Здравейте, пропуснах да подам Декларация по чл 55  за трето тримесечие 2021 год.. Пропуснах с един ден, един ден но извън срока. Какво мога да направя за да поправя този пропуск. Благодаря
ЗДДС какво определение дава за ВОД ?
[/quote]

Вътреобщностната доставка се определя като доставка на стоки, изпратени или транспортирани от територията на една държава членка до територията на друга държава членка.
Видове вътреобщностни доставки:
 -ВОД на стоки, транспортирани от регистрирано лице за
целите на неговата дейност в друга  държава членка;

Четейки определението го разбирам така , че независичо дали лицето получател на стоката е данъчно регистрирано или не, щом има изпращане на стоки от една държава членка до друга държава членка то имаме ВОД. 
 Моля да коментирате. Изпратих Инвойс към клиента във Франция който не е данъчно регистриран на 01,07,2021 год. Съответно има и фактура със същата дата но на лицето имам само имена и адрес без да ми се посочва ЕГН.  Предполагам задължително трябва да има и вписано ЕГН, и отново питам трябва ли фактурата да се включи във ВИЕС декларация. Благодаря.
Фактурата трябва ли да я включвам в интрастат декларацията?
Здравейте, искам да попитам следното. Нашата фирма ще изнася стока по направена Оферта на клиент във Франция. Клиента е физическо лице което не е   данъчно задължено  и няма регистрация по ддс. Като постъпка пускам Invic  и начислявам ддс нали така?  Транспорта го организираме ние но е за негова сметка. Начислявам си го на фактурата на отделен ред или издавам още един Invoic за транспорта. Изобщо това ВОД ли е, трябва ли да доказвам доставка ?
Да, но за съжаление не е така. В договора пише плащане всеки месец до 15 число, и така се плаща. Без да се спира и внася данък. Подлежим ли на санкция?
Здравейте, става въпрос за следното. Сключен е договор за наем м/у физическо и юридическо лице. Физическото наемодател . Плащането на наем е всеки месец. Задължително ли е да се спира данък всеки месец и съответно да се внася на тримесечие, или може да си се плаща цялата сума на физическото лице, да му се издаде служебна бележка за изплатения доход и то само да си внесе данъка с подаване на ГДД. За мен лично второто не е ок, но лицето така желае, и не сме ли в нарушение по този начин?
Да така е, изписани са . Найстина се обърках, но ще се оправя  :smile1:. А защо ми се явява разлика между стока колич. В инв. Опис и в аналитичен. Регистър. Сега пък това от къде. В аналитичен 153 бр, а в инв.опис 93 бр. Прегледах осчетоводявания но немога да намеря причината. Предположения ?
Ами ....не само ще пробвам :smile1: , но това и ще направя така или иначе, въпроса ми беше друг.
Здравейте, във връзка с отчитането на средства получени по ОПИК  трябва за 2020 год да преработя осчетоводявания, сметкоплан и т н и съвсем се обърках. Материалите ги завеждам при получаването им директно по 302 сметка и изписвам при влагане 601/302.  За нуждите на опик си създадох аналитична 601/опик и фактурите/няколко на брой/ и фактурите за материали директно ги осчетоводих като 601/401, да но как сега да изпиша материалите по тези фактури които са заминали директно на разход . страшна каша стана но ще съм ви много благодарна ако някой ми помогне с мнение
Здравейте, искам да попитам следното СИС издава ли се на физическо лице когато има плащане на наем да кажем , по банков път.  Заформи се тук един спор,  едни твърдят че тази бележка се издава само за плащания в брой а други че и за плащания по банков път. Благодаря
Какво да впиша в ТК след като лице работи и на 4 и на 8 часа през времето на назначението.
02.09.2019-01.10.2020 - на 8 часа
01.10.2020 - 18.11.2020 - на 4 часа

Изчислявам си труд.стаж и го вписвам в ТК  без да правя запис че ОС е равен на ТС. Това ли е
503/459-ОПИК

459-ОПИК/754-ОПИК

601-ОПИК/501 ИЛИ 401

611-ОПИК/601-ОПИК

754-ОПИК/705-ОПИК

705-ОПИК/611-ОПИК

Това мога да Ви предложа...


Здравейте, относно контировките при получаване на средствата по ОПИК последователността за мен е:
Договора е сключен 25,01 - Начислявам разчет 459/754
Преведена е сумата 03,02 - Закривам разчета  503/459   и   отнасям Прихода 754/704

Правилно ли е според вас? Благодаря
Здравейте, включвам сетук за да не отварям тема. ВОД 2021 год.  До сега не сме правили ВОД , но ето наложи се.  Фирма в Испания поръчва стока . Ние изпращаме стоката. Транспорта те си го организират. Издавам фактура/българска/ и съответно инвойс с номерсъответстващ на българската.  Във фактурата основание за неначисляване на ддс съм посочила чл 53 ал1 от ЗДДС във връзка с чл.7 . При получаването на стоката испанската фирма издава потвърждение в което с няколко реда е описана стоката, кой я получава , автомобиа с който е получена , подпис и печат. На испански и на български. Друго какво мога да изискам като доказателство или това е достатъчно.
Пиша тук за да не отварям нова тема. Немога да подам Д1 и  Д6. В сайта на НАП от януари до януари но липсва 2021 год.   Някой има ли този проблем, или аз нещо не правя както трябва. Благодаря
И аз не приключвам 611 с 70 а директно по 123 и двете .  Благодаря ви. 
Здравейте, а когато финансирането обхваща два отчетни периода 2020 и 2021 год как процедирате. Финансирането се отчита като такова в годината на получаване , но в 2020 год. какви записвания трябва да се направят.

Тоест 60.. опик /401 или 501     
след това  611/60..    и......нататък как

Моля дайте ми насоки.

Благодаря.
Пусната справка по чл 73 ал 1, но се оказва че има пропуск. Трябва да пусна нова с код корекция или.....