Стигнах до попълването на данъчната декларация.
След като кредитирах сметка 729 (други финансови приходи), за да отпиша просрочените задължения по дебита на 499 и съответно счетоводната печалба се увеличи. Сега трябва да отразя тази сума в данъчната декларация и съответно да ми намалее данъчната печалба.
Правилно ли е да посоча сумата в част V в колонка Б НАМАЛЕНИЯ ред 7
Признаване за данъчни цели на непризнати разходи за лихви от прилагане на режима на слаба капитализация (чл.43, ал.2)
Благодаря предварително!
Супер сте!!! Още веднъж искрени благодарности!  :give_rose:
Благодаря много и на двете дами.
От първи прочит на статията за давностният срок разбирам, че "А по силата на чл. 4, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството, който установява принципа за текущо начисляване на приходите и разходите, изрично се предвижда, че приходите и разходите, произтичащи от сделки и събития, в т.ч. и договори за заем, се начисляват към момента на тяхното възникване независимо от момента на получаването или плащането на паричните средства или техните еквиваленти и се включват във финансовите отчети за периода, за който се отнасят. Следователно от значение се явява моментът на възникване на задължението за лихва, а не моментът на нейното заплащане.
Това означава ли, че когато кредитирам приходната сметка със стойността на отписаните лихви, въпреки, че счетоводната печалба ще се увеличи, после при попълване на данъчната декларация, след като въведа на съответните места приходите от лихви, данъчната печалба ще спадне със същия размер?
Не съм много на ясно и затова се обръщам към вас.
Сигурно е, че 3 години са изминали и ако съставя счетоводното записване което Delphine е посочила по-горе, достатъчно ли ще е?
Ще изчета още няколко пъти статията, за да ми се изясни още.
Здравейте, въпросът ми е относно лихви и пиша в тази тема.
Имам кредитно салдо по 499 (други кредитори) с аналитичност неплатени лихви, които стоят така от години и управителя иска да ги изчистим. Имало някакъв давностен срок от 5 години, но никъде не можах да прочета точния текст. И ако наистина е така, за изчистването коя сметка се кредитира?
Извинявам се за елементарния въпрос.
Здравейте!
Почти идентична ситуация и при мен.
Стои ми дебитно салдо по 497 (провизии признати като пасиви) и като гледам старите отчети си стои така от 2010-та.
Никой не знае как се е появило, но не е разчет, който ще окаже влияние за бъдещ период.
Управителя иска да го изчистваме и при така създалата се ситуация, какъв е правилният начин за създаване на сметки с цел изчистване на салдото?
Благодаря предварително.
Здравейте Yordan_Andonov,

А защо искате да приключите вземания от други дебитори и задължения към други кредитори с извънредни приходи и разходи?

Имате ли решение за отписване на вземания и задължения?
Настъпили ли са обстоятелства за отписване по давност? Защото ако не са, ще имате преоценка на активи и пасиви, която няма да е данъчно призната?

И дори да имате основание за отписване, ползването на сметките за извънредни приходи и разходи не е подходящо. Обикновено се ползват тези за други приходи и разходи - 609 и 709.

Здравейте и благодаря за вниманието.
В отговор на Вашите въпроси;
1. В интернет прочетох за всяка поотделно, че се приключва с тези, които съм посочил. Нямам идея дали е коректно и за това се обърнах към форума.
2. Нямаме решение. Сега се ровя из архивите и се оказа, че 498 и 499 са заеми съответно от 2007-ма и 2009-та година. Управителят ми е поставил задача да бъдат изчистени, а на мен не ми е ясно как да се случи това нещо.
3. Относно давността в единият договор за заем е вписано да се върне до края на 2008-ма, а другия до 2012-та година.

