Да. В чл. 325 вече има и алинеи - така че чл. 325, ал.(1)1,т.1
Ако няма промяна в длъжността, шифърът й и основната заплата можете да опишете само постъпил - напуснал, ако има - описвате всеки период според датите в заповедите и допълнителните споразумения към ТД. Ако е работило лицето на намалено работно време трябва да запишете в ляво до изведането на стажа и забележката (която заверявате отделно с двата подписа на гл.счетоводител и директор), че за периода от - до трудовият стаж не е равен на осигурителният и е издадено УП-3. В УП-2, ако имате такъв период го описвате помесечно.
напишете моля в търсачката "дук личен труд" и мисля че ще изплуват теми с отговор на конкретният ви въпрос.
Щом е с право на пенсия мисля, че в РУСО-то ще си го получат по служебен ред.
срокът за решението мисля че бе 1 месец но обикновенно стават 2 - пак зависи май от натовареността и региона
Пенсионирането по инвалидност е изравнено като процедура с това по възраст и ос.стаж. В този смисъл си започнете проверка на заверките на стажовете в ТК като минете през гише на РУСО с тях. Съберете си УП-2 за периода след 01.01.1997 г. или уточнете за кой период може да и пуснете декларация само за пенсиониране по данните в регистъра, за да тичате само за другите. Трябва да й изберете и 36 м. за базов коефициент от периода 1982 - 1996. След излизане на решението ще получи % от цялата си пенсия, а при навършване на възраст само ще и се добави, ако има нов стаж и доход. На скоро пенсионирах колежка, която бе на мин.заплащане, но преди 3 - 4 г. бе получила пенсия по инвалидност и сега като преизчислиха й казаха, че инвалидната й пенсия е по изгодна и й оставиха нея. Много е индивидуално.
Да провери лицето дали не може направо да декларира, че дава съгласие за този период пенсионирането да се извърши по данните в персоналният му регистар и да не се издава УП2 от никого. Другиет вариант да си набавите данните е с персоналният си код лицето да ви отвори регистъра си и да вземете данните - остава да се уточни дали е ползвало лицето болнични или неплатени отпуски (малко е от зад на пред, но може да декларирате в забележката, че липсват ведомости и данните за периода са от други източници) така и така връщат УП-2 докато не се засече с данните в регистъра.
Празнични са само дните обявени в КТ. Останалите са разместени почивни дни. "Републикатски" се заплащат само за обявените в закон като празнични дни. За празниците с религиозен характер - според вероизповеданието и заявлението на работника.  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=3E1B0D64E375E0A0AB97DB11B9721AC7?idMat=80502
А защо не използвате чл. 120 или 45 дни няма да ви стигнат за годината?
Трудовите книжки от години трябва да стоят в работниците и да се представят на работодателите само да вписване на промени в обстоятелствата. За целта трябва да има журнал, където се вписва и подписва у кого е в момента книжката. За да е в досието ви постоянно трябва най малкото да сте го декларирали лично като желание и да има решение на общо събрание. ТК можете всеки един момент да си я поискате, ако е у работодателя - дори да не е приключена - ще я приключи като влезе заповедта за прекратяване на ТД в сила.
Проверете си в ТД какъв ви е срокът на предизвестието и, ако не го отработите в пълен размер, то ще дължите на работодателя обезщетение за този срок, равно на заплащането ви по ТД, което би ви платил ТОЙ за нормална работа през същият период. Няма да е лошо в заявлението, което вече са ви препоръчали да отправите по официалният ред, да добавите и едно изречение, че в случай на отказ за прекратяване по този ред работодателя да се смята за предизвестен от датата на входирането. По този тачин в рамките на първите 7 дни за произнасяне, ще текат и евентуално дължимите 30 или повече дни за  предизвестие според договора ви... Обезщетението, което му дължите не може да ви се удържа автоматично - трябва или вие да си го внесете доброволно или да ви съди.
Това за къде е необходимо и към Щатното разписание на длъжностите или към поименното щатно разписание? Не е ли достатъчно вътрешна заповед за едностранна промяна на заплатите (на работницците на мин.р.з., която да се прикрепи към щатното...? И след като структурата и длъжностите не се променят мисля, че не би следвало да се приема като промяна на щатното ... Ние в бюджета (вторичните) обикновенно пишем предложение за промяна на структура и длъжности (било/става) и след като се съгласува с първичният се изпраща ново щатно за потвърждаване. За обяснителна записка...толкова години не ми е дирена и не е ставало дума при нас.
