И аз Благодаря
По скоро ме интересува това лице щом е СОЛ и извършва дейност в собственото си ЕООД има ли задължение да се сключва с него ГД за всяка работа която извършва за дружеството, питам защото прочетох доста противоречиви публикации .
Вмъквам се в темата със следният въпрос - лице СОЛ в ЕООД с разнообразна дейност, една от която ремонти и подръжка на ДВГ,  в месец април има извършена една такава услуга тоест смяна на част на дадено мпс с материали на клиента. Тоест СОл влага само труд - как да го осчетоводя? Според мен е по този начин 411/703,4532. Парите постъпват след това в касата и ги внасям в банката.
Търговски помощник, просто търся начин да сме по малко виновни, но зная че не е редно,
                   


Според вас лице назначено в магазин ще има ли проблем ако е назначено с този тип договор.
Става въпрос при проверка от инспекцията по труда.


     ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР
                         за ТЪРГОВСКА ПОМОЩ


Днес между:
1)
И

2)
на основание чл. 30-31  от Търговския закон се сключи този договор, по който страните се споразумяха за следното:


I. ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА


Чл. 1. ТЪРГОВЕЦЪТ възлага, а ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК приема срещу възнаграждение да извършва действия свързани с осъществяване на търговска помощ в обекти на фирмата -  обслужване на клиенти, договаряне с доставчици относно срокове и цени на стоки, разпределяне и подредба  на стоките в помещенията , почистване на помещенията , витрини и друга помощ в процеса на работа.


II. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ТЪРГОВСКИЯ ПОМОЩНИК


Чл. 2. ТЪРГОВЕЦЪТ упълномощава ТЪРГОВСКИЯ ПОМОЩНИК да извършва от името и за сметка на ТЪРГОВЕЦА всички действия и сделки, които обикновено се извършват в мястото, посочено в чл. 1.
 
Чл. 3. (1) За извършване на сделките и действията по чл. 1 и чл. 2 ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК има право на възнаграждение в размер на ======== лв./Словом: ============/
(2) ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да заплати/заплаща на ТЪРГОВСКИЯ ПОМОЩНИК дължимото възнаграждение от ====== лева  в  срок до първо число на месеца следващ месеца за които се отнася Договора за търговска помощ.
 
Чл. 4. ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК има и следните права:
1. самостоятелно да взема решения за извършване на действията , за които е натоварен от ТЪРГОВЕЦА;
2. да предприема действия по стопанисване и опазване на имуществото на ТЪРГОВЕЦА, предоставено му за изпълнението на този договор;
3. да извършва всякакви правомерни действия, осигуряващи нормалното осъществяване на търговската помощ с оглед стопанския интерес на ТЪРГОВЕЦА от гледна точка действащите в Република България нормативни актове;
4. да получава информация от ТЪРГОВЕЦА за набелязаните от него стопански цели и обусловените от тях насока и начин на извършване на търговската помощ, за която се е задължил;

Чл. 5. (1) ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК е длъжен да осъществява търговската помощ, за която се е задължил, лично и с грижата на добрия търговски помощник.
(2) ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК може да възложи на друго лице действията, за които се е задължил само с предварително съгласие на ТЪРГОВЕЦА или ако това е станало необходимо за запазване на неговите интереси и от неизвършването му ТЪРГОВЕЦЪТ би претърпял вреди.

Чл. 6. (1) ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК е длъжен да осъществява търговското пълномощие съобразно набелязаните от ТЪРГОВЕЦА стопански цели и обусловените от тях начин и насока на осъществяване на действията, за които е натоварен.
(2) При осъществяване на търговската помощ ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК може да се отклони от целите, начина и насоката на действията по ал. 1, ако това е станало необходимо за запазване стопанските интереси на ТЪРГОВЕЦА и не е било възможно да се вземе неговото съгласие.

Чл. 7. (1) ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК е длъжен да дава сметка на ТЪРГОВЕЦА за резултатите от осъществяваната търговска помощ ежеседмично
Чл. 8. (1) В пределите на сделките и действията по чл. 1 и чл. 2, ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК е длъжен да не извършва търговска дейност за своя или чужда сметка.
(2) ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК може да извършва търговските сделки по ал. 1 само с изричното съгласие на ТЪРГОВЕЦА.
Чл. 9. При осъществяване на дейността си ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК е длъжен да пази търговските тайни и търговския престиж на ТЪРГОВЕЦА.


III. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ТЪРГОВЕЦА


Чл. 10. (1) При условията на чл. 7 ТЪРГОВЕЦЪТ има право да иска и да получава отчет от ТЪРГОВСКИЯ ПОМОЩНИК за осъществените  действия.
(2) ТЪРГОВЕЦЪТ има право да получи всичко, което ТЪРГОВСКИЯТ ПОМОЩНИК е получил по извършените в изпълнение на този договор сделки.
Чл. 11. При неизпълнение на задължението по чл. 8, ал. 1, ако ТЪРГОВЕЦЪТ предпочете да не търси обезщетение за причинените вреди, той има право писмено да заяви на ТЪРГОВСКИЯ ПОМОЩНИК и на съответното трето лице, че счита извършената сделка за сключена за негова сметка.
Чл. 12. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да предостави на ТЪРГОВСКИЯ ПОМОЩНИК необходимите средства и информация за изпълнение на този договор.
Чл. 13. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да заплати/заплаща на ТЪРГОВСКИЯ ПОМОЩНИК възнаграждение при спазване на чл. 3.
Чл. 14. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да заплати на ТЪРГОВСКИЯ ПОМОЩНИК направените разходи заедно с лихвите, както и вредите, които той е претърпял във връзка с изпълнението на този договор.


IV. РАЗВАЛЯНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА


Чл. 15. (1) При виновно неизпълнение на задължения по този договор изправната страна има право да го развали при условията на действащото в Република България законодателство.

Настоящият договор се състави в два еднообразни екземпляра - по един за всяка от страните, като всеки от тях има силата на оригинал.


ТЪРГОВЕЦ: ...............                                              ТЪРГОВСКИ ПОМОЩНИК: .................

Да  знам, но тя няма да е продавач а търговски помощник, в обекти на фирмата. Просто се опитвам да е по малко неправилно.
Благодаря, бях го прочела някъде но не бях сигурна. Някои има ли мнение за назначаване по граждански договор за търговска помощ по чл 30-31 от Търговския закон. Управителя на фирмата има обект магазин, и иска да назначи лице да продава но тъй като лицето е на борсата с обезщетение иска да направи врътка. мислих мислих и това ми доиде на ум - ГД за търговска помощс възнаграждение под МРЗ и без да посочвам срок в договора. Моля за мнения.
Здравейте, за да не отварям нова тема ще пиша тук. Управител на ООД с ДУК през 2016 за му изплатени дивиденти, начислен е данъка 5 %, внесен е и фирмата е подала съответно декларация по чл 55 и справка по чл 73 за 2016 год. Самото лице получило дивидента трябва ли да го отразява някъде в ГДД по чл 50 която подава защото същевременно работи и на друго място .Благодаря
Благодаря на знаещите , винаги когато съм се допитвала съм получавала своевременно отговор.
Аз съм подготвила Декларация 6 на хартиен носител с Протокол. Пускам го в НАП по пощатата.
Когато Д6 се изпраща по поща то тя трябва да е придружена с ........................ ...
моля за съдействие, фирмата има управител СОЛ . Попълних ГДД по чл 50 и сега се опитвам да пусна Декларация 6 за 2016 год но не става и не става.
Лицето се осигурява чрез ЕООД то и до момента Декларации 1 съм ги пускала по ел. път .сега пускайки Д6 ми я връща с основание Ред:1 Когато декларацията не се подава от осигурителна каса, индентификаторите, вписани в протокола и декларацията трябва да съвпадат. какво да направя?
Много благодаря за отговора и то в петък вечер.Приятна събота и неделя.
Лице едноличен собственик на ЕООД и в случая самоосигуряващо се лице Чрез дружество желае да ползва. Личното си. мпс - товарен автомобил за нуждите на фирмата. Възможно ли е лицето да сключи договор със себе си, и фирмата ще има ли право на Ддс по факторите за разход на гориво, резервни части и други.
Фирма регистрирана м04,2016 год. от месец октомври сключва договор за наем на офис и се започват подготвителни ремонти в този офис без обаче фирмата да регистрира дейност защото реално  няма такава.
Получава и няколко фактури за материали/разходи.
Месец март подава декларация по чл 92 без дейност. Обаче сега лицето по договора за наем държи фирмата да издаде бележка за наема м 10,11, и 12,2016 год. което от своя страна поражда задължение фирмата до края на април да подаде и справка по чл 73 за изплатени доходи на физически лица.
какви последици може да породи цялата тази галимация?
Отпуск извинете  :blush:
Здравейте, имаме служителка която ползва  отпуск за гледане на малко дете до 2 годишна възраст. Тя желае след като изтече отпуска да ползва и правото си на отпуск за третата година. доколкото знам до навършване на 8 години на детето майката и бащата  имат  право на 6 месеца за всеки неплатен отпуск, но тя иска да ползва година 12 месеца.
как трябва да процедира тя а и аз за да оформи документите правилно?
Здравейте, почти съм сигурна в отговора но все пак ще ви попитам и вас.
Лице работи по ТД и се налага операция и излиза в болничен и така 6 месеца. След като се връща на работа го съкращават  и лицето отива на борсата. Сега тази година предстои втора операция и в случей че е на борсата ще има ли право на болнични и на обезщетение по тях? Или удачният вариант е да прекъсне борсата да го назначат някъде на договор и от там да ползва тези болнични.