И аз за първи път подавам Д1 и Д6 за граждански договор. Срока на договора е от 01.05.2014 до 30.05.2014 г. , като изплащането е в същия месец. Лицето работи по трудов договор в друга фирма. Малко наивно се доверих изцяло на програмата, подадох ги и ми ги отхвърли. Като загледах Д6 е същата като миналия месец (имаме 1 назначено лице по тр д-р). В посочените грешки пише код за вид плащане 4 декл обр.1 ДОО = хххлв./Декл. обр6 ДОО= 0.00лв./Разлика ДОО= хххлв.
Очевидно не е разнесена сумата с удръжките от Д1 в Д6 за гражданския договор. Въпроса ми е трета колонка ли да пускам в Д6 за ГД и с код 4 ли да бъде тя?
Извинявам се ако въпроса ми е зададен неясно :)
Ок мерси! Съставям същата операция, както на предните две фактури, със стойността на кредитното известие (сумата, която те ни дължат), със знак минус.
За да не пускам нова тема, ще използвам тази. Казусът е следния.
Април месец получавам 2 фактури съответно 1-во и второ междинно засичане. Плащаме ги и май месец получаваме кредитно известие със сума, която те ни дължат и съответно ще бъде приспадната със следващата фактура. Въпроса ми е какви статии е най - коректно да се съставят, за да се отрази кредитното?
Много благорадя! Ще го осчетоводя както Deplphine ме посъветва. Нещото, което ме притесняваше е, точо тази разлика в крайната стойност на фактурата и осчетоводяването и май за първи път в кратката ми практика ще имам данъчна проверка, и се притеснявам да не се заядат нещо.
Стойността на фактурата е 770.97 и съответства на стойността на касовата бележка. Несъответствието не е между фактура и касов бон, а между ДО и ДДС и Сумата за плащане, която излиза с 1ст по- малко от сбора на ДО и ДДС. Ако при осчетоводяването примерно намаля ДО или ДДС с 1 ст. ми се равнява Д-т и К-т. В противен случай ми дава разлика.
Аз нещо се опетлах. Delphine точно така както го казвате е, но аз немога да си обясня защо така ми се получава. Съставям  Дит 601 -  642.48лв. 4531/   128.50лв и К-т      /401    770.97лв.
И така кредита ми е по-малко с 1 ст.

А разликата от 1 ст. къде я отнасям?
Привет. Извинявам се ако има подобна тема, но аз лично търсих и не намерих отговор.
Казуса ми е следния. Получавам фактура от Техномаркет за закупена стока на стойност 770.97 лв. с ДДС. До тук добре. Във фактурата обаче ДО е 642.48 лв , а ДДС-то е 128.50 лв. Получава се разлика от 1 ст. при закръглянето. Предполагам е често срещан проблем и с риск да подразня някой, реших да попитам. Ако осчетоводя ДО със стойност 642.47 лв. а ДДС -то не го пипам, ще бъде ли грешно?
Благодаря предварително.
След като сте попълнили всички справки и отчети, натискате бутона "приключване" (горе в дясно). Ако има нередности ще ви ги покаже и съответно в коя справка да погледнете. На мястото на бутона приключване се е появил такъв "сторниране".
Натискате него и можете да променяте стойностите в проблемните справки.
Или е по - правилно сумата да се запише в ред 6?
Здравейте.
Ако може да попитам дали съм разбрал правилно. Имам следния казус.
Фирма "А" ЕООД и фирма "Б" ЕООД. Собственика е един и същ. Фирма "А" издава фактура на фирма "Б" с основание лихви по договор за наем и не начисляване на ДДС по чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗДДС. Следователно съгл. чл. 92 от ЗКПО, би следвало и двете фирми да приложат пр. 4 към ГДД.
Въпроса ми е в пр. 4 на фирма "А" в колона 2, т. 2.2 ДЗЛ е предоставящ, ред 1 записвам сумата по фокатурата, а в пр. 4 на фирма "Б" в колона 2, т. 2.1 ДЗЛ е получател, ред 1 въвеждам същата сума от фактурата.
Правилно ли съм разбрал или да се връщам към чертожната дъска :) ?
Благодаря предварително.
Дойде ми! :)
Извинявам се за спама.
Привет колеги,
Само да попитам, на някой друг да не му отваря сайта на НСИ в раздела "Бизнес статистика" за подаване на ГОД?
Разбрах Ви.
Много благодаря!
Точно това ме смущава и мен, че не сме задължени, отбелязал съм го в т.21.5 с Да и въпреки това ми изписва съобщението, че няма да я приеме.
Щом не съм задължен да попълвам част 8, избощо не би трябвало да ми изписва такова нещо...
Аз да си продължа с въпросите.
Попълних ГДД, при което на проверка и подаване ми изписа следното.
Глобална проверка:
Стойността на ред 1, Справка 1, Част VIII, трябва да е равна на стойността на ред 1.1, част VI.
При положение, че в част VI в т. 21.5 съм посочил, че ДЗЛ не е задължено да извършва авансови вноски и тнт.... не би ли следвало в част VIII да не трябва да се попълва нищо, както си пише отгоре?
Пробвах да въведа размера на нетните приходи от продажби за 2013г. и така ще ми я приеме, но се опасявам да не е грешно?
10x,
Току що ми дойде, което е добра новина :)
Проблемите нямат край!
Малко офтопик пиша, за което се извинявам, но сега подадох в сайта на Националния статистически институт бизнес статистиката и ми я прие,
написа ми входящ номер и при попълване на ГДД в раздел 5, като отбележа номер пет "Годишен отчет за дейността", вместо входящ номер и дата ми излиза "Няма данни за това ЗЛ".
Нормално ли е да отнема време обработката и да изчакам още малко, или нещо не е коректно отново?
И ЕГН-то е невалидно.
Не знам дали лицето е в България и като цяло едва ли ще имаме други взаимоотношения с него. Ако не е проблем, че е подадена така няма да го издирвам. Аз до колкото разбрах може да се подаде с нефатална грешка.
Или съм избързал и пак съм оклепал нещата?