви ги дадем накрая" - хубаво окай, ама според БГ законодателството Вашите приходи са сега, не са след половин година, какво правим тогава? Все едно да пускате фактури с ДДС за приходи, които още не сте получили, да си внасяте ДДС-то и да се надявате приходите все пак да дойдат. Винаги ми е бил интересен този въпрос и ме е тормозел, макар че нямам нищо общо с ПейПал поради изброените горе спънки.
Това значили, че ако имам картови плащания в онлайн магазина и работя с доставчик на платежна услуга като Борика, Easypay MyPos и д.р. Те са регистрирани в БНБ като лицензирани доставчици на платежните услуги , в този случай мога ли да не издавам касова бележка от ФУ и по този начин да не попадне онлайн магазина по наредна Н-18 и съответно да не го регистрирам в НАП.
На това е големия въпрос приятелю благ, обаче от НАП не искат да се ангажират с тълкувание и точна позиция. Поне в 5 статии се коментира този въпрос в интернет и категоричен отговор засега аз не съм видял. Логиката е ясна, обаче дали "нашата" логика е като тази на НАП въобще не се знае.
Здравейте! Не проблем Отчети в ТР.... защото може да минеш и с съкратен вариант. НСИ - е по-голям проблем.... защото трябва да попълнеш баланс и отчет ПхРх в "пълен" вариант... Поне аз така мисля,,,
@delphine - правилно ме е разбрала. аз просто не искам да подавам много информация в ТР, защото после там тя става публично достъпна, и докато бизнеса е 100% легален, то не всички гледащи са добронамерени. Питали сме за заличаване на данните, но в местния ТР мърморят и не им се занимава много.
НСИ-то го направих вече, там там са около 9 справки (каквото там ги водят) включително ТРУД (която при мен се вади от ТРЗ ПРО). Това като страничен коментар и може би аз съм мързелив, но Делта ПРО отново се доказа, когато се генерират баланс, опр и т.н. по форма за НСИ  "в хил. лева". Неща от сорта на 224 + 1 = 226 :D
Явно че, от закръглянията ама с години една и съща грешка я виждам да се повратя. Както и да е.
Здравейте,
Чета тука:
https://www.kik-info.com/novini/novini-i-akcenti/Godishniyat-finansov-otchet-na-mikropredpriyatiyata-sadarzhanie-i.118437.php
и направо се хванах за главата. В смисъл след като го изчетох текста все още се чувствам объркан.
Имаме микропредприятие, на мен Делта ПРО ми генерира всичките отчети и справки в съкратен вид. Въпросът е какво да занеса в ТР като документи?
От статията ми се стори, че може да мина само с:
1. съкратен Баланс
2. съкратен ОПР
3. счетоводна политика
това е!
Значи ли, че ОПП, ОСК, Справка ДА и т.н. - няма нужда да ги публикуваме? (след като ТР се срива, а и самите им методи на работа, където всички могат да ти следят бизнеса не ми допадат. Затова питам. Пък и да спазим закона!)
Тази година започнах да ползвам ТРЗ ПРО за Д6 на СОЛ. Забелязах следното по твоя въпрос :
Като избереш горе в полето, че искаш да генерираш Д6 / 13 долу в ляво има едно поле за избор на месец. Ако зададеш 12.2018 ти прави Д6 / 13 за 2018. Ако зададеш 01.2019 прави Д6/13 за 01.2019 / като илюстрация за поведението на програмата /. Явно то е определящото. Не пазя инсталационен файл от предходна версия. Принципно е полезно обаче, но нямам този навик.
Проблема поне предната година ми се бе видяло и това забравих да го спомена като условие е, че моят СОЛ е на минимума, който може да си избере, понеже накрая на годината подавам годишна, но реално типа на доходите му не налагат изравняване, а просто предполагат задължително подаване на годишна. Съответно в служебните бележки или/и в Д6/13 нещо  се бе омазало миналата година, след като бях актуализирал програмата. Тази година може да си направя експеримент, обаче ще трябва всичко да проверя ръчно, понеже имам известни съмнения дали смята правилно.
Едно време съветваха от Микроинвест, за да се издаде бележка за доходите от наем, да се заведе като граждански договор, още се опитва да ми се бута това всеки път като генерирам Д6 за месеца. От друга страна тогава пък нямаше как да влезе дохода от наем в служебната бележка.
Като цяло ще пробвам и аз с най - новата версия на програмата да генерирам и ще видя какво ще стане, обаче леко ме съмнява, че някоя от бележките или Д13 ще се генерира върху 560 вместо 510. Ама ще видим.
Грешно преведени пари и върнати съответно. Вземи направи един разчет, какви приходи ... :smile1:
примерно :
503/499
499/503 с основание връщане на грешен превод
/ може пък друга идея да имаш /

