Здравейте!

Работодател иска направи на част от персонала- администрация,  допълнително здравно осигуряване. Има лица в отпуски по майчинство. Тъй като явно това не може да мине за  социален разход, трябва да се начисли като доход на персонала. Размера е 40 лв. на човек. Въпросите са ми:
1. Каква сума трябва да се начисли на човек - 40 лв. или брутна 51,55 лв. ако трябва да се удържи нетно 40 лв. на лице?
2. За лицата в майчинство, това би ли довело до спиране на обезщетенията за майчинство, ако сумата се покаже в т.21, но е без отработени дни в Декл. обр.1?
Здравейте,

питането ми е принципно как е по-редно да се направи. Фирмата предлага работа като летния сезон е с по-високи заплати, зимния - с по-ниски. Възможно ли е това да се опише в трудовия договор /и правилниците/- примерно 01,05,-31,10 -основна 1500 , а 01,11-30,04- 1200лв. ? Или ще е по-добре договора да се сключи на  1200лв. , и за летните месеци - да има допълн. възнагр. от 300лв . , вписано в договора ?
Не съм срещала някъде да е регламентиран срок за подаване на документи за отпуск по чл.164.
Предполагам, че все пак е споменато, че има намерение да се ползва този вид отпуск.
Да, нали все пак е лицето е осигурено на друго основание.
Да, само доплащате добавката за нощен труд за отработен час.
За ДОО и ДЗПО не споря. Питам за ЗО. Там е в болничен/майчинство и се внасят ЗО върху 710, а ТД е с "предимство" пред СОЛ.

ПП В такива случаи винаги съм се питала как се подава Д1.

2 бр. декларации обр. 1 за месеца за осигуреното лице. 1-та с общия осиг. доход, втората с остатъка само за ДОО и ДЗПО :) 
Ако е избрала да се осигурява върху 3400, само за здравната вноска трябва да имате в предвид, дохода върху който се осигурява по време на майчинство, да бъде приспаднат. Другите осиг. ще са върху 3400.
Здравейте,

през 2021 г. имаме работник останал под МРЗ - вместо 650, 630 лв. начислена. С класа брутната се получава над 700 лв., и не сме го забелязали.
Сега начисляваме за всеки месец от 2021 г. допълнително към основната  заплата  още 20 лв. и разликата в класа. Ще изплатим в м.03.2022г.
Въпроса ми е за Декл. обр. 6 за осигуровките как е редно да се подаде - с код 5 - заплати начислени/изплатени,  или с код 6 - допълнит. доходи начислени и изплатени след 25 число?


Ако фигурираха щяха да се отразят в ГДД.

Ако бяха подавани вероятно щяха да бъдат отразени и в справката по чл. 73

Не става ясно, какво се вижда след като се зареди информацията в ГДД.


 
 primeh,
направете онова, което е написала Делфинчето.
Задължение на лицето е да си плати данъка и щеше да е добре да го направи до днес, за да ползва 5% отстъпка.
 :smile1:

Предни години при подобен случай, сме получавали  обаждане от НАП, да се оправят нещата във фирмата, и да се подадат съответните декларации.
След като има още време и възможност, защо да не  направят както си му е реда.
Да, подали са лицето в Справка по чл.73.


А там фигурират ли лични осиг. и данък ?
Декл обр. 1 и Декл. обр. 6 подавани ли са за съотв. месец?
Вариант/и правилно е/ лицето да внесе във фирмата сумата, и тя да преведе сумите и ако не е подала Декл. обр.1 и Декл. обр. 6, сега да ги подаде, макар и със закъснение. До 30.04. може за миналата година.
Благодаря! :)

А в такъв случай правите ли годишно изравняване на дохода пир единия работодател, при наличието само на ДУ?
При разговор с НАП, тяхно мнение /по телефона/, първия по време, може да се счете за "основно" и при него да се направи годишно изравняване от всички фирми :)
 
Здравейте,

имаме лице, което е има сключени Договори  за управление в няколко фирми. Проблем ли ще е ако за всички фирми, справкато по чл.73 ал.6 се подаде, като "не е работодател по основно трудово правоотношение към 31,12,"?
Така правим по принцип :)

Да, наредбата не е актуализирана.
Така няма разлика.

В нашия случай - стажа е придобит изцяло в 2021 г. от 01,04,2021г. назначен. Полагаем отпуск пропорционално на стажа - 15 р. дни
Ако са частично придобити само  2 мес / от 4/ полагаем отпуск пропорц. на стажа - 3 р. дни.

 
От къде е цитата ?
чл.22 ал.1 НРВПО

Аз мисля, че неправилно разбирате "пълен размер " - в смисъл, че според вас така ми се струва дори и да не работи цяла година има право на пълен размер 20 дни. Пълният размер си е полагаемият пропорционално на ТС отпуск.

Не съм сигурна правилно ли съм Ви разбрала. :smile1:

Да, не мога да разбера какво имат в предвид под пълен размер.
Объркването ми е, че във второ изречение пък изрично е споменато - пропорционално на зачетения стаж / част от тези 4/
Ако е както казвате вие - не виждам разлика във вариантите дали стажа изцяло или частично е придобит в една година.
А защо пишат - Когато 4-месечният трудов стаж е придобит през първата година на работа на работника и служителя, той има право на платен годишен отпуск за същата година в пълен размер. Когато част от 4-месечния трудов стаж е придобита през една календарна година и друга част през следващата календарна година, той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година, а за втората година придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер.

Ние сме в хипотезата на първото изречение.
Пропорционално на ТС при вас.

​Тези 4 месеца първи трудов стаж са придобити изцяло при нас и изцяло 2021г. От 01.04.2021г. е назначен. Не идва от друго място. Първата му работа е при нас. Сега, от Август, има право да ползва платен отпуск. Колко е полагаемия му платен отпуск за 2021г.?
Тук да си задам въпроса.
Лице, което е придобило 4 месеца първи трудов стаж в тази година -2021 - /м.04-м.07/, какво ще рече  -  има право на платен отпуск за същата година в пълен размер ?  Това 20 дни ли са, или 15 за 2021г?
Да, но кое е приоритетно - Кодекс или Наредба ?