Според мен вие правите чисто съкращение във връзка с промяна на щата. Трябва да имате заповед за промяна на щатното и понеже е задължително да мине преди това процедура по уведомяване на колектива трябва да направите  и такова обосновано съобщение до тях и евентуално един протокол за работна среща, на която да е обсъдено с представителите на синдиката и групата по чл. 7а от КТ. След това по отношение на ТД си пускате предизвестия за съкращаване и отправяте на тези, които искате да преназначите предложение за нова работа по нови ТД с нови (временни; срок на изпитване и т.н.) условия. Останалите отиват на борсата с право на 1 м. обезщетение за оставане без работа след деклариране. Иначе, ако ви разнесат по ИТ и съдилища ще ги възстановявате (с всички екстри).
Ако става дума за заобикаляне на задължението да се изплатят 2 или 6 заплати при придобито право на пенсия трябва да се провери основанието на работодателя и да се атакува. Има един принцип в правото, че не може да се атакува несъществуващо събитие и се препоръчваше заповедта да се подпише и като стане факт да се атакува в съда, но напоследък все повече примери има за това съдът да взема решение в полза на работодателя именно поради това, че работникът по принцип се е съгласил с подписът си и всичко това го базират на свободното двустранно договаряне. Така че не подписвайте лично - напишете ако трябва с текст, че отказвате прекратяването на ТД по това основание.
Ами аз просто ползвах темата ... то в конкретният случай и аз незнам какво може да измисли инспектор от ИТ ...ама нека ги има си викам.
Трябва да имате програми за инструктаж утвърдени от ръководителя на фирмата. Книгите се купуват от книжарницата. Правят се като постъпи работника (начален, общо в предприятието като се запознава с вътрешните д-ти и се подписва, че запознат с тях, както и в журнала), инструктаж на работното място - при постъпване се запознава с конкретните инструкции за работа с машини, тежести и всякакви всячини (на база тези два инструктажа се издава служебната бележка за разрешаване на самостоятелна работа и се вписва в книгата към звеното) , периодичен инструктаж се прави на всеки 3 месеца и се отразява в книгата, извънреден инструктаж се прави при всяко нововъведение или след инцидент и трудова злополука. Прикачам някой неща:
http://www.nursing-bg.com/sert.html   ето ви един "прекрасен" пример как тесен кръг от предимно лекарски съпруги (и други) обсебиха цяла една гилдия в собствен интерес. Прокараха си го в закон. Обявиха се за лектори и сложиха непосилен по време и средства норматив за поддържане на почти никому ненужният лиценз. Именно поради това аз още при първият разговор по темата изразих мнение, че системата с отнемане на точки, както при шофьорите, е много по-добро отражение кой да остане и кой да догонва с допълнително обучение в специализиран институт, изпити и временно спиране на професионалните права. Така и дребният бизнес няма да страда от пишман-счетоводители. Не съм счетоводител, но като икономист-социолог по труда и човек цял живот работил с хора смятам, че за този тип системи "безразличното" (физ.) равновесно състояние е най-доброто решение за баланс. Новият закон би следвало да гарантира именно баланса между всички интереси, както тези вътре в гилдията така и външните, с потребителите й.
Аз не разбирам едно: Кой се самопоставя над държавната изпитна комисия и едва ли не заявява, че системата на висшето образование у нас по "Счетоводство и контрол", "Финанси" и т.н. не струва пет-пари?! Разбирам обаче друго - изчака ли се да се озакони каквато и да било форма на регулация ще си останат само чесаните клавиатури по форумите! Според моето скромно мнение трябва всеки засегнат интерес да се отстоява на момента и до край. Има директива с ясна насока и всяко отклонение от нея трябва да се атакува пред съставителя й. Убедил съм се, че лобистите в БГ (независимо в коя област) са най-големите послушковци, когато нещо иде от вън.
...а за ведомоста ще е добре и една вътрешна заповед за основанието на плащането да има....
Не е проблем. Издавате сл. бележка за използван годишен отпуск и следващият работодател го взема под внимание.