Принципно не е било проблем, че е платил от личната сметка / после при него ще възникнат разчети /, но след като е решил да бъде от фирмената  остава да се приведат нещата в съответствие.
Ще направя точно така както казваш. Благодаря много за помощта.
Е той нали полага личен и един вид доброволен труд във фирмата си СОЛ-а, та не се води като "експлоатация" на служители най - грубо казано.
Здравейте,
Ситуацията е следната. Клиент плаща по банков път проформа фактура (за услуга).
Разбира, че е платил от личната си сметка, вместо от фирмената преди да получи фактура оригинал. Фактура оригинал не е издавана, а парите са върнати в същия месец на клиента по неговата лична сметка. Съответно клиента плаща отново от фирмената си сметка и там си получава фактура оригинал на фирмата.
Ако беше в различни месеци сигурно щеше да трябва кредитно известни, то тук имам ситуация, където клиента превежда парите по фирмената ни сметка и после те му се връщат по негово настояване без да са издадени документи, и това става в рамките на същия месец.
Трябва ли да пуска въобще някакво известие? Или директно за прихода 503/гр70;
после за връщането гр.70/503 или каквото успея да накарам Микроинвест Делта да ми даде да направя без да записва грешки.
Въобще как да го оправя този проблем? Знам, че е тривиален, но не изпадам често в такива ситуации и не искам счетоводната програма после да ми изкарва "странни" отчети.
Здравейте,
Аз мисля, че си спомням от предходната година, но за да съм напълно сигурен.
За фирмите, които се водят замразени, тоест не са осъществявали дейност през 2018 година се подава:
1. В НСИ - декларацията, която е за фирмите без дейност
2. в ТР - бяха едни по особени декларации, където се декларира, че фирмата не е осъществявала дейност
3. в НАП - нищо
И с това би трябвало да приключим.
Правилно ли разсъждавам?

За да не отварям друга тема, за тези които работят с Микроинвест ТРЗ и Делта ПРО, най - вече за ТРЗ, с която версия на програмата правите изравняване и т.н. на СОЛ, понеже в новите праговете са променени и обновени. Аз обикновено пазя една версия преди обновяването, но все пак ми е интересно как другите процедират.
Благодаря предварително.
Здравейте! Използвам темата да попитам за нещо, което многократно е обсъждано. Доста четох и съвсем се обърках. ЕООД /фризьорски салон/ без работници, само собственичката, която през цялата 2018 г. е била в майчиство. За 2018 г. няма никакви приходи. Разходите, които фирмата има е таксата за обявяване на ГФО в ТР и едни 100 лв за счетоводител за подписване на ГФО. В такъв случай какво и къде трябва да се подаде? В НСИ - декларация за неактивност или декларация за дейност с приходи и разходи под 500 лв? В НАП - трябва ли да се подава ГДД или не и в Търговския регистър декларация за липса на дейност ли да подам или нулев ГФО?
Благодаря Ви!
В ТР - неактивност, в НСИ - неактивност (то не че 500 лева са нещо в НСИ, понеже реално са 0.5). Още нещо нали в ТР такса не се дължи уж.
Да, така е. Може да внася авансово отиг.вноски върху минимум 560 лв. Съобразно доходите си може да избере и по-висока сума, но не е задължително.
А изравняването се прави независимо дали има "разминаване" или не.
Благодаря много за помощта и бързия отговор :) :good:
Да моя СОЛ има доходи от наем и личен труд, така че задължително подава декларация по чл. 50. Благодаря още веднъж  :good:
Лек ден  :)
Здравейте,
 
Днес реших малко да се поровя по темата и повечето пъти, когато се ровя взимам да се обърквам. Та как да определим "месечния размер на осигурителния доход" на СОЛ за 2019?
Аз до колкото разбирам "скалата за определяне на диференцирани минимални осигурителни доходи съобразно облагаемия доход" е отпаднала 2017.
На сайта на НАП чета следното:
http://www.nap.bg/page?id=567

"За да  заплатят осигурителни вноски върху реално получените доходи от трудова дейност, самоосигуряващите се лица определят окончателен размер на осигурителния си доход и годишен осигурителен доход въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ – Справката за окончателния размер на осигурителния доход за 2018 г. (Таблица 2) за периодите на упражняване на трудова дейност в това им качество в рамките на календарната година."

От всичко това си мисля, че СОЛ може да си определи месечен размер на осигурителния доход за 2019 върху минимума тоест 560 лева и при разминаване накрая на годината изравнява с годишната декларация по чл. 50 и това е.
Правилно ли разсъждавам?