СОЛ, които през годината са получили доходи на различни основания са задължени да правят изравняване на осигурителния доход, а именно да попълнят приложението със Таблици 1 и 2.
Изключение са земеделските производители с доходи само от непреработена продукция.
По-горе цитирах правното основание - чл. 6, ал. 8 от КСО.
Ще Ви дам пример. Ако СОЛ е бил осигурен по трудов договор на 2100 лв. и е внасял авансово вноски на 420 лв. ще има вноски за възстановяване, защото не може да превишава тавана определен със ЗБДОО.
Ще подам ГДД чл. 50 за СОЛ (собственик на ЕООД, което полага личен труд без да получава доходи за това през 2013 г.), а има единствено доход по трудово правоотношение в друга фирма.
Тъй като лицето има само доход от трудово правоотношение и не е задължено да подава ГДД, то ще попълня за него само образец 2004, таблица 1 и 2 без да попълвам приложение 1 доходи от трудови правоотношения от ГДД чл. 50?
В случай, че СОЛ е едноличен собственик на търговско дружество и полага личен труд без възнаграждение, но получава доходи единствено от трудови правоотношения в друго дружество, трябва ли да подаде ГДД чл. 50 за да попълни Образец 2004: Справка за окончателния размер на осигурителния доход?
От това, което прочетох в ЗДДФЛ мисля, че не подава ГДД чл. 50 и следователно не определя окончателен размер на осигурителния доход, тъй като работодателя в другото дружество е определил годишния размер на данъка за придобития през данъчната година доход от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година.
Правилно ли разсъждавам в случая?
основанието е чл. 2, ал. 3 НООСЛБГРЧМЛ:
Скрит текст :
т.е. след като ЗП е декларирал и избира основание за самоосигуряване - трудова дейност като съдружник в ООД, ще внася осигуровки в ООД върху МОД (420,00) и би следвало платените осигуровки да бъдат признат текущ разход в ООД-то. Или греша? От там си задавам въпроса, следва ли да приспадна направените осигурителни вноски през 2013 г. на въпросното лице, когато определям годишната му данъчна основа от дейността му като ЗП в приложение 2 в ГДД чл. 50 за 2013 г.?
Земеделски производител - физическо лице (чл. 29а ЗДДФЛ) облагащ придобития доход за 2013г. като ЕТ (чл. 26 ЗДДФЛ) е и съдружник в ООД. Лицето избира да се самоосигурява в ООД-то.

При определяне на годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като ЕТ (чл. 28, ал. 1 ЗДДФЛ), би ли било коректно облагаемият доход на ЗП по чл. 26 за 2013 г. да се намалява с вноските, които СОЛ (ЗП) е направило за своя сметка в ООД-то? Същите са отчетени като текущи разходи в ООД.
Полученият отговор от НАП:
Скрит текст :
Трябва да направя една годишна данъчна декларация (без да имам особено желание за това, но никой не ме пита) на лице, което през 2013 година има доходи от трудов договор (попълвам приложение № 1) и е получил сума на 29.05.2013 год. от продажба на агнета и на 16.10.2013 год. от продажба на царевица. Лицето не е регистрирано като ЗП. Въпросите ми са следните:
1. За тези доходи приложение № 3 ли да попълня?
2. Ще дължи ли осигуровки върху тези доходи или само данък?
Върху облагаемия доход по чл. 29 ЗДДФЛ е трябвало да декларира и внесе авансов данък по чл. 55 ЗДДФЛ за съответните тримесечия!
Данните в годишния отчет се попълват от всички нефинансови предприятия, несъставящи баланс, на основание чл. 20 от Закона за статистиката.
ГОД се представя задължително от ЕТ, които не подлежат на задължителен НФО и съгласно чл.32, ал.3 от Закона за счетоводството са реализирали нетни приходи от продажби до 100 хил. лв. през 2013 г., а също и от физическите лица по чл.29а, ал. 1 и 3  ЗДДФЛ, съгласно Закона за статистиката, Националната статистическа програма за 2014 г. и ЗДДФЛ, в срок до 30 април 2014 година.

