Лице от 01.17до 30.06.2017 г .е безработно.От 01.07.17 е назначено по трудов договор и  получава от 01.07.2017г доход от наем.На годишна база ще трябва ли да прави изравняване на здравни осигуровки за месеците от януари до юни включително?

Щом няма доходи от наем за времето до 30.06.17 г., т.е. когато лицето е било безработно, няма да прави изравняване.

"За наема, доколкото съм чувал няма ЗО."

bobo, безработните с доход от наем довнасят здравни, ако месечният доход след приспадане на НПР и внесените здравни осиг. надвишава 230 лв.
Да, явно по някакъв начин е включена в годишната и там се изравнява вече. Не бях обръщала внимание - чак се стреснах, че нямам за 12 месец.
    Няма място за притеснение. Тя последната вноска така се и казва - изравнителна. Задължението ѝ се формира след подаването на годишната Д6 на СОЛ-а.

    "Да не би да има някаква промяна и при подобни плащания да се праща служебна информация между офисите на НАП ? Не мога да си го обясня..."

     И аз си мисля, че засичането е станало по ЕГН. Вероятно има промяна, която ни е убягнала.
     
   
Благодаря за включването.
Изпълнителят не е "счел" за необходимо да казва, че има действащо ЕТ. От там идва и объркването. Да разбирам, че трябва да изравнява само здравните, като посочи дохода след приспадане на НПР  в колона 5 на таблица 2?
Пенсионер с работещо ЕТ има сключен граждански договор за два месеца. Дейността по ГД е различна от тази на ЕТ и възнаграждението след приспадане на НПР за всеки от месеците е по-малко от МРЗ. Възложителят е издал СИС и служебни бележки на лицето, от които е видно, че е удържан ДОД. Въпросът ми е: Дължат ли се здравни осигуровки по гражданския договор и включва ли се този доход в Т2?
Проблемът вече е отстранен с новата версия.
Новото във версия 9.03 е:
1. Оправени са проблеми с нетното възнаграждение.
2. Допълнена е възможност за промяна на „Код за ЕГН/ЛНЧ, Служебен номер от НАП или ФЛ с Булстат “.
В друг форум четох, че след като се направи файла след ЕГН-то имало цифра 2, а трябва да е 0. Предполагам, че от НАП ще разрешат проблема с нова версия. Има достатъчно време.

       По този повод да обобщя ежегодния проблем в програмата на НАП :exclaim: :

       При промяна в декларация обр.№1, в частност - при премахване на някоя от клетките, която е била активна през предходната година, в настоящата тя вече е заключена и при въвеждане на данни, не може да се изтрива. За това е необходимо да "излъжем" програмата по посочения от marpan_64 начин. Т. е. да въведем ръчно данните, без да ползваме запомненото от предходен месец.
       Тази година проблема е в т.16 - клетките са 4 а не 5.
"Не е намерена регистрация за ЕГН"

Възможно е да сте избрали подаването на  декларациите през ЕГН, вместо през булстата.
Но така няма да е видно, че лицето не е безработно и че  не е задължено да попълва таблицата за изравняване на здравните осигуровки. :hmmm:
Става все по-неясно :no2:
В ЗМДТ - Раздел VIII. Данък върху таксиметров превоз на пътници (Нов - ДВ, бр. 32 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.), Чл. 61у и следващи.
Има нови декларации,
В ОПР:
15410 - приходи от финансирания
15411 - от правителството

pmihaleva, декларация 7 се явява всъщност основание за "авансови" вноски - тези 16,80 лв са авансови, обаче и аз се чудя същото, защото досега не съм имала опит с лице, осигурено по чл.40, ал.5 и имащо доходи за изравняване - не съм сигурна в миналите години дали са били длъжни да подават Декларация 6, ако са имали доход от наем и е трябвало да довнасят?

Здравейте,
За месеците без доходи/т.е.лицата осигурени по чл.40, ал.5 от ЗЗО/ не подават Д6, а само Д7. Тези лица са самоосигуряващи по ЗЗО, но не и по КСО. Ако имат доходи от наем, при които трябва да довнасят здравни, не подават Д6. Новото задължение се формира с подаването на ГДД по чл.50.
Не е задължена.
От НАП официално съобщиха за  технически проблем с достъпа до електронни услуги.
http://nap.bg/news?id=3167
След като данъка не е платен как ще го декларирате, че е платен :blink:
Прочетете малките букви на ред 7 и ще си отговорите сама.
(точния размер на направените за годината авансови вноски се установява чрез преглед на данъчно-осигурителната сметка на декларатора или чрез поискване на информация от НАП)
Може да се редактира ръчно в програмата в "Данни за фирмата".
В програмата на НАП е сгрешен процентът. Трябва да е 0.5 %.
по последния въпрос:
Не се прилагат документи към ГДД.
Няма как да се коригира Д1 за цялата година, а само за периода след датата на решението на ТЕЛК. Предполагам ще е необходимо предписание от НАП за корекцията. Облекчение за ДДФЛ се ползва за цялата календарна година в размер на 7920 лв. /чл. 18 от ЗДДФЛ/.
След като изберете "Упълномощено лице" за вид потребител, кликвате на "Потребителска регистрация" и попълвате Заявление за ново упълномощаване. Заявлението, подписано и подпеччатано се носи в НОИ за потвърждаване в системата. Едва тогава ще е активен булстата на Упълномощителя и ще може да подавате данни за тази фирма.