според мен ще има обратно начисляване
Ако ЗП е избрал доходът от стопанската дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28, т.е. като ЕТ е данъчно задължено лице според ЗКПО (чл.2, ал.1 т.3 ЗКПО). В чл. 83 ЗКПО:

Скрит текст :

В ГДД чл. 50 ЗДДФЛ, попълвате приложение 2, Справка № 10 - Деклариране на авансови вноски за 2014 г.
ако СМЗ са на склад - искане за отпускане на СМЗ
ако не заскладявате - директно на разход
да, правят проверка на подалите СД ЗДДС по чл. 92, ал. 3  дали отговаряте на условията за възстановяване в 30-дневен срок. Струва ми се, че ако сумата за възстановяване в края на месеца не е съществена е по удачно ДДС за се възстановява с тримесечна процедура за да бъдат спестени ежемесечните справки към НАП. Но всеки преценява в какъв срок ще възстановява
Протокол по чл. 66, ал. 1 от ППЗДДС, във връзка с чл. 79, ал.3 при липса на стоки – как да се отрази в дневника за продажбите и в СД за ДДС?

В  дневник продажби съм попълнил колони 1,3,5,8,10. Трябва ли да се попълни колона 16?
Стойността на данъка в протокола за липси трябва ли да се включи в клетка 23 на справката-декларация за ДДС?
Попаднах на едно писмо на НАП:
Скрит текст :

според, което не се взема предвид облагаемия доход, деклариран в ГДД, ако този доход е само от производство на непреработена земеделска продукция
Мисля, че от минимума от 240лв., ЗП ще се осигурява на минимума като самоосигуряващ се собственик на ЕООД върху 420лв. без да се взема под внимание облагаемия му доход като ЗП през 2012 г.
Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се земеделски производители и тютюнопроизводители, които извършват единствено земеделска дейност за 2014 г. е минимум 240 лв., независимо какъв е облагаемия им доход  деклариран в ГДД за 2012 г.
Когато гореупоменатите лица извършват дейности, подлежащи на осигуряване като самоосигуряващото се лице на по-висок осигурителен праг, тогава земеделският производител или тютюнопроизводител се осигурява на съответния осигурителен праг. Т.е. когато тези лица извършват и друга дейност като самоосигуряващи се, те не могат да внасят авансовите си вноски върху минималния осигурителен доход, определен за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители. Минималният размер на месечния осигурителен доход, върху който трябва да се провежда осигуряването в тези случаи трябва да бъде не по-малък от дохода, определен за дейността, различна от земеделската (чл. 2, ал. 3 от НООСЛБГРЧМЛ), а именно 420 лв.
Всъщност изменението в чл. 2, ал. 3 от НООСЛБГРЧМЛ е в сила от 01.01.2012 г.
В Становище № 20-00-62/20.03.2012 г. относно изменения и допълнения на Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица на НАП, разяснява изменението в чл. 2, ал. 3 от НООСЛБГРЧМЛ:
Изменението е във връзка със съществуващата до момента възможност за внасяне на авансовите осигурителни вноски върху минималния осигурителен доход, определен за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, включително за тези от тях, които извършват дейност и на друго основание като самоосигуряващи се лица.
С цел гарантиране на еднаквото прилагане на закона за всички категории лица, от  1 март 2012 г. регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, задължително се осигуряват върху не по-малко от минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване (лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества).
чл. 2, ал. 3 на Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица: Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. Лицата, регистрирани като земеделски производители или тютюнопроизводители, когато едновременно с тази дейност упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от КСО, се осигуряват върху минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от КСО.

Интересува ме дали при определяне на минималния осигурителен доход посочен в чл. 2, ал. 3 от НООСЛБГРЧМ  се включва само облагаемия доход за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от КСО или и дохода като регистриран ЗП (чл. 4, ал. 3, т. 4 КСО)
В конкретния случай регистрирания ЗП е и собственик на ЕООД. Избрал е осигуряване през ЕООД. В ЕООД полага личен труд без възнаграждение и няма облагаем доход за 2012 г. Като рег. ЗП има облагаем доход през 2012 г.
Въпросът е през 2014г. дали да остане с осигуровки върху мин. осиг. доход от 420лв. или да увеличи мин. осиг. доход спрямо облагаемия доход като ЗП през 2012 г.?
текущ разход! Според написаното, разходите не отговарят на определенията за последващи разходи в т. 6 от НСС 16
След като и двамата присъстват като продавачи в договора за покупко-продажба, ако някъде в договора е записано, че получават равен дял от продажбата на имота значи няма да декларираш.
С кой код за доход смяташ да ги включиш? 201?
При определяне на минимален месечен размер на осигурителния доход за 2014 г., за СОЛ в ЕООД, в облагаемия доход на лицето за 2012 г. ще се включва ли придобития доход на същото лице  от продажба на непреработена селскостопанска продукция в качеството си на регистриран ЗП физическо лице?
регистриран ЗП - физическо лице произвеждащ непреработена растителна продукция става съдружник в ООД, подава окД5, като избира да се  самоосигурява в ООД-то върху 420 лв. В ООД-то ще полага личен труд без възнаграждение.
Облагаемият доход на ЗП деклариран в ГДД ще се взема ли в предвид при определяне на минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващото се лице в ООД-то или то ще продължи да се самоосигурява на 420 лв.?
Лицето няма други доходи освен декларираните от продажба на непреработена растителна продукция и следва да  не определя окончателен размер на осигурителния доход от тази дейност.
В образец 2004, таблица 1, колона 4, ще се попълни само осигур. доход от ООД-то?
след като полага личен труд в ООД и не получава доходи за това, следва, че няма облагаем доход за 2012 г., като самоосигуряващо се лице в ООД, а осигурителен 5040, значи през 2014 остава да се самоосигурява на минимума от 420 лв.
Като съдружник полага личен труд в ООД-то, но не получава доход за това
Съдружник в ООД се самоосигурява на 420 лв. месечно, като за 2012 г. общо са 5040 лв. Същото лице има трудови правоотношения с друго дружество с облагаем доход 1300 лв. месечно и общо за 2012 г. 15 600 лв.
Облагаемият доход от трудовия договор взема ли се в предвид при определяне на минимален месечен размер на осигурителния доход за СОЛ за 2014 г.?

   
Да предположим, че ЗП отговаря на условията на чл. 92, ал. 3 ЗДДС, то той може да избере процедура по възстановяване на ДДС в 30-дневен срок или да приложи "старата" процедура.
От информацията, която предоставяте, лицето е регистриран ЗП и определя облагаемия си доход по реда на чл. 29 ЗДДФЛ и ще попълни приложение 3, част 1, таблица 1 от ГДД чл. 50 ЗДДФЛ за доходите от продажба на произведена непреработена продукция от селското стопанство и доходите от държавни помощи и получени субсидии.
След това попълвате част 2 със сумите на задължителните осигурителни вноски по КСО и ЗЗО, които лицето е внесло през годината.
След това попълвате част 3, таблица 2, като там посочвате по тримесечие, придобития доход през годината, дължимия авансовия данък по реда на ЗДДФЛ и ефективно внесен от лицето.
Декларация чл. 55 ЗДДФЛ за 4-тото тримесечие не подавате.
Служебната бележка по извънтрудови правоотношения ли е?