А ако лице е съдружник в ООД например и работи по ТД , но ТД бива прекратен лицето ще има ли право на обезщетение за безработица въпреки че е съдружник във фирма но нито се осигурява нито получава някакво възнаграждение там.
За да не отварям нова тема пиша тук.
Може ли да ми кажете лице по колко ДУК има право да се осигурява? Става въпрос за две различни фирми, в едната лицето е управител с ДУК от години, но сега се налага на негово име да се прехвърли друга фирма и съответно да се смени собственика и управителя. Благодаря.
В момента се опитвам да въведа в сметкоплана сметка 4531 и не ми позволява - Невалиден номер на сметка,
здравейте, закупих си програмен продукт на Микроинвест - Делта про и в момента се лутам в него.
 Фирмата е новоткрита ще започва дейност от 01,10,2016 год,
Работила съм със старата версия на Микроинвест когато беше все още само Делта, но фирмата която я използваше беше с дългогодишна дейност и просто сядах и работех, а сега те първа трябва да въвеждам нещата от самото начало. Никога несъм го правила и моля за съдействие. Трябва ми индивидуален сметкоплан. какви други настройки и постъпки трябва да направя.
Здравейте , фирма ООД с двама съдружници единият от които е и управител/съдружниците са сестри/ притежава апартамент които решават че искат да го продадът на себе си. Трябва да има решение на общото събрание предполагам и какво друго е необходимо и има ли нещо по специфично при тази продажба - собственост на фирмата да се продава на съдружниците ?
Моля за съвет относно най - правилният начин в документалното оформяне при разпределяне на дивидент.
Става въпрос за ООД имащо трима съдружници. Дивидент ще се разпредели само на единия съдружник, сума 10000 лв.
В този дух да попитам - каква е процедурата за регистрация по ДДС само че на ЮЛ.
Фирмата е ново открита, посъветваха ме заедно със заявлението за започване на дейност да подам и заявление за регистрация по ДДС. на името на фирмата има издадена само една фактура до момента. Какви други документи са необходими .
Моля за съдействие - как да се уредят нещата по най правилният начин
 Майка иска да прехвърли втората година от майчинството си на своя баща/дядото/. Той обаче е управител по ДУК в ООД.
Във фирмата в която е Управител какви документи трябва да се подадат към НОИ?
Предполагам че няма да може  да управлява затова трябва да назначи друг управител по ТД или ДУК как е по удачно. А възможно ли е той хем да си е по ДУК хем да е и по майчинство/дединство.
Още един въпрос, включвам се тук за да не започвам нова тема.
 Майка иска да прехвърли втората година от майчинството си на своя баща/дядото/. Той обаче е управител по ДУК в ООД.
Във фирмата в която е управител какви документи трябва да се подадат към НОИ?
Предполагам че няма да може  да управлява затова трябва да назначи друг управител по ТД или ДУК как е по удачно. А възможно ли е той хем да си е по ДУК хем да е и по майчинство/дединство. 
Здравейте, един от работниците във фирмата почина след дълго боледуване. Постъпките които правя аз - прекратявам ТД на основание чл 325 ал. 1т,11.
Като в заповедта вписвам ако има неизползван платен отпуск да се изплати - обезщетение по чл 224.
някакви други обезщетения от страна на фирмата плащат ли се?
като документи нещо трябва ли да се издава на роднините?
Съгласно чл.326, ал.2 от КТ срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
Разрешеният на лицето отпуск поради временна неработоспособност след връчване на предизвестието не прекъсва срока на вече връченото предизвестие, както и не удължава неговият срок. В чл.335, т.1 от КТ е предвидено, че при прекратяване с предизвестие трудовият договор се прекратява с изтичане срока на предизвестието. МВ/
Благодаря на всички за отговорите. Само още нещо - след като ми се представи болничният лист аз го подавам в НОИ но на вид осигурен какво да посоча? За това лице Д1 трябва ли да подавам?
Лицето е в болничен до 15.07.2016 год и от 16,07 е прекратен ТД. Но днес разбирам че лицето е в болница и има идаден нов болничен които е продължение тоест от 16,07,2016 год но все още не е представен при нас. Има подадена молба за освобождаване от 16,07 и аз съм го освободила, но тъй като не идва да си вземе документите аз му се обадих за да го подсетя че има 7 дневен срок за регистрация в БТ и тогава тои ме осветли че е в болничен и имал право на 75 дни след прекратяването, но аз не съм съгласна защото навсякъде чета за 30 дни след прекратяването на ТД
Да той работодателя реши, освобождава го веднага, защото така написана молбата за мен е неправилна ако държи на предизвестие. Но сега работника има претенция че тои пуснал с предизвестие но виждаш ли ние какво сме направили. затова исках да ми потвърди някой как е най точно да се напише молба с предизвестие.
когато лице желае да напусне работа с предизвестие съг чл 326 как правилно да се напише молбата - моля да бъда освободен от работа считано от дата............/датата на която ще бъде освободен в действителност след месец/ или датата от която се пуска предизвестието. Тоест имам молба в която пише моля да бъда освободен от 15.07.2016 год. молбата ми да се счита за предизвестие. лицето искало да каже че трябва да го освободя от 15.08.2016 год но за мен щом пише считано от 15.07.2016 тоест от 15,07 независимо че е писал молбата ми да се счита за предизвестие
Здравейте, и аз имам питане. Прекратен ТД на работник на 16.07.2016 год. лицето след прекратяването ми представя болничен лист. как да го отразя като тд е прекратен, и до колко време след прекратяването на ТД лицето има право да представя болнични при работодателя.
Регистрирана фирма като ЕООД м. Април 2016 с дейност доставка, монтаж на дограма, изработка и монтаж на парапети, ремонт на двигатели и др услуги, тоест всеобхватна дейност. Фирмата ще започва дейност от 01,08,2016 год,  Та въпроса ми е как да определя кода на икономическата дейност? Във фирмата са Управителя и първоначално ще има двама души на ТД, за които пускайки уведомлението в НАП трябва да посоча и КИД.