Няма проблем. Благодаря Ви за отговора!
Сега гледам, че в книжката на лицето по обезщетението по чл. 220 ал. 1 за неспазено предизвестие съм въвел дата от 01.01.2015 до 31.01.2015 г., а сега, когато попълвам обезщетението по чл. 222, ал. 1, трябва да впиша дата от 06.01.2015 до 05.02.2015г.
Това може ли да се окаже проблем в НОИ или някъде другаде?
Защо коригиращи ? Ще се подаде само обр.6 редовна с разликата в повече. :smile1:

Значи само Д6 редовна с една колонка с код 5, като в поле 10. Дължими вноски за ДОО вписвам разликата (сумата която сме превели)? В такъв случай при попълването на Приложение 5 къл чл. 6, ал. 6, би ли следвало да отбележа че: "За подаване на данни с декларации обр. 1 и обр. 6 не се прилага чл. 2, ал. 4 от наредбада и не следва да се подаде" и отбелязвам Д1 като неподадена?
Хайде и по тази тема да попиша малко, че скоро не съм писал.
С Микроинвест делта про съм. И в началото на годината си актуализирах МОД-овете, начислих си заплати и осигуровки, като съответно ги изплатихме и подадохме Д1 и Д6. Оказва се, че ТЗПБ-то станало от 0.7 на 0.9%. Разликата е 33 стотинки, която трябва да се преведе допълнително. После трябва да пусна коригиращи декларации нали?
Супер, благодаря Ви много  :bow:
Проблем ли ще бъде, утре да впиша съответното обезщетение в трудовата книжка на лицето, а реално да бъде изплатено другия месец?   Не е проблем


Лицето обясни, че имало някакъв срок, който трябвало да спази пред НОИ след попълване на обезщетението в книжката.   Срокът за подаване на документи в НОИ е 3 месеца от освобождаването

Благодаря! Значи, че лицето е освободено считано от 06.01.2015 г. (това е първият работен ден в който лицето не е на работа) в книжката записвам, че обезщетението е със срок от 06.01.2015 г. до 05.02.2015 г. Правилно ли съм разбрал? А мога ли да издам съответно УП-2 и УП-3 с изплащането на обезщетението през март месец? Във НОИ ще искат ли УП-тата?
 обезщетение по чл. 222, ал. 1, което трябва да начисля със заплатите за месец февруари.

Зависи от това кога ще подаде заявлението лицето и дали сте приключили заплатите зза м.01. Ако не сти ги приключили - може да направите начислението в същия месец.

За обезщетението по чл.220 и 224 - да, така е

Здравейте отново. По казуса, лицето утре ще дойде с декларация и трудова книжка, за да удостовери, че не е започнало работа, а заплатите за януари са приключени, което означава, че обезщетението по чл. 222, ал. 1, трябва да го начисля със заплатите за февруари. Проблем ли ще бъде, утре да впиша съответното обезщетение в трудовата книжка на лицето, а реално да бъде изплатено другия месец? Лицето обясни, че имало някакъв срок, който трябвало да спази пред НОИ след попълване на обезщетението в книжката. Някой запознат ли е?
Здравейте. Пробвайте да маркирате стойността в бялото поле на МОД и въведете ръчно сумата, след което запазете промените в личния картон. При мен се получи.
Да ТРЗ Микроинвест Делта Про. Съжалявам за недоуточнението.
Лицето така или иначе, преди 06.02.2015г. няма как да претендира за обезщетение по чл. 222, ал. 1, а поради неприятния развой на събитията и леко тягостната обстановка ми се иска да съм приключил заплатите за януари с текущите обезщетения и да ми подпише ведомостта. Щом не е проблем чл. 222, ал. 1 да се начисли с февруарските заплати ще процедирам така. Много Ви благодаря за отговора.  :good:
Привет. Освободихме лице, считано от 06.01.2015г. на което му се дължат съответно обезщетения по чл. 224, ал. 1 (за неизползван платен годишен отпуск) и по чл. 220, ал. 1 (за неспазване на предизвестието от страна на работодателя). Понеже лицето през месец януари има отработен 1 ден, обезщетенията ги начислявам съответно със заплатите за месец януари, като на обезщетенията се начислява само данък. Заплатите за януари се начисляват през февруари, като има голяма вероятност лицето да поиска и обезщетение по чл. 222, ал. 1, което трябва да начисля със заплатите за месец февруари. Въпросът ми е правилен ли е алгоритъма, или бъркам някъде? Благодаря предварително!
Добро утро. Аз работя с Микроинвест, актуализирана за текущата година.
Здравейте, не съм много сигурен, но в подобен случай ме посъветваха разходна фактура за текущ месец, да бъде осчетоводена и заведена към следващият месец, точно за да не бъдем на възстановяване. Срока за разходните фактури е една година от датата на издаване. Дали с КИ нещата стоят така, нека някой по-запознат да сподели.
Здравейте. Фактура с разход за автомобил, който управителя не иска да завеждаме, за да не дължим данък. Проблема е, че е платена по банков път и сега естествено не ми излиза банката. Как мога да осчетоводя банката, без да въвеждам фактурата?
срока тече от датата на прекратяване на договорът

Благодаря Ви!
Здравейте, за да не пускам нова тема реших да попитам тук.
Лице, освободено в началото на януари на което е начислено обезщетение за неспазване на предизвестието от страна на работодателя.
Кога това лице може да претендира за обезщетение по чл. 222? В смисъл от кога започва да чете законоустановения срок от 1 месец, след който лицето може да си търси обезщетението. Малко се обърках понеже ние му изплащаме обезщетение за неспазен срок на предизвестие от 1 месец. Това значи до началото на февруари и от тогава ли започва да тече месеца след който може да иска обезщетение по чл. 222 или срока тече от началото на януари?
Благодаря предварително!
Значи е коректна декларацията. Успокоихте ме много.
Благодаря Ви за бързия отговор. Успешен ден!
Здравейте. В момента подавам декларация за месец Декември и забелязах, че при подаването на декларацията за месец Ноември в клетка 71 /данък за внасяне, ефективно внесен/ съм пропуснал да въведа сумата, която сме наредили. Какво следва да направя в такъв случай?
Благодаря предварително!