Ако наема е 300 лв данъка при източника след приспадане на нормативно признатите разходи 10 % ще е 27 лв и на лицето се изплаща 273 лв . Как осчетоводявате цялата тази операция?
Здравейте, лице което работи на ТД претърпява злополука /счупва крак/ правят му операция и излиза в болничен 6 месеца.
След това чрез ТЕЛК болничните се удължават с още 2 месеца, лицето изпраща този болничен във фирмата в която работи по пощата и започва да чака плащане. След като не получава се обажда и те му казват че болничен не са получили/но тои е получен но умишлено не е предаден в нои/ и е заплашен че ако от 01,07 не се върне на работа ще бъде съкратен.
Въпроса ми е има ли право работодателя да не предаде болничният в нои, и ако умишлено не го е предал подлежи ли на санкция и има ли възможност да го подаде на по късен етап в извън установените срокове за това.
И другият ми въпрос е може ли да се пусне предизвестие за освобождаване от работа на лице като е в болничен.
И НЕ пишета ама абсолютно никакъв булстат в платежното нареждане за самоосигуряващия!

Защо не се вписва Булстата в платежното, нали подаваме окд5 в което е упоменато че лицето ще се самоосигурява чрез този булстат.
При преминаване от ДУК към СОЛ се променя и начина на попълване на платежните документи за осигуряването към НАП. Моля за разяснение как точно се попълват  - тоест по ЕГН добре но за да не направя някои гаф моля за разяснение.
Според мен в НАРЕДИТЕЛ записвам името на фирмата и булстата а в полето ЗАДЪЛЖЕНО ЛИЦЕ имената на едноличният собственик и следователно ЕГН.
 от 01.01.2005 г. – доходът, от който е изчислено обезщетението. - кои е дохода от които се изчислява обезщетението Брутната заплата или Осиг.доход
Ще напиша как съм изчислявал, на базата на табличката, за която споменах (и с реалните числа), без да съм имал предвид МОД, понеже при нас няма, и без да настоявам, че е вярно:

Намирам ср. дневно брутно за предходните 6 месеца (1134.42 лв / 126 дни = 9.00 лв)
Намирам ср. дневно нетно за предходните 6 месеца (1035.95 лв / 126 дни = 8.22 лв)

Имам брой дни в болничен (5 дни)
Имам процент обезщетение (80%)
Намирам дневно обезщетение = ср. дневно брутно за 6 месеца по процента ( 9.00 по 80% = 7.20 лв)
Намирам общата сума на болничния = дневно обезщетение по броя дни в болничен (7.20 лв по 5 дни = 36.00 лв)

От общата сума отделям за един ден от работодателя (7.20 лв), останалоно - от НОИ (28.80 лв).

По спомен среднодневното нетно се търсеше, за да се сравни болничния за един ден да не е по-голям от него.

Пробвай по тази методика, да видим какво ще излезе.

Благодаря за примера
2005 не са подавани с подпис. лицето е починало а уп е необходимо на съпругата
това е било 2005 год, аз работя във фирмата от 3 години и разполагам само с ведомостите всичко останало е някъде......
Мисълта ми беше ако може някои с пример да посочи как се изчисляват дните за работодателя - на база кои доход. нещо не ми е ясно.
Здравейте, лице работило във фирмата 2005 год. с заплата 150 лв и осигурителен доход 200 лв. ползва болнични в два поредни месеца м 09,2005 - 4 дни и м.10,2005 - 4 дни.
На гърба на бланката на УП 2  е указано: 
• за времето на отпуск поради временна неработоспособност или бременност и раждане, през което е получавано парично обезщетение от общественото осигуряване, се вписва:
- от 01.01.2005 г. – доходът, от който е изчислено обезщетението.
Нещо не мога да докарам сумата която е посочена в регистъра. моля за пример как да изчисля сумата на боничните, точно поради тази причина съм посочила брутна заплата и осиг. доход.
Здравейте, казуса е следният - ЕООД с трима работници прекратява дейност края на май 2016. Една от работничките е в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст.
Как е удачно да се прекрати договора на това лице, на какво основание за да може да получава остатъка от обезщетението си /до м02,2017/, и изобщо ще има ли право да получава обезщетение ако остане без осигурител.
Мисля си за втори вариант с цел запазване на обезщетението - назначаване във втора фирма на допълнителен тд да кажем на 4 часа , който става основен след прекратяване на тд в първата фирма , но от тук нататък какви постъпки трябва да се направят за да продължи с обезщетението за гледане на малко дете.
При сключване на ТД със срок на изпитване /чл 67 във връзка с чл 70/ законосъобразно ли е срока на предизвестие да се уговаря в полза само на едната страна. Все пак това е договор със срок на изпитване през които срок както работодателя ще провери годността на работника, така и работника ще провери дали може да извършва тази работа, и е логично през определения срок на изпитване прекратяването да не е уговорено нито в една полза, но масово има клауза - предизвестие 30 дни в полза на работодателя но дали това е законн издържано или просто е за всяване на страх в насрешната страна?
А ако дадено лице работи както следва:
1. по основен трудов договор
2.на граждански договор
3. в последствие става управител на ЕООД и започва да се самоосигурява като СОл
то в такъв случай когато декларира обстоятелствата месечно за изплащане на дохода по ГД какво да посочва, че е самоосигуряващо се лице или че работи по тд с осигур. доход еди колко си.
Ако рботи само по точка 1 и 2 е ясно - в декларацията за изплащане на сумите по ГД се посочва осиг. доход които е основание за удръжка на осигуровки по ГД. Но ако в последствие става и СОЛ в декларацията какво трябва да отрази?
Лице работещо по трудов договор в дадена фирма започва да се самоосигурява като СОЛ в ЕООД, необходимо ли е да упоменава този факт пред основният си работодател?
Лице работещо по трудов договор в дадена фирма започва да се самоосигурява като СОЛ в ЕООД, необходимо ли е да упоменава този факт пред основният си работодател?
Благодаря за отговорите.
Здравейте, бих била благодарна ако някои се включи и ми разясни стъпките относно регистриране на фирма ЕООД. По скоро ме интересува след като се регистрира и се впише в ТР, издаде се БУЛСТАТ и т н, до момента в които започне да осъществява някаква дейност трябва ли да се правят някакви постъпки.
Тоест регистрира се месец март, ще започне дейност м . юни, за този промеждутък между март и юни някакви документи трябва ли да се подават някъде.
Относно работата по ДДС в НАП след като започне дейност ли трябва да се регистрира? Малко ми е мътно но се надявам с питане и четене нещата да влязат в релси.
Как ще се осчетоводява данък уикенд за ползвано служебно МПС например?!
На базата на изготвен протокол но какви контировки ще се вземат?
Да кажем за месец 01,2016 год. след уточняване на км. и т н сумата която се получава че е изразходена за гориво е 560 лв., и от тук на татък как аз да я осчетоводя.