Безнадежден случай съм просто...
Здравейте. Ще си позволя да пиша в тази тема.
По дебита на 498 имам сума, която е близка до тази, която имам по кредита на 499. Коректно ли е ако съставя следните операции за изчистването им;

691/498
123/691

и за другата
499/791
791/123

Всичко това с еднаква стойност, за да не се промени салдото по 123-та

Благодаря предварително.
Няма ли да е по-лесно да се смени кода на икономическата дейност.
Това може ли да се случи със задна дата?
Голямо омазване е станало.
Фирмата си сменя кода на икономическата дейност през 2013-та година.
В края на 2014-та година подписваме договор с АЗ за наемане на лице по програма за заетост, където аз посочвам старият код на икономическа дейност на фирмата. Съответно заплати, осигуровки и всичко се начислява на старият КИД (който също така е посочен в договора с АЗ).
Шефката каза, че е мой проблем и да се оправям.
Мой проблем е и не знам какво да правя. Ако в АЗ разберат сигурно на пух и прах ще ме направят. Някакви идеи?
Благодаря за отговора. Проблемът се оказа друг, който не е за този раздел.
Сега гледам и в статистиката е подадено с другият КИД.
Никой ли не е имал такъв казус?
Здравейте. Правейки ГДД на фирма извършвала дейност, се натъкнах на следния проблем. В декларацията, която съм подал за 2013г. е сгрешен кода на основната икономическа дейност. Въпросът ми е това съществена грешка ли е и ако сега подам ГДД за 2014г. с коректният код ще има ли някакви проблеми и изобщо какви санкции и проблеми да очаквам.
Благодаря предварително.
Може би проблемът е само при подаване на корекции на хартиен носител. Нямам идея, но ще пиша за резултата, когато се обадят от НАП да кажат какво правим.
Сега се връщам от НАП и реших да споделя информация, която може да бъде полезна на някой.
Оказа се, че програмата с която работят за 2015-та година НЕ ПРИЕМА коригиращи декларации (обр. 1 в моя случай). Служителката когато въведе данните и излезе съобщение, че не е открита входирана декларация за този период. Колежката и на съседния компютър въведе данните и вече подадената декларация излезе при нея. Една друга служителка сподели, че вчера и тя е имала идентичен случай. Обадиха се на шефката, която дойде и също констатира проблема. В крайна сметка ми записаха номера и обещаха да се обадят и да ме информират как са се развили нещата. Всичко това става на въпрос за корекция подадена на хартия, не знам дали същия проблем го има с ел. подпис.
И докато чакахме шефката имах време да поговоря с жената на гишето и тя обясни, че това е коректния начин (за Д6), а именно редовна декларация с разликата, която е довнесена (тук се оверих че колежките във форума са ме насочили правилно, за което още веднъж им благодаря). Корекция се пускало, ако има намаление на суми, или от единият фонд разлика се приспада в другия и тнт.
Дано съм бил полезен. Ще пиша каква е развръзката на казуса.
Поздрави!
Промяната на ТЗПБ ще промени само сумата за ДОО в обр.6 - попълвате една колонка - редовни данни, не корекция - само по фонд ДОО с разликата. Няма да имате други промени, защото ТЗПБ има само ДОО и е за сметка на работодателя - няма промяна в ДДФЛ. :smile1:

Благодаря Ви много.
И аз това си мислех, но не можах да се изразя правилно в по-горния си пост, но както и да е...
Успешна седмица на всички!
Какъв код корекция?
С главни букви съм написала редовна декларация.

Поле 7.1 Код корекция - Редовни данни.
Това имах в предвид.
Извинявайте, че не съм се изказал правилно.
Д6 само с първата колонка, код корекция редовни данни, като в 10-ти ред впиша само разликата, която сме внесли? Всички останали полета остават празни. Правилно ли съм Ви разбрал?
Здравейте. Днес седнах да правя новите декларации.
В Д1, както ме посъветвахте отбелязах код корекция 1 с промененият процент ТЗПБ, но сега се чудя как да направя Д6.
Да я пусна ли отново с две колконки (втората е само за данъка) и ако да то би следвало в първата колонка да посоча код корекция 1 или бъркам?
Реално само в първата колонка са промените (увеличаване в ред 10 с разликата от довнесената сума по ТЗПБ), но при положение, че във втората колонка няма разлика как е по-правилно да постъпя?
Благодаря предварително.
Ами не знам защо така лошо са ме подвели. Казаха ми в ТК да впиша обезщетенията по чл. 220 и 224 и го сторих.
Отчитам го като грешка, но поне обезщетението по чл. 222, ал. 1 е вписано правилно (надявам се).
Още не са пропищяли... Ще се чуе ако има проблем.