Здравейте, от януари 2016 год има ограничение за плащанията в брой до 10 000 лв.
Въпроса ми е следния - когато дадено физическо лице направи разход например закупи си МПС от друго лице за сумата от 10 000 лв. трябва ли да го декларира след това някъде този разход/ с документ пред НАП.
Всяка година съм подавала ГДД по чл 50, за управителя на ЕООД /управител по ДУК и работещ на друго място по ТД. Колежката преди мен също го е правила много години.
Благодаря на всички за коментарите.Бяха ми полезни .
Тоест ако лицето е СОЛ /без възнаграждение/ и няма никакви други облагаеми доходи и същевременно работи по ТД то попълва само ГДД по чл 50 без съответно Т1 и Т2 защото няма да има какви вноски да изравнява. Правилно ли съм разбрала?
Облагаем доход от дейност като самоосигуряващо се лице/ колона 5 от таблица 1 - какво  се включва в този облагаем доход
Според мен, ако имате през годината само тези доходи - по трудов договор и ДУК - няма защо да подавате ГДД.
ДУК е от Януари до Април 2016. След това има Самоосигуряване до края на 2016 год. върху 420 лв.
Лицето………… работи по основен ТД през 2016 и същевременно в ЕООД от м.Януари до м.Април е назначено като управител по ДУК .От м. Май  се прекратява осигуряването по ДУК и подава декларация за Самоосигуряване и така до до м. Декември върху 420 лв. .

Идва момента за подаване на ГДД по чл 50 от ЗДДФЛ .Какво като документация трябва да се набави и  постъпки трябва да се направят за да не се обърка нещо.
Към ГДД приложенията които трябва да се попълнят са следните:
-   Приложение 1 – доходи от трудови правоотношения
-   Таблица 1 към ГДД
-   Таблица 2 към ГДД
За да се попълнят горепосочените приложения лицето трябва да подсигури:
-   Сл. Бел по чл 45 за доходи от тр правоотношения и от двете фирми
Друго какво е необходимо.
Ще съм благодарна ако ми дадете насоки относно необходимите документи които да се набавят
Моля за съдействие.Много съм объркана , защото до момента не ми се е налагало да попълвам тези приложения  и да изравнявам вноски, но съм амбицирана с помощ и четене да го направя.
Осиг доход от м,04 – м.12,2016 – 420,00 лв. месечно
Облагаем доход за 2016 – 1000 лв.
Осиг доход при работодател по ТД от м. 10 – м. 12.2016 – 1573,00 лв месечно
Не не е уговорен срок, за това не бях се сетила
Здравейте, преди време наш служител пожела поради възникнала необходимост да му се увеличи заплатата за два месеца. Договориха се с управителя и се подписа ДС по чл 119 от КТ.  Днес обаче заплатата отново трябва да се коригира но в посока надолу.
Тоест за намаляване на работната заплата допълнително споразумение по кой член да подготвя?
Здравейте, необходимо ли е подавам Декларация по чл 92 от ЗКПО за регистрирана фирма ООД през 2016 год. Фирмата не е осъществявала дейност, не е подавано ОКД 5, просто само е регистрирана в Търговския регистър.Благодаря
Продължавам, ами ако СОЛ получава месечно възнаграждение, следва ли за данъка на тримесечие отново да подава Декларация 55
Така ..., да видя дали ще мога да си задам правилно въпроса, тоест дали ще мога да го формулирам. Лице работи по трудов договор, същевременно и по Граждански а същевременно е управител на ЕООД без възнаграждение като СОЛ.
Та как следва да подава Декларация 55? Тоест то ще декларира пред фирмата по ГД че е СОЛ и съответно там няма да се спират осигуровки и данък. Лицето ще е задължено само да определя данъка и на тримесечие да подава Декларация 55 и да го внася.
А с осигуровките по ГД - при подаване на годишната си данъчна декларация ще направи изравняване и ще ги довнесе. На прав път ли съм.
Здравейте, имам едно въпросче и за да не отварям нова тема със здравното осигуряване се вмъквам тук. Лице което не работи но си внася ЗО всеки месец, как следва да попълва Декларация 7 - всеки месец при внасянето на осигуровките или еднократно от момента от които е започнало да прави тези вноски само.
Здравейте, ето че дойде време за подаване на деклараций за данъчни облекчения за деца. Таз годишния образец наличен ли е вече, защото в страницата на НАП не успях да го открия. И още нещо родителите които ползват такива облекчения чрез работодателя следваше ли след това да подават ГДД ако работят само по ТД. мисля че не , но за всеки случай да попитам.Благодаря
Прекратяване на основание чл 326 ал 1
Причина - подадена молба от работника и постигнато съгласие за прекратяване
Служител подава молба - предизвестие за напускане към работодателя си.
Как е най правилно да се напише заповедта за освобождаване от длъжност - на основание чл 325 ал.1 т.1 или чл 326 ал 1