Данъкът ще се преотстъпва под формата на данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за земеделски производители (чл.189б ЗКПО) или е под формата на друго данъчно облекчение?
Придобитият доход без нормативно признатите разходи!
Не съм начислявал корпоративен данък при счетоводна загуба. На практика счетоводната загуба ще се увеличи с дължимия годишен данък, ще се увеличи и задължението за корпоративен данък.
Не знам до колко е коректно с дължимия корпоративен данък при данъчна печалба да увеличавам формираната за 2013 г. счетоводна загуба, но от друга страна това е 123/452 е счетоводното записване при начисляване на корпоративен данък.
Счетоводна загуба 8700 лв.
Данъчна печалба 3500 лв.
Корпоративен данък за внасяне 350 лв.

Какви ще са счетоводните операции през 2013 г.

123/452 - 350 и 123 остава с дебитно салдо 9050 лв?
Логиката ми е следната:
     Извършвам доставка на дребно на семена за посев на физически лица, които са данъчно незадължени по ЗДДС (чл. 113, ал. 3, т.1). Тъй като са данъчно незадължени по закона лица и не изискват изрично да им издам фактура, единственото ми задължение е издаване на касов бон за продадената стока (чл. 118). Следва документирането на доставките, за които издаването на фактура или протокол не е задължително т.е. съставям отчет за извършените продажби за месеца (чл. 119).
От разработката на Тошко Поптолев в т. 2.2.1.2. се разяснява, че при доставка на стоки от приложение , част 2 на ЗДДС, когато доставчика е рег. по ЗДДС, а получателя не е регистриран по ЗДДС, данъка е изискуем и се дължи от доставчика.
В т. 2.2.2.2. е казано, че когато данъка е изискуем от доставчика по сделката, ДДС се начислява от него в издадения от него данъчен документ.
Звънях в НАП, естествено не можаха да ми отговорят, явно ще трябва да отправям отново официално запитване по въпроса.
редакция на въпроса :excl:

Въпросът е: винаги ли при продажба на семена (в обхвата на приложение №2 ЗДДС) на ФЛ нерегистрирани по ЗДДС доставчика ще издава фактура с ДДС или доставката може да се документира и с отчет за извършени продажби при продажби на дребно?
При продажба на семена на дребно (в обхвата на приложение №2 част втора от ЗДДС) на физически лица (нерегистрирани по ЗДДС), издавам само касов бон и след това в края на месеца се съставя отчет  продажби с ДДС върху продажбите, който влиза в дневник продажби като вид документ 81, като се попълват колони от 1 до 12 за данъчния период, през който е издаден отчета?

В едно от указанията на НАп пише:
Когато доставчикът е данъчно задължено лице, регистрирано по ЗДДС и получател по доставката е данъчно задължено или данъчно незадължено лице, което не е регистрирано по ЗДДС лице, доставчикът документира доставката на зърнени и технически култури като издава фактурата, в която начислява данъка върху добавената стойност.

Въпросът е: винаги ли при продажба на семена в обхвата на приложение №2 ЗДДС, когато се продават на ФЛ нерегистрирани по ЗДДС не издава фактура с ДДС или доставката може да се документира и с отчет за извършени продажби при продажби на дребно?
благодаря за отговорите!
 :good:
Практически при попълване на ГДД чл. 92 ЗКПО: Формирам счетоводен фин. резултат 8000 лв. след това го преобразувам като в част VI Преобразуване на счетоводния финансов резултат в посока намаление, като в ред. 16.1 (данъчна загуба от източник в страната) попълвам сумата от 7000 лв. и остава 1000 лв. за облагане с годишен данък?
В случая дан. печалба за 2013 г. е 8000лв, а след приспадане на дан. загуба от 2011 и 2012 г. остава дан. печалба 1000 лв. т.е. начислявам корпоративния данък на 1000 лв. Данъчната загуба ще я приспадна от счетоводния фин. резултат и счетоводното отчитане ще е:
 Дт печалба и загуба от тек. година - 7000 лв.
     Кт непокрита загуба от мин. години - 7000 лв.
Правилни ли са разсъжденията?