Няма особеност - като при труд. отнош. е - Д6 всички заедно . Д1 - това е разликата.
Лицето което командироваме за семинара ли трябва да пише тази докладна - за по-големия брой часове извънреден труд?
И още нещо - ако са 2 дните съб-нед -  ограничението 2 * 3 часа/ден/  ли е - или 2 * 6 часа ?
Декларирате само ДОД-то върху сумата по ГД, с декл. по чл.55.
И аз имам въпрос по този случай, понеже имам същия казус във връзка с командировка за семинар:)


2)Служител, който работи 5 дни х 8 часа. Налага се да работи  на 3 март. Пак приемаме, че получава 50 лв. за един работен ден. На него първо ще му се начисли 1 път 50 лв. извънреден труд , после 100%  защото се пада празничен труд този извънреден труд  - 50,00 лв,  и понеже е празник ще получи двоен размер, т.е  още 50х2=100 лв. Общо по фиш  с ред празничен и извънреден труд  1 ден - 200, 00 лв.

Ако семинара е 8 часа в събота, се нарушава ограничението от 6 часа извънр. труда на седмица. Ако е и събота и неделя - още повече. Как се процедира в такива случаи? Не може да си тръгне преди края :)
Никакъв проблем. Подавайте си я без ЗО.
Това ще е един път в месеца, не е за постоянно.
Да, това е ясно, но целта е да си остане подневно и да се избегне СИРВ по възможност.
Здравейте,
За летния сезон се налага да въведем промени в работното време и се чудя кое е правилното.
В момента работното време е 8 ч. при 5 дневна раб.седмица, подневно  отчитане. През лятото ще се работи и някои съботи /не всички/  - пак 8 ч, но общо за месеца ще се запази нормата.
Възможно ли е да въведем график, при подневно отчитане на РВ - примерно когато се работи в събота - работните дни да са  от вт. до събота по  8 часа, общо 40 ?
И ако е на работа в понеделник - нарушаваме междуседмичната почивка от 48 ч.
Ако е на работа от пон до съб - са 48 часа седмично. Почива неделя и понеделник . Спазваме междуседмичната почивка. Следващата седмица ще работи вт-пет- 32 часа.

Или трябва да се въведе СИРВ ?
Зависи съдружниците какво правят.
Също и НЕтрябва да ви е чекнат само здравно. На следващия прозорец стр. 4 - дохода само в т.21, т.22 - колона 2 избирате % и т.26 колона 2 също %. И т.22,1 - колона 2 - %
т.14 и 15 не се попълват ако осиг. е възникнало предходен месец и продължава и следващия. Трябва да останат празни.
Ако нямате болнични, т. 21 трябва да попълните само. Кой набор сте? Преди 60 или след ? От това зависи т.26 втората колона дали ще ви е активна.
Кои точки попълвате на стр.4?
Аз не съм я теглила, не я ползвам но ....   предполагам разминаването е в ДОО /последните години само него менят /- осигурявате се включително и за ОЗМ и може би някъде нещо трябва да се чекне :) 
Здравейте, още един въпрос ми изникна :)
Ако облагаемия доход от сл. бел. по чл.45 включва суми от предходна година - 12,2015г.
до 12,2016г. , тази сума ще трябва да се разпредели по години в табл. 1 на ред 13 колона 5 за текущата година и коригираща табл. 1 за предходната 2015г.
Така ли е?